Skocz do zawartości

[Startup] Panel centralny SEOkatalog

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 85
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Tak, w każdym katalogu mogą być inne kategorie i podkategorie.

Działa na takiej zasadzie, że tworzymy tzw. worek kategorii.

Powiedzmy nazwa zestawu w panelu będzie Biznes

katalog 1 -> Finanse

katalog 2 -> Biznes i Finanse

katalog 3 -> Firma

katalog 4 -> Firma/Finanse

katalog 5 -> Biznes/Finanse

I dodając wpis przez panel, wybierając zestaw Biznes wpis trafi do poszczególnych kategorii w katalogach:

w katalog 1 -> Finanse

w katalog 2 -> Biznes i Finanse

w katalog 3 -> Firma

w katalog 4 -> Firma/Finanse

w katalog 5 -> Biznes/Finanse

W demo nie działa, gdyż kilka osób po prostu usuwało także zablokowałem taką opcję w demo.

Ja bym to rozwiązał po ID kategorii/podkategorii. Czyli w panelu w pole kategoria wybieramy np. Biznes, który będzie miał przyporządkowany ID i w ten sposób doda do wszystkich katalogów, niezależnie czy nazwa będzie biznes, czy firma. Oczywista sprawa, ID struktury kategorii/podkategorii musi być to same w całej sieci katalogów.

PS. Ja programistą nie jestem i znam tylko podstawy podstaw, więc to tylko propozycja, nie wiem czy do zrealizowania :D

Jako że dostałem możliwość przetestowania panelu zamieszczam swoje uwagi/odczucia/przemyślenia.

1. Instalacja

Instalacja samego panelu jest niezwykle prosta, nie różni się zasadniczo od instalacji znanych CMS. Wgrywamy pliki przez FTP, podajemy dane do bazy danych, ustawiamy hasło i... to wszystko. Po stronie katalogów, całość ogranicza się jedynie do umieszczenia jednego folderu w miejscu gdzie mamy postawiony katalog.

2. Konfiguracja

Na pierwszy rzut oka może to wyglądać nieco skomplikowanie - trzeba znać dane do bazy danych dla każdego katalogu (wszystko jest w config.php - plik SEOKatalogu). Potem wystarczy już pojedynczo dodać katalogi, przy czym proces przebiega w dwóch krokach - najpierw dodajemy serwer (adres, dbuser, dbpass), a następnie katalog (nazwa, dbname, serwer z kroku wcześniejszego).

3. Moderowanie

Wpisy oczekujące pobrały się poprawnie, co więcej gdy zatwierdziłem wpis z poziomu SEOKatalogu i powróciłem do panelu to dane zostały zaktualizowane. Dla testowych wpisów zadziałało również akceptowanie/usuwanie.

4. Dodawanie wpisów

Jako admin mogę dodać wpisy do wszystkich katalogów - wymaga to jednak zdefiniowania zestawów kategorii. Jest to zajęcie monotonne - przy 26 katalogach musiałbym stworzyć ~150 zestawów (1 zestaw to wybranie 1 pozycji na każdej z 26 list). W ten sposób uzyskałbym pełne pokrycie zestawów z podkategoriami w katalogach. Stworzyłem tylko 2 zestawy żeby sprawdzić czy zadziała - poszło.

5. Prywatne odczucia

• Layout nieco kanciasty, widziałem propozycję nowego, który znacznie umili prace i przede wszystkim nie będzie już tak ciemno.
  • Nie mam co prawda pomysłu na rozwiązanie jednak tworzenie zestawów dla kategorii jest bardzo monotonne.
  • Przydałoby się masowe dodawanie serwerów - pobranie przez FTP config.php z SEOKatalogów zajmuje chwilkę i szybko można z nich stworzyć CSV. Mile widziana byłaby opcja importu.
  • Brakuje mi możliwości masowego działania - odrzuć/zaakceptuj wszystkie wpisy dla danej domeny.
  • Dużym plusem jest możliwość edycji wpisu w panelu.
  • Jeśli nie macie bazy danych od katalogu na "localhost" to trzeba to zmienić ręcznie w plikach (8 plików do edycji).
  • Osobiście zmieniłbym sposób moderacji: Lista wpisów wyświetlałaby domeny - po kliknięciu w domenę mamy wszystkie wpisy dla niej. Każdy wpis można poprawić (AJAX), po czym zaakceptować wszystkie.

6. Podsumowanie

Ogólnie panel działa poprawnie, po przeczytaniu instrukcji z jego obsługą nie ma problemów. Użytkownik seostuff2 odpowiadał na aktywnie na moje pytania via GG więc support w moim przypadku być super. Moderowanie wpisów na pewno jest przyjemniejsze niż robienie tego w każdym katalogu osobno. Bardzo fajna jest opcja dodawania wpisów (jej jedyny mankament to monotonne tworzenie zestawów - jednak robi się to tylko raz).

Uwaga

Panel testowałem na 5 katalogach - nic się nie zepsuło :) Nie wiem jak wygląda kwestia bezpieczeństwa całego rozwiązania. Nie wiem także jaka jest górna granica wydajności panelu.

KOŃCOWA OCENA*

8/10

*punkty urwałem za design, uporczywe dodawanie zestawów i brak możliwości masowego działania dla domen

Może uda mi się zrobić coś dobrego

;)

No właśnie też mnie ciekawi kwestia bezpieczeństwa, fajnie byłoby gdyby Generał przejrzał ten projekt i wypowiedział się.

Moje wartościowe katalogi, na których nie zawiedziesz się. Wpis PREMIUM do wszystkich to tylko 10,00 PLN.

Solidny katalog stron

Przedstawiam strony dla kobiet

Dziękuje artur_waw za konstruktywną opinie.

Zgadzam się, z tym, że dodawanie zestawów może być monotonne, jednak warto zauważyć, że dzięki panelowi w przyszłości będziemy mogli zaoszczędzić sporo czasu na moderację czy choćby dodawanie wpisów do wszystkich naszych katalogów. Nie trzeba odwiedzać każdego z osobna i wypełniać po x razy te same pola.

Dlatego moim zdaniem, warto poświęcić trochę czasu, te kilka godzin na porządną konfigurację (w tym i kategorii), aby potem móc zaoszczędzić sporo czasu.

Co do bezpieczeństwa skryptu.

Skrypt działa na zasadzie cURL + integracji w bazę danych.

Jak?

Panel to jeden skrypt, a do katalogu (SEOkatalogu) wgrywamy folder z 8 innymi plikami odpowiedzialnymi za połączenie z bazą danych + dodanie do bazy odpowiednich wartości.

Czy to jest bezpieczne?

Skrypt przesyłając dane stosuje algorytm AES. Taki algorytm sotsowany jest do np. ochrony transakcji internetowych, transmisji bezprzewodowych itp., także skrypt na pewno jest bezpieczny.

A w związku z dzisiejszą datą, przez 8 godzin (do końca roku 2011) można zakupić skrypt po niższej cenie - 30zł - 1 panel.

Również jak już artur_waw wspomniał o nowym, przyjemniejszym wyglądzie, chciałem go zaprezentować.

panelcentralnyseokatalo.png

Na prawdę byłbym zainteresowany, ale obserwacja poprzednio produkowanych przez Ciebie skryptów nieco mnie zniechęca do wydawania na to więcej niż 10zł ;D Część z użytkowników na pewno będzie musiała poczekać na raport tych ludzi, którzy zdecydują się z Tobą współpracować. Jeśli wszystko będzie ok, odbudują Twoją reputację, to pewnie znajdzie się więcej chętnych do zakupu tego dzieła, nawet po kwocie wyższej niż te 50zł ;-)

Jam jest Zbygniew.

Zbigniew - oczywiście mam świadomość tego, że przez moje wcześniejsze zachowanie na forum (wysyłka spamu itp.) nie mogę liczyć na dobrą reputacje na forum. Jednakże, obecnie staram się to poprawić. Nie szukam żadnych wrogów, tym bardziej żadnych wojen i wojenek, dlatego biorę do siebie wszystkie dobre rady i propozycję.

Mam nadzieję, że was nie zawiodę, a i wy pozwolicie mi na to by pokazać się z lepszej strony. Tego sobie życzę w nadchodzącym roku ;)

Tymczasem z okazji nadchodzącego nowego roku, życzę wszystkim pomyślności, wytrwałości, cierpliwości i oczywiście wysokich pozycji. ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności