Skocz do zawartości

Spisek żarówkowy.

Irek

Rekomendowane odpowiedzi

"Postarzanie produktów" to akurat widać od dawna, chyba w każdej branży i dziedzinie, jednak pokazali też kilka innych zagadnień związanych z tym procederem jak to co się dzieje z naszymi odpadami. W dokumencie skupiono się też na jednym aspekcie całego procederu czyli psuciu się produktów po określonym czasie (jest to główny motyw przewodni dokumentu). Do tego doliczyć trzeba sztuczne napędzanie rynku coraz to nowymi lepszymi/większymi/ładniejszymi produktami. W dokumencie pokazali to pokrótce na jednym z filmów czarno-białych z lodówką... Cofnijmy się w czasie kilka lat. Kupujecie telewizor na raty rozłożone na 3 lata, gdy kończycie spłacać swój ukochany pierwszy TV na rynku pojawia się nowość telewizor LCD, więc trzeba kupować bo po ci mi taka wielka skrzynia? A i moda teraz taka widziałem że sąsiad wnosił takowy do domu... Kupujecie więc LCD na raty bo to teraz modne a i co to jest 50 zł/miecha? Mijają kolejne 3-4 lata TV spłacony ale na rynku znowu coś nowego, telewizory LED, piękne kolory obraz żyleta no to oddajecie stary LCD babci a sobie kupujecie nowiuśki LEDzik i wieszacie swojego "cieniaska" na ścianie... Mija rok-dwa a na rynku pojawiają się telewizory 3D więc....? :P Do tego teraz wchodzi telewizja cyfrowa naziemna i za rok stare odbiorniki TV jadą do Afryki...

LED-y mogły być w sprzedaży kilka lat wcześniej, ale nikt ich nie sprzedawał bo najpierw musieli zebrać pieniążki jakie zainwestowali w linie produkcyjne itd. związane z poprzednią technologią i nasycić trochę rynku czyli sprzedać/zarobić ile się da. Tak samo pewnie teraz już mają 2-3 produkty w kolejce czekające, które do sklepów wejdą za 2-4 lata chociaż mogliby je puścić już dziś.

Może opowiastka troszkę na wyrost, ale tak to wygląda z mojego punktu widzenia a i dam sobie kończyny obciąć że masa osób tak robi, kupuje nowe mimo że stare działa. Do tego robi to na raty. W skrócie kupuje coś czego nie potrzebuje za pieniądze których nie ma. ot cała dzisiejsza gospodarka :D

Swoją drogą to bardzo lubię dokumenty na tvn cnbc i tvn24 w weekendy co lecą i oglądam jak tylko dorwę się do tv gdzieś... ;)

• Odpowiedzi 46
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Ty zakładasz, że telewizor się nie zepsuje przed terminem spłaty ostatniej raty... sorry za spam, ale polecam:

https://tuturysta.com/samsung-marka-godna-s...ia-oceny-ocena/

Jakub Jaworowicz

Zobacz mój Blog o WordPress i Marketingu

Wiem że się psują a naprawa kosztuje tyle co pół nowego telewizora albo i więcej. Z historyjką można by się rozpisywać, ale kto by to czytał...? :D A i tak mi się przypomniało... w moim monitorze starym ich wbudowany "destruktor" nie zadziałał coś jak powinien bo popełnił falstart i wykonał się 3 tygodnie przed końcem 2 letniej gwarancji ;)

Tak swoją drogą - najciekawsza kwestia - "kartel zmienia nazwy (...) istnieje do dziś" ciekawe jak się teraz nazywa...

unia europejska?

europejska to tak specjalnie dla zmyły ;-)

"Ale kochany! Nie ma żadne "tylko"! Nic! Żadnej roboty nie wezmę, nie wiem, nie znam się, nie orientuję się, zarobiony jestem!"
1% dla Antka

Ania M.

Gdy do wrocławskiego Polaru wszedł Whirpool jedną z pierwszych spraw na którą zwrócili uwagę to blachy z której powstają produkty. Była na ich zdanie zbyt dobrej jakości. Poszło polecenie, by tę jakość obniżyć tak, żeby szybciej rdzewiała.

Wykonywałem dla nich drobne usługi i mówił o tym któryś z kierowników produkcji. Pracował u nich ktoś z mojej dalszej rodziny i potwierdził to :D

Piłeś? Nie jedź (i nie loguj się na forum) !

Siciliano: Robić szeptankę tutaj to jak sprawdzać w zbiorniku poziom paliwa zapalniczką.

Jedyny sensowny sposób na rozwiązanie tego problemu to zakup wszelkich urządzeń w modelu abonamentowym :D Nie kupowalibyśmy wtedy samochodu od producenta za np. 50 tys. zł tylko powiedzmy po 1000zł miesięcznie w tym wszelkie naprawy gratis.. producent starałby się robić jak najtrwalszy sprzęt oraz naprawiałby do momentu kiedy byłoby to faktycznie opłacalne.

pozycjonuj.png

Skoro nie możemy mieć wpływu na ten duży Świat możemy dbać nasz mały świat.

W tym temacie miałeś już kilka podpowiedzi z drukarką.

Zachować rozsądek na małą, własną skalę. Nie trzeba biegać za każdym nowym gadżetem, można dbać o te stare :D

P.S. @mb nie zapominaj wtedy o obowiązkowym auto casco i przeglądach w autoryzowanych stacjach, wymianach oleju u nich itd. czyli dużych, dodatkowych kosztach.

E: literówka.

Piłeś? Nie jedź (i nie loguj się na forum) !

Siciliano: Robić szeptankę tutaj to jak sprawdzać w zbiorniku poziom paliwa zapalniczką.

Zachować rozsądek na małą, własną skalę. Nie trzeba biegać za każdym nowym gadżetem, można dbać o te stare :D

Postęp idzie trochę za szybko.

Nie uwierzę jak ktoś powie, że ma telefon bez dostępu do internetu.

Słyszało się kiedyś o rozruchach antyglobalistów, okazuje się, że oni mieli rację.

Sterują nami korporacje.

Teraz to już "po ptokach."

Ja niestety pracuję także dla największej korporacji na świecie w swojej branży.

Ale dobrze mi z tym.

Głównym celem wyszukiwarek NIE jest dostarczanie trafnych wyników. Głównym celem wyszukiwarek jest dostarczanie zysku.

Garyoldman dobrze opisal istote sprawy. Tutaj nawet nie chodzi o to ze produkty musza sie koniecznie psuc. Celem jest napedzenie konsumpcji. Na tym opiera się cała gospodarka. Mozna to zrobic poprzez wywolanie jakiejs potrzeby u ludzi (jak wspomniane wyzej coraz to nowsze telewizory) albo poprzez zmuszenie do zakupu nowego sprzetu (awaria starego). W jaki sposob zostanie to zrobione nie ma wiekszego znaczenia. Wazne jest aby obywatele ciagle kupowali jak najwiecej.

pamiętaj o ciągle rozwijającej się technologii, nie stoimy w miejscu, nie kupuje starego Heliosa TC-100 ;) pamieta ktoś ? tylko kupuje LED-a który jest po prostu ładniejszy, lepszy, jak się poznaje nowinki technologiczne to taki pc można wymieniać co kilka miesięcy

Wykonam: Linki z forów/blogów, tematy, posty, komentarze, mocne i stałe linki.

Synchron.pl - skuteczne pozycjonowanie - referencje, duże doświadczenie, wystawiam fv - gg:8897114

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności