Skocz do zawartości

Firma przez internet - jaki rodzaj działalności?

messina

Rekomendowane odpowiedzi

Nievatowiec może wystawić fakturę? Myślałem, że tylko rachunek?

Jednak jakaś tam różnica jest, bo mimo wszystko vatowcy będą sobie chcieli odliczyć ten vat.

@mmr88, no właśnie. Dzięki :D

Konto współdzielone. Kup teksty przez GT i z fakturą VAT.

Potrzebujesz tekstów? Pisz na PW albo zajrzyj, a na pewno coś wymyślimy ;)

• Odpowiedzi 55
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Oczywiście ,że najlepiej z VATowcem.

Nievatowiec może wystawić fakturę? Myślałem, że tylko rachunek?

Dokładnie, jak ktoś nie jest vatowcem to nie może przecież wystawić faktury VAT.

Agencja SEO z Katowic Intoseo - Pozycjonowanie Katowice
Wynajem myjek przemysłowych i warsztatowych - www.myjki360.pl

Dywaniki samochodowe https://topdywaniki.pl/

No tak, rachunek/faktura to zawsze koszt, ale pozostaje kwestia tego nieszczęsnego vatu. Czy w przypadku, gdy firma jest vatowcem i otrzyma fakturę od nievatowca, to musi sama zapłacić ten vat?

No tak, rachunek/faktura to zawsze koszt, ale pozostaje kwestia tego nieszczęsnego vatu. Czy w przypadku, gdy firma jest vatowcem i otrzyma fakturę od nievatowca, to musi sama zapłacić ten vat?

Nie. Jeżeli firma otrzyma rachunek na kwotę brutto 1000zł to tyle też ma zapłacić i ani grosza więcej.

"Problem" pojawia się wtedy, kiedy jako "nievatowiec" kupisz towar z VAT'em za powiedzmy 1230zł i chcesz go później odsprzedać z własną marżą.

Zapraszamy na irca - #seo na ircnecie

Ale żeście się czepili tego biednego VATu... :)

Faktura == cena netto + 23% podatek VAT

Rachunek == cena netto

Dla klienta (firmy) nie ma to znaczenia czy dostanie fakturę czy rachunek.

Przy wyborze rodzaju DG kierowałbym sie przede wszystkim ekonomia :) Czyli czy opłaca się korzystanie z przywileju VATowca dotyczacego wliczania "zakupów" w koszty czy nie i tyle ;)

Michał Kryński
Zapraszam na moje forum akwarystyczne  ;-) 

Bartek S. dzięki :)

Mich@ł no właśnie jednak ma - przejrzyj dział ogłoszeń (w moim przypadku chodzi o pisanie tekstów) i zobacz, ile firm wymaga faktury, ani słowem nie wspominając, że może być rachunek.

sindirus, a pisałeś do tych firm w celu zapytania czy może być rachunek :D? Bo to że piszą o F.VAT to nie musi oznaczać od razu że rachunek "nie przejdzie" :)

Ja również jak już coś kupuje to dodaje że mile widziana faktura VAT jednak jeżeli mam do wyboru dwie takie same usługi:

1. F.VAT - 100 zł netto (123 zł brutto)

2. rachunek - 100 zł brutto

to nie ma dla mnie różnicy czy wezmę rachunek czy fakturę, bo w obu przypadkach "na jedno wyjdzie" ;)

Michał Kryński

Właściwiee pisałem - nie konkretnie do akurat tych userów z dzisiejszego dnia, ale ogółem (badam rynek :)) i 80% odpowiedzi była taka, że faktura jest konieczna.

Sprawy księgowe i podatkowe załatwiać będzie znajoma księgowa, więc koszt będzie żaden, no z pominięciem od czasu do czasu kupna jakiegoś koniaczka, więc właściwie bycie vatowcem jest kompletnie nieopłacalne, przynajmniej w moim przypadku. Z drugiej strony przechodzenie na DG i bycie nievatowcem (i płacenie co miesiąc ZUSowi kasy) bez pewności, że da mi to większą ilość zleceń jest trochę ryzykowne.

i 80% odpowiedzi była taka, że faktura jest konieczna.

sindirus, zapytaj dlaczego ;) I czy zamiast faktury może być rachunek, bo może myślą że pracujesz na czarno :P

Dodatkowo kwestia ceny :) Bo jeżeli masz ceny take same jak kowalski który wystawia faktury to niestety on będzie miał zlecenie a Ty nie bo to będzie dla firmy bardziej opłacalne :P

Z drugiej strony przechodzenie na DG i bycie nievatowcem (i płacenie co miesiąc ZUSowi kasy) bez pewności, że da mi to większą ilość zleceń jest trochę ryzykowne.

Tylko czy te Twoje zlecenia obecne nie można już podciągnąć pod DG ;)? Podpisujesz z każdym umowę zlecenie :>?

Michał Kryński

Póki co jest umowa o pracę + w większości umowy o dzieło. Właśnie to, że mam coraz więcej klientów i coraz więcej umów jest jednym z powodów, dla których wolę przejść na DG niż się potem użerać z US. Ale czy obecna działalność podpada pod DG to bym nie powiedział, ale jakbyś zapytał za 3-4 miesiące, to pewnie by się to zmieniło :)

Co do stawek, 2zł brutto za precla to chyba nie jest jakiś majątek.

No nic, przydałyby się opinie innych osób na temat współpracy z vatowcem/nievatowcem.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności