Skocz do zawartości

Jak nie pośredniczyć w płatnościach?

oujea

Rekomendowane odpowiedzi

Planuje zrobić 'katalog' fundacji i innych dobroczynnych organizacji. Chciałbym żeby użytkownicy mogli wybrać fundacje i z poziomu strony wpłacić datek (przez jakiś system płatności on-line).

Płatności.pl i podobne serwisy z tego co rozumiem nie oferują takiej możliwości (tam do konta można przypiąć tylko jeden numer rachunku). Czy macie pomysł jak coś takiego zrealizować?

W Bluecashu możesz zrobić różne szablony do przelewów i podlinkować je ze strony, użytkownik zostanie przekierowany do strony z wypełnioną formatką. Ewentualnie, żeby uniknąć prowizji 5 zł za przelew możesz zdefiniować różne numery telefonów i do każdego przyporządkować numer rachunku, aby kasa od razu na niego była wpłacana (w przypadku zdefiniowania przelewów na telefon), bądź przekazać fundacjom, aby sobie to ustawiły. Wtedy prowizja będzie 1 zł za każde 1000 zł kwoty przelewu, Ty się nie martwisz o żadne umowy, rozliczenia, bo kasa nie przechodzi przez Twój rachunek. Ustawienie wszystkiego nie będzie zajmowało dużo czasu, zmiany później bardzo łatwo wprowadzić.

Najprościej (i najlepiej) chyba będzie nie bawić się w elektroniczne sposoby płatności w których to Ty jesteś niejako stroną. Podaj po prostu numer konta, dane odbiorcy i ew. wskazówki dotyczące tytułu itp.

nigdy i niegdzie nie musisz - do momentu pierwszej kontroli...

Szablon Bluecash można zdefiniować dla dowolnego rachunku odbiorcy, np.:

https://bluecash.pl/wykonaj_przelew/szablon...65fad01e66e2259

Zapewniam Cię, że jeśli ktoś zdecyduje się wpłacić kasę z tej formatki to kwota zostanie przekazana do Polskiej Akcji Humanitarnej, a sama transakcja ograniczy się do dwóch przelewów - na konto Blue Media i z rachunku BM do PAH.

W tym szablonie jest dokładnie to, co napisał Kukis - tyle, że kasa zostanie przekazana na rachunek odbiorcy w ciągu kilkunastu minut, a w przypadku części banków nadawca będzie miał płatność Pay-by-link.

i każdy może taki szablon z dowolnymi danymi zrobić, czy jednak trzeba się zarejestrować albo podpisać jakąś umowę z Bluecash?

bo jak trzeba podpisać umowę/zarejestrować się/coś innego w tym stylu - to jednak patrz wyżej/poczytać ustawy/itp. itd. a to czy kasa trafiła na Twoje konto czy bezpośrednio do jakiejś fundacji nikogo nie obchodzi...

Piotr.k, podejrzewam, że gadasz bzdury. On nie pełni roli pośrednika, a jedynie funkcję informacyjną. On tego nie rozlicza, bo przelew trafia bezpośrednio (za pośrednictwem bluecash) do konkretnej osoby (fundacji).

Jeżeli i ja bym się mylił to proszę o informację.

Kukis jak Ty (On) zakłada(sz) konto w systemie płatności to możesz nawet wysyłać kasę w kosmos, ale to nie znaczy że nie jest to Twoim przychodem.

Ktoś Ci płaci (za coś albo darowiznę) i masz się z fiskusem z tego rozliczyć, a że to postanowiłeś przekazać fundacji to Twoja sprawa...

Dla uruchomienia wyobraźni: kiedyś było głośno o piekarzu, który dostał sporą karę za to, że rozdawał biednym (albo jakiejś fundacji - nie pamiętam) za darmo chleb którego nie sprzedał.

Wszystko było pięknie do momentu, aż urząd kazał mu zapłacić od tego chleba VAt i coś tam jeszcze...

Najprostsze obejście - powiadomić fundację, że się będzie o takiej godzinie w tym miejscu wyrzucać i wyrzucić, a fundacja zbiera wyrzucone...

Bzdurne, idiotyczne, irracjonalne - ale zgodne z polskim prawem i wolne od podatku...

Dobra, nie chce mi się pisać o polskim prawie - róbcie co chcecie...

Kukis jak Ty (On) zakłada(sz) konto w systemie płatności to możesz nawet wysyłać kasę w kosmos, ale to nie znaczy że nie jest to Twoim przychodem.

Ktoś Ci płaci (za coś albo darowiznę) i masz się z fiskusem z tego rozliczyć, a że to postanowiłeś przekazać fundacji to Twoja sprawa...

Tylko, że w tym przypadku szablonu, który przedstawiłem ja nie mam żadnego przychodu, nic nie wpływa na moje konto. Transakcja jest odnotowana jedynie w systemie na moim profilu (bo tylko zarejestrowani użytkownicy mogą tworzyć szablony), ale przelewy są realizowane niezależnie od mojego rachunku bankowego. Z prowizji rozlicza się BM, z przelewu właściwego odbiorca docelowy. Tak jak napisał Kukis, taki szablon w tym momencie pełni bardziej funkcję informacyjną, tak jakbym po prostu gdzieś napisał na stronie, żeby wpłacać kasę na konto PAH z podaniem danych do przelewu (żeby nie było wątpliwości - nr rachunku z szablonu znajdziesz na stronie https://www.pah.org.pl/nasze-dzialania/189/...kont_bankowych )://https://www.pah.org.pl/nasze-dzialan...ont_bankowych ).

Nie wiem, czy teraz już jest dla Ciebie zrozumiała zasada działania Bluecasha, w razie jakichkolwiek pytań służę pomocą:)

ja nie mam żadnego przychodu, nic nie wpływa na moje konto. Transakcja jest odnotowana jedynie w systemie na moim profilu (bo tylko zarejestrowani użytkownicy mogą tworzyć szablony), ale przelewy są realizowane niezależnie od mojego rachunku bankowego.

fiskusa nie obchodzi czy swoje pieniądze wydasz na dziwki, przepijesz, przekażaesz na fundację czy weźmiesz na swoje konto

to Twoja kasa i możesz z nią robić co chcesz, ale musisz się z niej rozliczyć

czy teraz rozumiesz jak działa prawo fiskalne?

dla mnie EOT - dalsze porady mogę udzielać za odpłatnością

Jakie porady? Na razie to mącisz jak się da i nie potrafisz lub złośliwie nie chcesz zrozumieć podstawowych rzeczy, bo wg ciebie osoba A ma się rozliczać z transakcji wykonywanych przez osoby B i C.

@oujea, jeśli zależy Ci na tym, aby przelewy od darczyńców przychodziły stosunkowo szybko na konta fundacji - rozwiązanie z BC jest najlepsze (jednak trzeba pamiętać, że nawet w tym systemie niektóre płatności nie są wykonywane w weekendy czy święta). Jeśli priorytetem nie jest szybkość transakcji, to daruj sobie takie serwisy i zrób tak jak napisał Kukis. Wiem, że obecnie każdy chce mieć wszystko na tacy, wypełniony druczek przelewu i tak dalej - ale jeśli ktoś ma wpłacić pieniądze, to zrobi to i bez gotowych szablonów czy automatycznego logowania do serwisu.

Konto współdzielone. Kup teksty przez GT i z fakturą VAT.

Potrzebujesz tekstów? Pisz na PW albo zajrzyj, a na pewno coś wymyślimy ;)

fiskusa nie obchodzi czy swoje pieniądze wydasz na dziwki, przepijesz, przekażaesz na fundację czy weźmiesz na swoje konto

Ale jeśli z szablonu skorzysta inna osoba i to ona zrobi przelew na konto fundacji ze swojego rachunku bankowego to fiskusa nie będzie obchodzić, że szablon był zrobiony na moim koncie BC - rozliczać się będzie odbiorca środków i ewentualnie nadawca przelewu.

Płatność w żaden sposób nie jest przekazywana przeze mnie - po prostu przelew realizowany jest z pominięciem Elixiru przez rachunki Blue Media.

dla mnie EOT - dalsze porady mogę udzielać za odpłatnością

Mi niestety BM nie płaci za udzielanie porad po godzinach pracy*, ale jeśli w dalszym ciągu coś nie będzie jasne, to postaram się wytłumaczyć.

* żeby nie było wątpliwości - pracuję w Blue Media, ale sam już linkowałem kiedyś na PiO do swojego profilu na GL, gdzie taka informacja jest umieszczona. Nie robię tutaj marketingu dla Bluecasha - po prostu to rozwiązanie jest odpowiednie biorąc pod uwagę oczekiwania autora wątku. Wypowiadam się tutaj całkowicie prywatnie. No i takie wytłumaczenie chyba wystarczy:)

jednak trzeba pamiętać, że nawet w tym systemie niektóre płatności nie są wykonywane w weekendy czy święta

Póki co funkcjonowanie systemu Bluecash jest uzależnione głównie od czasów księgowania w bankach. Lista jest dostępna pod adresem:

https://bluecash.pl/info/obslugiwane_banki

ok, ostatni przykład, bo widzę, że koniecznie kogoś chcesz w kanał wpuścić...

mam sklep internetowy z płatnościami online

wpłaty z tych płatności przekazuję od razu do hurtowni w której się zaopatruję, tak, że nic z nich nie trafia na moje konto (resztę dopłacam hurtowni ze swojego konta - no bo część osób płaci przy odbiorze towaru a nie online itp.)

czy w związku z tym, sprzedaż, za którą kasa poszła od razu do hurtowni (płatności online) nie jest moim przychodem bo kasa nie trafiła na moje konto tylko na konto hurtowni?

i tym razem to już ostatecznie koniec z mojej strony - kto chce to wyciągnie wnioski takie jak będzie chciał...

Piotr.k, skończyłeś administrację/prawo/finanse i rachunkowość, ewentualnie szkołę ekonomiczną, że takie mądrości piszesz?

W Twoich przykładach (chleb i ta w/w) osoba A jest w posiadaniu danego środka (dobra materialnego/zasobów pieniężnych), więc nijak to ma związek z sytuacją opisaną w wątku.

mam sklep internetowy z płatnościami online

wpłaty z tych płatności przekazuję od razu do hurtowni w której się zaopatruję

Czyli pieniądze trafiają z systemu (powiedzmy Platnosci.pl) na Twoje konto, tak więc masz wpływ na konto. :D

Wiem, że obecnie każdy chce mieć wszystko na tacy, wypełniony druczek przelewu i tak dalej - ale jeśli ktoś ma wpłacić pieniądze, to zrobi to i bez gotowych szablonów czy automatycznego logowania do serwisu.

Popieram. Kto chce wpłacić na fundację to z pewnością to zrobi, nawet bez wypełnionego formularza wpłaty. :D

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności