Skocz do zawartości

wordpress - jak usunąć błąd category ?

mirko

Rekomendowane odpowiedzi

Nie wiem z czego to wynika jednak mod rewie w WordPress źle przepisuje linki. Mam wersję WordPressa 3.2.1.

Dlaczego można wejść pod ten sam adres strony na tysiąc sposobów ?

https://www.example.net/category/category/aktualnosci/cziekawostki
https://www.example.net/category/category/category/aktualnosci/cziekawostki
https://www.example.net/category/category/category/category/category/category/category/category/aktualnosci/cziekawostki

Jak usunąć ten błąd ?

A jaki adres wyświetla Ci się w górnym pasku ?

Jak wchodzę to na dzień dobry jest normalnie. Ale wiem z doświadczenia, że Google wykryje ten link i zgłosi błąd jako duplicate content.

Po za tym to chyba dobrze, że .htaccess przekierowuje.

No jak dobrze ? A po co mi powielona nazwa category ? Za takie rzeczy są filtry w wyszukiwarkach.

Dlaczego można wejść pod ten sam adres strony na tysiąc sposobów?

Zawsze będzie można, niezależnie od CMS'a (np. dodając parametr GET o losowej wartości).

Jak usunąć ten błąd? (...) wiem z doświadczenia, że Google wykryje ten link i zgłosi błąd jako duplicate content

Jeśli do stron ze zduplikowaną treścią nie prowadzą żadne odnośniki to Google nie wymyśli ich sobie od tak, dlatego sprawdź linkowanie wewnętrzne w serwisie i popraw je w pierwszej kolejności (prawdopodobnie ono jest przyczyną indeksowania przez robota błędnych adresów), następnie można zastosować jeden z pluginów wprowadzających obsługę konwertowania kanonicznego.

Na emeryturze po SEO zajmuję się R&D.

Ale wiem z doświadczenia, że Google wykryje ten link i zgłosi błąd jako duplicate content.

Chyba jestem dziwny bo dla mnie (i wg mojego doświadczenia) nie istnieje coś jak DC w obrębie domeny.

Jakub Jaworowicz

Zobacz mój Blog o WordPress i Marketingu

nie istnieje coś jak DC w obrębie domeny

Google w pomocy dla webmasterów, używa terminu "Duplicate Content" w odniesieniu do powielania treści zarówno w obrębie jednej jak i wielu domen. Niestety w branży panuje niekonsekwencja w stosowaniu pewnych terminów, która prowadzi do nieporozumień...

Zawsze będzie można, niezależnie od CMS'a (np. dodając parametr GET o losowej wartości).
Jaka zostanie udzielona odpowiedź na żądanie HTTP GET lub POST jest zależna od obsługi żądań zaimplementowanych w aplikacji, więc taka odpowiedź jak piszesz nie ma racji bytu.

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

Skrót myślowy - oczywiście da się stworzyć CMS, który np. zwróci błąd w przypadku dodania nieprzewidzianego parametru GET ale żaden z wiodących systemów zarządzania treścią tego nie robi. Implementacja takiej funkcji w Wordpress'ie byłaby skomplikowana i bezsensowna (jeśli jedynym celem jest uniknięcie powielenia treści pod różnymi adresami).

Skrót myślowy - oczywiście da się stworzyć CMS, który np. zwróci błąd w przypadku dodania nieprzewidzianego parametru GET al żaden z wiodących systemów zarządzania treścią tego nie robi. Implementacja takiej funkcji w Wordpress'ie byłaby skomplikowana i bezsensowna (jeśli jedynym celem jest uniknięcie powielenia treści pod różnymi adresami).

Nie będę się spierał czy jest sens czy nie - bo dla mnie to oczywiste, że jest . Skoro Google zgłasza mi błędy w centrum webmasterów to znaczy, że widzie te adresy.

Ja chcę ten błąd usunąć . Więc pytam się czy jest na to jakiś prosty sposób ? Klasa na te linki jest dość duża i analizowanie jej byłoby dość długim zajęciem.

Chcę przy okazji również tworzyć linki z rozszerzeniem .html tak aby nie było możliwe odwiedzanie ich w żadnym innym rozserzeniu np. php

Docelowo linki mają wyglądać tak:

https://www.example.net/category/aktualnosci/cziekawostki.html
https://www.example.net/category/kategoria_glowna/cziekawostki.podkategoria.html

W tym celu plugin do WP No Category Base i Permalink Editor. Niestety coś się gryzą i obie rzeczy na raz mi nie działają.

Ktoś z programistów wie gdzie jest problem ?

Chcę przy okazji również tworzyć linki z rozszerzeniem .html tak aby nie było możliwe odwiedzanie ich w żadnym innym rozserzeniu np. phpKtoś z programistów wie gdzie jest problem ?

Tak, musisz przepisać kod routera WP do własnych potrzeb.

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

Jaki to plik ? Gdzie to siedzi ?

Ściągnąłem sobie plugin do przekierowań linków i na szybkiego chcę załatać problem przekierowaniami 301 przy pomocy wyrażeń posix. Czy to dobry pomysł ?

Napisałem łatkę na category, a tu już za chwilę znalazłem kolejny błąd w tym , że można wprowadzić w to miejsce niemal dowolny ciąg znaków i też to przejdzie bez przekierowania do strony błędu.

Wie z was ktoś w którym pliku i co mniej więcej trzeba zmienić ? Wolałbym rozwiązać problem u źródła.

@Wolałbym rozwiązać problem u źródła.

Dlatego też pisze, że musisz dostosować do swoich potrzeb router odpowiedzialny za dekompozycję URL i wyszukiwanie akcji do wykonania.

Jeśli przekazany ciąg znaków nie będzie odzwierciedlony na danych dostępnych w bazie np: category/aktualnosci/cziekawostki możesz szukać w bazie "aktualności" AND "ciekawostki" jeśli są znaczy, że dana kategoria występuje i wyświetlasz stronę jeśli nie ma wykonujesz odpowiednią akcję jak wysłanie nagłówka 404 i strony 404 lub przekierowanie na inny adres np index.

No to już musisz na własną komendę znaleźć lub zlecić komuś...

No to już musisz na własną komendę znaleźć lub zlecić komuś...

A po co mam to zlecać skoro jestem w stanie sam to zrobić ? Szkoda, że dokumentacja i forum wordpressa to takie badziewne bez normalnej wyszukiwarki - szkoda gadać.

Wystarczyło dopisać zaczep i przefiltrować reguły w instancji klasy $wp_rewrite.

Podejrzeć je można tak:

echo "<pre>";
print_r($wp_rewrite);
echo "</pre>";

Potem wystarczy dopisać odpowiednie reguły w pliku functions.php naszego szablonu.

add_filter( 'rewrite_rules_array','my_insert_rewrite_rules' );
add_filter( 'query_vars','my_insert_query_vars' );
add_action( 'wp_loaded','my_flush_rules' );

// flush_rules() if our rules are not yet included
function my_flush_rules(){
$rules = get_option( 'rewrite_rules' );

global $wp_rewrite;
//  flush_rules() -	Usuń reguły przepisywania, a następnie odtworzyć reguły przepisywania.
 $wp_rewrite->flush_rules();

}

// Adding a new rule
function my_insert_rewrite_rules( $rules )
{

global $wp_rewrite;
$newrules = array();

unset($rules['videos/([^/]+)(/[0-9]+)?/?$']); // usuwam stare

$wp_rewrite -> extra_permastructs['videos'][0] .='.html'; // modyfikuje linki

$newrules['videos/([^/]+)(/[0-9]+)?.html?'] = 'index.php?videos=$matches[1]&page=$matches[2]';

return $newrules + $rules;
}

function my_insert_query_vars( $vars )
{
array_push($vars, 'id');
return $vars;
}

ps. wcale nie trzeba tych pluginów instalować, bo one jeszcze więcej mieszają. Na pewno się wam przyda .

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności