Skocz do zawartości

wyniki wyszukwiania wedle kraju

Krzysztof.P

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie,

Mam pytanie odnośnie wyników wyszukiwań. Mianowicie, czy google uwzględnia lokalizację z której się logujesz w celu wyświetlenia wyników?

Przykład: logując się tutaj w Polsce i zadając zapytanie do google np "fraza" to mamy jedną listę wyników, jeśli logujemy się z Francji to dla tego samego zapytania wyniki będą inne, dobrze rozumiem? A jeśli we Francji będę zadawał zapytanie "fraza" ale wchodzac przez google.pl a nie google.com ? Co tak naprawde ma wpływ na wyniki wyszukiwania, jaka jest hierarchia, co z powyższych jest nadrzędne?

Pozdrowienia

nadrzędna jest geolokalizacja IP, po której (bez względu na to czy wejdziesz z .com .pl .fr) google dobiera wyniki

Panie Boże, chroń mnie przed debilami, bo rozmowa z nimi powoduje, że  grzeszę pychą..

Były sobie świnki trzy - content, google oraz link | jestem uczulony na pierd*lenie głupot | idiot intruder aka internetowy poszukiwacz prawdy 

Oczywiście, że się kłóci, bo kolega mcmagik mija się z prawdą.

Nadrzędnym jest oczywiście język, a nie IP. Klikając na przeszukiwanie w danym języku albo ustawianie zmiennej "hl" w adresie URL na podstronach wyszukiwania na język adekwatny do danego kraju daje Ci wyniki z danego kraju.

IP jest brane pod uwagę w przypadku fraz regionalnych bądź fraz ogólnych, dla których wujek G. wprowadził mieszankę z mapkami (w google.pl np. fraza 'kominki' daje inne rezultaty po wklepaniu z Warszawy czy np. z Tarnowa).

Mam nadzieję, że pomogłem. Pozdrawiam.

giorgi zrób mały test.

Wejdź na przykład na google.fr - zobaczysz dopisek: Witryna Google.fr jest dostępna w językach: français

wpisz jednak tylko jedną literkę - np. O, czy tam M, lub inną z alfabetu ;)

i napisz co auto uzupełnianie wyświetla Ci na 1 miejscu.. i na 9 kolejnych.. itd.

idę o zakład, że w 65-80 % polskie wyniki, dodatkowo Wyszukiwania podobne do będą w 80-100% polskimi wynikami.

Panie Boże, chroń mnie przed debilami, bo rozmowa z nimi powoduje, że  grzeszę pychą..

Były sobie świnki trzy - content, google oraz link | jestem uczulony na pierd*lenie głupot | idiot intruder aka internetowy poszukiwacz prawdy 

Kolego mam wrażenie, że nie zrozumiałeś ani pytania użytkownika Krzysztof.P, ani mojej odpowiedzi.

Jak zrozumiałem użytkownik pytał o metodologię pokazywania wyników właściwych dla danego kraju. Ja mu odpowiadam co decyduje oraz jak pokazać prawidłowo takie wyniki. Natomiast Ty tymczasem piszesz co się stanie gdy wejdę np. na google.fr i zacznę coś poprostu pisać. Uzyskam właśnie taki efekt: "idę o zakład, że w 65-80 % polskie wyniki, dodatkowo Wyszukiwania podobne do będą w 80-100% polskimi wynikami." Ale czy o to chodzi, żeby we Francji uzyskiwać wyniki naznaczone .pl? Użytkownik chce wiedzieć co zrobić by pokazać francuskie. Odpowiadam: ustawić odpowiedni język. O roli IP już napisałem.

Pozycjonuję w różnych krajowych wyszukiwarkach Google, m.in. we Francji i możesz mi uwierzyć, że wiem co piszę.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności