Skocz do zawartości

Funkcjonalność zmiany wielkości czcionki

Hipochondria

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień dobry. Wykonawca upiera się przy rozwiązaniu wg mnie nie intuicyjnym, gdzie litery AAA nie są odpowiednikami bieżącej wielkości czcionki. Podobne rozwiązanie znalazłam na stronie https://um.nysa.pl/ Osobiście jeśli skaluję to proporcjonalnie całą rozdzielczość, prawie nigdy nie korzystałam z udogodnień na pasku narzędziowym, więc nie wiem, czy zwyczajowo jest to stosowane i znane przez uzytkowników. Proszę o Wasze opinie na temat takiego rozwiązania, bo kiedy je otrzymałam nie wpadłam na pomysł jak to działa.

Być i mieć.

Jak strona ma być dla ludzi z problemami ze wzrokiem to wtedy może jest sens to na stronie umieszczać a tak to raczej zbędna rzecz.

W sumie może to być udogodnienie dla starszych osób aby im wygodniej było czytać ale jak się takie trafią to i tak z tej funkcji będą korzystać.

A to nie jest tak że są standardy które muszą spełniać strony urzędów i instytucji ? między innymi jest to możliwość powiększenia czcionki ..

a9177b36246d7ce96fa698c9971dd36b.png

Sprzęt akwarystyczny kupuj w moim - sklep akwarystyczny.

Usługi informatyczne oraz reklamowe w tym pozycjonowanie w częstochowie

Jak strona ma być dla ludzi z problemami ze wzrokiem to wtedy może jest sens to na stronie umieszczać a tak to raczej zbędna rzecz.

W sumie może to być udogodnienie dla starszych osób aby im wygodniej było czytać ale jak się takie trafią to i tak z tej funkcji będą korzystać.

Nie nie, nie chodzi o zasadność umieszczania takiego udogodnienia (klient sobie życzy - strona ma służyć m.in. Seniorom), tylko tego, jak działa to, co zaproponował wykonawca.... - proszę spróbować na podanym wyżej linku. Przypomina to test na inteligencję....

Być i mieć.

Jest to często stosowane na stronach instytucji i urzędów, to rozwiązanie ma swój cel i jest ono wykorzystywane, nie każdy ma dobry wzrok, a dzięki temu może powiekszyć czcionke i coś zobaczy.

forum.png

Strony internetowe, sklepy internetowe, pozycjonowanie, aplikacje mobilne, projektowanie graficzne - xfect.pl

Jest to często stosowane na stronach instytucji i urzędów, to rozwiązanie ma swój cel i jest ono wykorzystywane, nie każdy ma dobry wzrok, a dzięki temu może powiekszyć czcionke i coś zobaczy.

Powtórzę opis PROBLEMU: nie chodzi o zasadność zamieszczenia tego rozwiązania, ale o dziwaczny sposób, w jaki wykonawca go zaprojektował.

Mianowicie:

- litery AAA, pomimo że pisane różną wielkością, wcale nie mają przyporządkowanej stopniowo wzrastającej wielkości

- rządzi nimi pewien algorytm, który bez instrukcji ciężko jest odszyfrować

- brak logiki w tym pomyśle tym bardziej jest bolesny, że używają go zazwyczaj osoby starsze

Proszę spróbować uzyskać 3 różne wielkości czcionki np. na tej stronie: um.nysa.pl

Być i mieć.

A jednak działa to, ale trzeba z początku rozkiminić jak...

Raczej to za skomplikowane dla starszych ludzi i chyba prościej żeby były pod każdą literką zdefiniowane na stałe rozmiary czcionki lub dorobić pojawiającą się chmurkę z wyjaśnieniem działania.

W tym przykładzie to nie działa jak powinno średni rozmiar jest taki sam jak mały.

Dodatkowo profesjonalnie zrobione powinno pamiętać ustawienia użytkownika przez zapisywanie tych ustawień w cookie.

He he, no więc też uważam, że powinno inaczej. Dziękuję, że pofatygowałeś się, aby to sprawdzić. Ale mogę Ci zdradzić TAJEMNICĘ tego cudeńka... Oto opis, który dostałam od Wykonawcy na temat tego rozwiązania, wdrażanego w moim serwisie (nie jestem z portalu nyskiego): "Litery AAA nie są odpowiednikami bieżącej wielkości czcionki. Największa litera A zwiększa rozmiar czcionki o 15% (dwukrotnie). Jeśli czcionka jest powiększona, najmniejsza litera A zmniejsza rozmiar czcionki o jeden poziom a średnia litera A resetuje ją do rozmiaru domyślnego (najmniejszego)".

:yahoo:

W tym przykładzie to nie działa jak powinno średni rozmiar jest taki sam jak mały.

Dodatkowo profesjonalnie zrobione powinno pamiętać ustawienia użytkownika przez zapisywanie tych ustawień w cookie.

He he, no więc też uważam, że powinno inaczej. Dziękuję, że pofatygowałeś się, aby to sprawdzić. Ale mogę Ci zdradzić TAJEMNICĘ tego cudeńka... Oto opis, który dostałam od Wykonawcy na temat tego rozwiązania, wdrażanego w moim serwisie (nie jestem z portalu nyskiego): "Litery AAA nie są odpowiednikami bieżącej wielkości czcionki. Największa litera A zwiększa rozmiar czcionki o 15% (dwukrotnie). Jeśli czcionka jest powiększona, najmniejsza litera A zmniejsza rozmiar czcionki o jeden poziom a średnia litera A resetuje ją do rozmiaru domyślnego (najmniejszego)".

:yahoo:

Im częściej to czytam, tym bardziej skomplikowane mi się wydaje... Może powinnam umieścić tą instrukcję w chmurce obok paska narzędziowego?

Być i mieć.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności