Skocz do zawartości

Strona branży fiskalnej - ocena

vereb

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

bardzo proszę o ocenę i wykazanie błędów i niedociągnięć jeśli chodzi o optymalizacje pod wyszukiwarki (wiadomo, Google to priorytet).

Adres strony www.fiskalne.org

Z góry dziękuję.

Tworzenie stron internetowych- tania strona internetowa,

Grupa pasjonatów systemu Joomla! na Śląsku: Joomla! User Group Silesia,

Nieoceniona pomoc w dziedzinie Joomla: Forum Joomla

Mi jakoś nie pasuje ta kobieta w headerze. Nie żebym nie lubił kobiet - wręcz przeciwnie ;)

Wygląda to trochę jak jakaś gorąca linia dla niewyżytych samotników :P I jeszcze ten przewód w ustach... :(

IMHO nie pasuje to do tak poważnej branży. Całą reszta naprawdę ekstra zrobiona :)

W menu 'Czytniki kodów kreskowych' nazwy produktów pojawiają się na zdjęciach w przypadku produktów 5,6,7 (2 inwentaryzatory i czytnik).

Dzięki za wszystkie odpowiedzi.

Kiri, jesteś troche niesprawiedliwy (oczywiście z mojego, subiektywnego punktu widzenia). Oto co napisał szanowny Zgred i co z tego zrobiłem:

- www.fiskalne.org/index.php versus www.fiskalne.org/ - strona ma jedną, spójną domenę - www.fiskalne.org - jeśli gdzieś został link z index.php to musiałem go przoczyć, sprawdzę to jeszcze

- na karcie produktowej czcionka w znacnziku H1 jest mniejsza niz czcionka uzyta do kategorii - tak nie powinno być - poprawione

- indeksujesz wyniki wyszukania - zablokowac twoj-koszyk/ - nie ma już czegoś takiego jak "twój-koszyk" - linki wynikały ze złego ich tworzenia - teraz linkowanie jest poprawnie zbudowane (kilka tygodni żmudnej dłubaniny)

- zablokwoac rejestrację, regulamin lub dodac rel="nofollow" - dodałem opcję "zakupy bez rejestracji"

- jak wszedłem na www.fiskalne.org/Kasy-fiskalne/Jednostanowiskowe-proste - menu breadcrumbsowe źle działa - dwa razy wisyetla link do tej samej podstrony zamiast do strony głównej i podstrny/podkategorii - poprawione linkowanie (jak wyżej)

Niestety minusy jakie zauważyłem to nagły spadek w googlach o jakieś 20 miejsc ;) oby z czasem się poprawiło

Jeśli chodzi o panią z kablem... hmmm. wiem że może to mało poważne, ale 90% stron o tej tematyce jest poważna i ma poważne kasy fiskalne na zdjęciu... w tym wypadku wolę wpisywać się w 10% i się trochę wyróżnić :)

Jeszcze jedno pytanie - rzeczywiście widzę w jednej pozycji menu (w stopce) odnośnik do www.fiskalne.org/index.php jako do domyślnej strony głównej - jednak wszędzie gdzie tylko mogłem (w httacces, w konfiguracji, w komponencie do SEF) użyłem adresu www.fiskalne.org - chyba tego nie obejdę - czy faktycznie prowadzi to do duplicate content (jeśli występuje tylko raz)?

https://www.fiskalne.org/index.php v https://www.fiskalne.org/ <- czym sie rozni?

- teksty powielone na wielu stronach

- no i takie kwiatki - CIACH

Wszystkie bledy, ktore ZGRED opisal - musza byc poprawione. Bez tego nie ruszysz z miejsca.

Wkleilem kilka tekstow z twojej strony. Sa m.in w CENEO i innych porównywarkach no i stronach - o czym rowniez pisal zgred.

laska.gif

Dzięki kiri, bardzo przydatne informacje.

Te "takie kwiatki" to rzeczywiście problem - jak dojde do tego, jak to rozwiązać to oczywiście napiszę jak to zrobić- może komuś się przyda.

Jak możesz to napisz mi czym się tak naprawdę różnią strony z "index" i bez - przecież jest to po nazwie domeny i wchodzi w składową część niektórych linków. Jeśli skryptowo usunę "index.php" z wyświetlanego linku to część witryny będzie źle linkowana.

Jeśli chodzi o unikalne opisy to część zdążyłem poprawić. Całość sukcesywnie zmienie. Mam jeszcze pytanie odnośnie umieszczania opisów w porównywarkach - z tego co wiem google sprawdza treść i datę jego zaindeksowania, jeśli jakiś opis jest starszy (dawniej zaindeksowany) na którejś ze stron to ma on (ten tekst) mniej negatywny wpływ niż np. dla porównywarek - dobrze myśle? Więc jeśli mam unikalny i jakiś czas istnieje na stronie a potem wrzucę część tego tekstu (kilka linijek) do produktów w porównywarce to raczej będzie miało niewielki, negatywny wpływ na pozycjonowanie.

... a może się mylę?

Jak możesz to napisz mi czym się tak naprawdę różnią strony z "index" i bez - przecież jest to po nazwie domeny i wchodzi w składową część niektórych linków. Jeśli skryptowo usunę "index.php" z wyświetlanego linku to część witryny będzie źle linkowana.

Zainteresuj się przekierowaniami "301" w .htacess

... w porównywarkach - z tego co wiem google sprawdza treść i datę jego zaindeksowania, jeśli jakiś opis jest starszy (dawniej zaindeksowany) na którejś ze stron to ma on (ten tekst) mniej negatywny wpływ niż np. dla porównywarek

myślę, że z tym ma jeszcze spore problemy :aniolek:

Więc jeśli mam unikalny i jakiś czas istnieje na stronie a potem wrzucę część tego tekstu (kilka linijek) do produktów w porównywarce to raczej będzie miało niewielki, negatywny wpływ na pozycjonowanie.

Każda powielona treść działa na niekorzyść pozycjonowanej strony

Przykład?

Masę ludzi dawało opisy ze swojej strony i powielało w katalogach i preclach, (wydawało by się "gorszych" jakościowo no i znacznie później z za-indeksowaną treścią) a później... ich strony owszem wbijały się w wyżyny ale żeby później spaść niczym Ikar ze słynnego mitu...

Jeśli chodzi o porównywarki: zauważalne jest, że algorytm (niestety) darzy ich większym zaufaniem - co za tym idzie, są wyżej w serpach.

Nie zaleca się więc kopiowania textów i powielania ich w innych serwisach

P.S.

To tylko moje zdanie i obserwacje

laska.gif

Kiri, poradziłem sobie z "tymi kwiatkami" poprzez mały skrypcik - ta powielająca się treść jest już tylko wyświetlana na stronie głównej (i nigdzie więcej)- skrypt sprawdza czy wyświetlana jest strona główna- jeśli tak to wyświetla konkretny moduł, u mnie z newsami.

Odnośnie 301, mam pytanie, ponieważ mam wiele przekierowań, ale czy to jest potrzebne?

RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} !-f
RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} !-d
RewriteCond %{REQUEST_URI} !^/index.php
#RewriteCond %{REQUEST_URI} (/|\.php|\.html|\.htm|\.feed|\.pdf|\.raw|/[^.]*)$ [NC]
RewriteCond %{REQUEST_URI} (/|\.php|\.html|\.htm|\.feed|\.pdf|\.raw|)$   [NC]
RewriteRule (.*) index.php
RewriteRule .* - [E=HTTP_AUTHORIZATION:%{HTTP:Authorization},L]

Chodzi mi dokładnie o 2 linijki z powyższego kodu:

RewriteCond %{REQUEST_URI} !^/index.php
RewriteRule (.*) index.php

Resztę przeanalizuję, choć nie wiem co zrobić z tymi porównywarkami - xml-e z produktami generują się z automatu a pisać oddzielne teksty dla 200 produktów w porównywarkach i dla 200 w sklepie... w zyciu nie nadąże...

Jedno pytanie odnośnie strony z index.php i bez - wystarczy w nagłówku dać wpis <link rel="canonical" href="https://www.domena-strony.org/"/> ?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności