Skocz do zawartości

Szukajki nie nadążaja indexować Qlwebów...

jantar

Rekomendowane odpowiedzi

...conajmniej kilku miejscach spotkałem sie z opinia że adresy dynamiczne nie stanowią problemu dla robotów indexujących

Ja gdzieś od roku.. albo i dłużej...

W samej indeksacji nie stanowią.. ale w czasie indeksacji stanowią ! Roboty duzo szybciej w pelni indeksują strone (link) przyjazny.

Walczę z tym tematem nadal i pojawiła mi sie nowa wątpliwość...

...już wcześniej mi sie to rzuciło w oczy ale to zignorowałem. Kiedy robiłem sitemapy moich Qlwebów generatorami on line to niektóre mi znajdywały strony których nie powinny były znaleźć, ponieważ .htaccess powinien je zamienić na inne URLe.

Wiec mimo że już nie używam generatorów on line to je przetestowałem dzisiaj i oto wyniki jednego z testów.

Otóż jeden z generatorów wykonuje sitemapy.xml do 750 podstron Po przeskanowaniu mojego najmniejszego katalogu www. jantar2005.pl/katalog zapisał 750 podstron z których 159 uznał za duplicate content :Pzobacz tu i tutaj

Sprawdziłem i rzeczywiście ten robocik znalazł tą samą podstronę w postaci dynamicznie tworzonego URLa i znalazł to samo pod "przyjaznym URLem" wugenerowanym przez .htacces.

Więc do mądrzejszych kieruję pytanie : czy roboty wyszukiwarek działaja podobnie i widzą tak samo duplicate content?

OOO..nim skończyłem posta to w międzyczasie sie Erbit wypowiedział, więc jest nadzieja, że coś się dowiemy :P

Wiec dorzucę jeszcze pytanie: czy dynamiczne URLe i dobre sitemapy.xml wystarzą do dobrej (czytaj: szybkiej) indexacji?

czy dynamiczne URLe i dobre sitemapy.xml wystarzą do dobrej (czytaj: szybkiej) indexacji?

Dynamiczne ? Rozumiem, ze chodzi Tobie o przyjazne URL.

Nie, nie wystarczą to tylko zabiegi mające ułatwić. przyspieszyć. Takich działań jest więcej. Z najwazneijszych wymienię jeszcze : linki, optymalizcacja kodu (przejscie na CSS ?), dobre mapy online (na serwerze).

I oczywiście nie tyczy się to tylko katalogów.

159 uznał za duplicate content

Prawdopodobnie gdzies musisz miec link do wersji bez mod_rewrite.

[edyta]

Mialem racje... wejdz w DODAJ STRONE (obojetnie w jakim dziale) i tam w POWROT masz link do katalogu bez mod_rewite. Takim cudem kazdy podkatalog masz linkowany i z rewrite i bez rewrite.

[edyta2]

tak samo w DODAJ PODKATEGORIE oraz w DODAJ STORNE (po dodaniu).

Dzięki Erbit...

...jesteś wielki.

Mialem racje... wejdz w DODAJ STRONE (obojetnie w jakim dziale) i tam w POWROT masz link do katalogu bez mod_rewite. Takim cudem kazdy podkatalog masz linkowany i z rewrite i bez rewrite.

Czy zatem roboty indexujące widzą tak samo, tzn. czy widzą duplicate content?

Muszę dodać że ja nic nie majstrowałem w Qlwebach. Tak to w nich jest ustawione oryginalnie przynajmniej do wersji którą ja mam zainstalowaną czyli 2.6.8

Czy zatem nie lepiej jest wywalić .htaccess i dać dobre mapy?

Bo dla mnie wyglada na to, że te niby przyjazne linki są podstawowym problemem utrudniającym indexację?

Czy to jest wydumany problem Twoim zdaniem Erbit?

Sorki Erbit, że Cię tak eksploatuję, ale muszę, bo skoro wyglada na to że Qlweby są niedopracowane (ale może się mylę :P ) to nie mówię teraz że przyjazne linki sa złe w ogóle, ale w tym szczególnym przypadku.

Z jakiegoś powodu dochodzi do "pokazania" tych samych stron pod dwoma różnymi adresami i mogą być (i pewnie są ) traktowane przez roboty, jako duplicate content. A skoro tak, to w tym szczególnym przypadku można i chyba trzeba wywalić (wyłączyć) mod-rewrite w Qlwebach. Przynajmniej do czasu usunięcia tegoproblemu który zdefiniowałeś Erbit jako pierwszy.

Bo muszę dodać że to nie jest tylko mój problem. Mówimy tu ogólnie o moich podejrzeniach w stosunku do Qlwebów. Po prostu widzę że roboty szaleja na moich Qlwebach a zaindexowane jest niewsółmiernie mało podstron. Po prostu mi wygląda na to że zaindexowane jest tylko to co nie zostało uznane za duplicate? :P

Czy to jest możliwe?

...wyglada na to że Qlweby są niedopracowane (ale może się mylę !!! )

Tak, qlweb jest niedopracowany - zresztą nie tylko w tym miejscu niemniej jest to jeden z katalogów, który poprzez prostotę instalacji oraz prostotę obsługi zdobył klientów i będzie zdobywał bo ma swoje zalety.

Z jakiegoś powodu dochodzi do "pokazania" tych samych stron pod dwoma różnymi adresami i mogą być (i pewnie są ) traktowane przez roboty, jako duplicate content. ... i chyba trzeba wywalić (wyłączyć) mod-rewrite

Nie, nie trzeba.

Trudno jest wyjaśniać wszystko dogłębnie - gdybym to zrobił być może przestałbyś juz cokolwiek rozumieć (i nie tylko Ty).

Otóż (jesli dobrze licze) to:

Zdublowane adresy dostępne są po (liczę):

branza -> podbranza (przyjazne adresy branzy po 2gim kliku)

branza -> dodaj podbranze -> powrót (nie przyjazne adresy po 3cim kliku)

Przy tak slabo podlinkowanym katalogu minie ruski rok nim G dotrze do nieprzyjaznego URL!! dlatego nie ma co panikowac!

Po prostu widzę że roboty szaleja na moich Qlwebach a zaindexowane jest niewsółmiernie mało podstron.

Wielokrotnie bylo pisane o ilosci linkow wychodzących ze strony, o szybkosci zaindeksowania nowej domeny i takich tam - wiec czemu sie dziwisz !?
Po prostu mi wygląda na to że zaindexowane jest tylko to co nie zostało uznane za duplicate?

ta teoria jest ciekawa (nowa)... utwierdź sie, znajdź dowody - ja jakos nie bardzo w to wierze (przynajmniej na razie) z powodów, które wyżej opisałem. Poza tym nie wierze, że G w 'lot' sprawdza 'duplicate content' - ten proces takze musi potrwać.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności