Skocz do zawartości

Jak nie pośredniczyć w płatnościach?

oujea

Rekomendowane odpowiedzi

mam sklep internetowy z płatnościami online

wpłaty z tych płatności przekazuję od razu do hurtowni w której się zaopatruję, tak, że nic z nich nie trafia na moje konto (resztę dopłacam hurtowni ze swojego konta - no bo część osób płaci przy odbiorze towaru a nie online itp.)

Twój przykład nie oddaje specyfiki rozliczeń w ramach BC. U Ciebie zachodzi handel, w której Ty jesteś jednym z kontrahentów, w moim przypadku ja nie jestem żadną stroną. Podam Ci 3 przykłady:

1. podaję Tobie dane konta do fundacji, Ty wykonujesz przelew Elixirem.

2. podaję Tobie dane konta do fundacji, Ty wykonujesz przelew przez Bluecasha

3. podaję Ci link to szablonu z BC z danymi do przelewu na fundację, Ty wykonujesz przelew przez Bluecasha

W każdym z tych przypadków nadawcą przelewu jesteś Ty, odbiorcą fundacja, a ja podaję jedynie dane do przelewu. Wybrane sposoby różnią się jedynie czasem realizacji przelewu i wygodą dla osoby zlecającej go ze swojego rachunku bankowego, natomiast dla mnie nie ma znaczenia który ze sposobów wybierzesz.

Dodatkowo idea Bluecasha jest inna niż w przypadku platnosci.pl i podobnych. BC to system przelewów międzybankowych, coś jak Krajowa Izba Rozliczeniowa, tylko że szybsze, bo środki nie są księgowane w ramach Elixiru.

Nauczcie się czytać ze zrozumieniem.

Piotr.k, skończyłeś administrację/prawo/finanse i rachunkowość, ewentualnie szkołę ekonomiczną, że takie mądrości piszesz?

Kiedyś skończyłem ekonomię - coś to zmienia? Specjalność też podać?

mam sklep internetowy z płatnościami online

wpłaty z tych płatności przekazuję od razu do hurtowni w której się zaopatruję

Czyli pieniądze trafiają z systemu (powiedzmy Platnosci.pl) na Twoje konto, tak więc masz wpływ na konto. :D

Przecież napisałem wyraźnie, że nie trafiają - idą od razu z powiedzmy platnosci.pl (czy innej firmy) do hurtowni.

Czytaj ze zrozumieniem.

W Twoich przykładach (chleb i ta w/w) osoba A jest w posiadaniu danego środka (dobra materialnego/zasobów pieniężnych), więc nijak to ma związek z sytuacją opisaną w wątku.

Stroną jest ten na kogo jest profil Bluecash - skoro nie rozumiesz analogii z ostatniego przykładu to nie mój problem...

Chyba, że też masz układ z Bluecasha czy inną prowizję za naganianie naiwnych klientów.

Stroną jest ten na kogo jest profil Bluecash - skoro nie rozumiesz analogii z ostatniego przykładu to nie mój problem...

A w takim razie jeśli jako niezalogowany użytkownik wygeneruję dane do przelewu na konto fundacji to też będę stroną?

Przecież napisałem wyraźnie, że nie trafiają - idą od razu z powiedzmy platnosci.pl (czy innej firmy) do hurtowni.

Umiem czytać. :D

Super, tylko przelewy nie zostaną zaakceptowane przez hurtownię, bo tytuł i cel płatności nie będzie się zgadzał. Poza tym hurtownia nie może być stroną w transakcji Klient - Twój sklep internetowy.

Jak już podajesz przykłady to trochę bardziej realne...

PS. Kolega poniżej wyjaśnił wszystko w prosty sposób. :D

Nauczcie się czytać ze zrozumieniem.

Kiedyś skończyłem ekonomię - coś to zmienia? Specjalność też podać?

Czy teraz rozumiesz jak działa prawo fiskalne?

To Ty się naucz czytać ze zrozumieniem a ekonomie, to Ty chyba skończyłeś fuksem co najwyżej w wieczorowej zawodówce, więc jak nie masz o czymś

pojęcia, to nie wciskaj ludziom ciemnoty, bo takich bredni jak Twoje to już dawno nie słyszałem :D

Widać, o prawie fiskalnym wiesz tyle, co kiedyś przeczytałeś może gdzieś tam w Fakcie czy innym brukowcu a i tak nie zapamiętałeś o co chodziło.

Przede wszystkim podatek płaci się od dochodu a jak kolega nie będzie miał żadnego, to niby co ma opodatkować? :D

Nie rozumiem po co w ogóle rozpoczynasz jakieś dziwne dywagacje na ten temat, skoro rozwiązanie jest oczywiste.

Weź to nawet na logikę, skoro nie potrafisz ogarnąć w teorii (mam nadzieję, że w taki sposób dasz radę):

Jeśli ja na swojej stronie umieszczę numer konta do jakiejś fundacji a ludzie będą korzystać z tego numeru konta i wpłacać

pieniądze dla fundacji to co? Ja mam się opodatkować tylko dlatego, że whois jest na moje dane i domena należy do mnie? :D

Powtórzę jeszcze raz, gdybyś jednak nie ogarnął:

BRAK DOCHODU = BRAK PODATKU = BRAK OBOWIĄZKU PODATKOWEGO

Jeśli w Polsce mamy takich ekonomistów jak Ty, to coraz bardziej zaczynam się obawiać o naszą przyszłość, więc proszę - bądź patriotą i zrób coś dla kraju:

nie zajmuj się więcej finansami!

Super, tylko przelewy nie zostaną zaakceptowane przez hurtownię, bo tytuł i cel płatności nie będzie się zgadzał. Poza tym hurtownia nie może być stroną w transakcji Klient - Twój sklep internetowy.

Twój bank zanim zaksięguje Ci przelew wymaga od Ciebie jego akceptacji?

Hurtownia nie jest stroną - odbiera kasę od Ciebie, widać nie zrozumiałeś mojego przekazu...

Przede wszystkim podatek płaci się od dochodu a jak kolega nie będzie miał żadnego, to niby co ma opodatkować? :)

Wyobraź sobie, że poza dochodowymi i vatem mamy w Polsce też trochę innych podatków, o których pewnie nawet Ci się nie śniło...

Jeśli w Polsce mamy takich ekonomistów jak Ty, to coraz bardziej zaczynam się obawiać o naszą przyszłość, więc proszę - bądź patriotą i zrób coś dla kraju:

nie zajmuj się więcej finansami!

Też zrób dobry uczynek i wróć do przedszkola, a jak umiesz to poczytaj ustawę z dnia 28 lipca 1983 r. o podatku od spadków i darowizn - bo akurat temat darowizn dotyczy.

Jak poda numer konta fundacji to stroną nie będzie, jak kasa przejdzie przez jego konto w systemie płatności to będzie stroną - najpierw dostanie kasę a później przekaże swoją kasę fundacji.

Nie wiem jak działa Bluecash, bo tego akurat nie znam - mówie ogólnie o pośredniczeniu przy użyciu płatności typu platnosci.pl, przelewy24.pl, dotpay itp.

Pewnie może się później bujać i latami to wyjaśniać jak ma czas, może mu się uda nie płacić podatku, tylko pytanie czy warto...

Przede wszystkim podatek płaci się od dochodu a jak kolega nie będzie miał żadnego, to niby co ma opodatkować?

Wyobraź sobie, że poza dochodowymi i vatem mamy w Polsce też trochę innych podatków, o których pewnie nawet Ci się nie śniło...

Tak? Nie miałem pojęcia... Dzięku Bogu mamy w swoim gronie tak światłego eksperta jak Ty :D Korzystając z tej wspaniałej okazji bardzo proszę o naświetlenie zagadnienia - myślę, że wszyscy chcieliby poznać szczegóły, aby nie popełnić jakichś straszliwych błędów podatkowych. :D Jesteś po ekonomii, więc na pewno bez problemu, w kilku słowach streścisz nam jaki to kolejny podatek, poza dochodowym i VATem, mógłby obowiązywać naszego kolegę w sytuacji, o której cały czas mówimy (kiedy nie osiąga dochodu).

Też zrób dobry uczynek i wróć do przedszkola, a jak umiesz to poczytaj ustawę z dnia 28 lipca 1983 r. o podatku od spadków i darowizn - bo akurat temat darowizn dotyczy.

Temat nie dotyczy darowizn tylko Twojego wyimaginowanego opodatkowania nieistniejącego dochodu :D

Jeśli już koniecznie chciałeś zabłysnąć umiejętnością szukania w Google aktów prawnych, to chociaż mogłbyś się postarać o odszukanie właściwej ustawy.

Zauważ, że nawet gdyby te pieniądze przechodziły przez konto kolegi, to nie zmienia to faktu, że to nie on byłby beneficjentem darowizny tylko fundacja a co za tym idzie, ustawa którą przytoczyłeś nie miałaby w tym wypadku zastosowania.

Jeśli już pieniądze przechodziłyby przez jego konto, to mogłaby mieć w takiej sytuacji zastosowanie ustawa o podatku dochodowym, jednak nie chce mi się teraz sprawdzać warunków bo to nie istotne. Jak już napisałem: brak przychodu = brak podatku.

Jeśli to ja mam się cofnąć do przedszkola, to dla Ciebie nie widzę już żadnej przyszłości bo aż tak uwstecznić się nie da :shout:

Jak poda numer konta fundacji to stroną nie będzie, jak kasa przejdzie przez jego konto w systemie płatności to będzie stroną - najpierw dostanie kasę a później przekaże swoją kasę fundacji.

Nie wiem jak działa Bluecash, bo tego akurat nie znam - mówie ogólnie o pośredniczeniu przy użyciu płatności typu platnosci.pl, przelewy24.pl, dotpay itp.

Przecież cały czas mówimy Ci, że kasa nie przejdzie przez konto kolegi więc nie będzie stroną - czego tu nie rozumiesz?

Na jego stronie będzie znajdował się tylko szablon, który ułatwi darczyńcy dokonanie przelewu czyli podsunie mu gotowe, wypełnione pola aby przelać pieniądze bezpośrednio na konto samej fundacji. Szablon ma na celu tylko ułatwienie dokonania przelewu - równocześnie możesz z niego nie skorzystać i wklepać sobie cały przelew ręcznie.

No i na końcu pojawia się właśnie magiczne słowo "Nie wiem". Szkoda tylko, że tak późno...

W każdym razie, jeśli nie wiesz to po co się odzywasz jako znawca?

Wprowadzasz ludzi w błąd i siejesz jakiś zamęt przez swoje chore teorie, które opierasz na "nie wiem". Wszyscy tłumaczą Ci jak sprawa wygląda, ale Ty

oczywiście nie raczysz zaznajomić się z faktami, tylko dalej "nie wiesz" najlepiej ze wszystkich :P

Jeśli chcesz dalej na ten temat dyskutować, to najpierw przygotuj sobie porządną podstawę merytoryczną, bo jak na razie jesteś sto lat za murzynami :P

Reasumując - dno i dwa metry mułu :D

PS. I Ty chciałeś kogoś edukować? I to jeszcze za odpłatnością? Masz tupet! :)

Powinieneś teraz wpłacić co najmniej 50zł na fundację Anny Dymnej za to, że to my Ciebie wyedukowaliśmy :)

Banner fundacji masz z prawej na górze, gdybyś nie mógł znaleźć :D

@Darq już wszystko dokładnie wyjaśnił, ale jeszcze dodam coś od siebie.

No widzisz, i po co to mącenie w wątku i wypowiadanie się na temat, z którym się nawet nie zapoznałeś, ba, świadczy to również o tym, że pobieżnie czytałeś nasze posty, bo była w nich wyjaśniana zasada działania BC, z czego powinieneś zobaczyć, że różni się ona od podanych przez Ciebie systemów płatności.

Nie wiem jak działa Bluecash, bo tego akurat nie znam - mówie ogólnie o pośredniczeniu przy użyciu płatności typu platnosci.pl, przelewy24.pl, dotpay itp

Nie wiem, jak można porównywać BC do płatności czy dotpay'a, skoro to dwa różne systemy. BC nie jest systemem płatności - jedynie pośredniczy w wykonywaniu i realizacji przelewów (wiedziałbyś to, gdyś w ogóle zadał sobie trud wyszukania info na ten temat). Może gdyby pan "nie wiem" uważniej przeczytał temat, to nie ośmieszałby się w każdym kolejnym poście, gdzie jest mowa o BC a nie o np. platnosci.pl

Można walić grochem o ścianę tłumacząc zasady działania BC a ty dalej swoje, bo zamiast odnieść się do systemu BC, wprowadzasz ludzi w błąd omawiając systemy płatności. A jeśli nie wiesz jak działa BC, to po co odpowiadasz na posty, które go opisują i mącisz?

Konto współdzielone. Kup teksty przez GT i z fakturą VAT.

Potrzebujesz tekstów? Pisz na PW albo zajrzyj, a na pewno coś wymyślimy ;)

Świetnie, że tak się znacie i wszystko wiecie o Wielcy Guru znawcy ekonomii i prawa.

Gratulacje, ale ja z Waszej wiedzy nie skorzystam.

Powodzenia życzę w pośredniczeniu w płatnościach i braku problemów fiskalnych i innych za wykonane działania oraz ich brak :-)

Świetnie, że tak się znacie i wszystko wiecie o Wielcy Guru znawcy ekonomii i prawa.

Jak na razie, to tylko Ty kreowałeś się na wielkiego znawcę i nawet chciałeś udzielać płatnych porad ;)

Gratulacje, ale ja z Waszej wiedzy nie skorzystam.

Nikt Ci nie każe korzystać - żyj dalej w swoim świecie, ale jak już udzielasz komuś informacji na jakiś temat, to pasuje mieć o nim pojęcie.

Zadałem Ci w moim poprzednim poście pytanie, to udziel na nie odpowiedzi a nie wykręcaj się od swoich własnych opinii.

Piotr K. bzdury piszesz. Nie ma dochodu = nie ma podatku. Tak się składa że prowadziłem kiedyś punkt opłat więc w tej kwestii mam trochę rozeznania. Przypuśćmy że ktoś do mnie przyszedł (jakiś kolega) nie brałem wtedy prowizji za przelew i tak to księgowałem , wychodziło 0 (słownie zero) podatku bo nie ma go od czego naliczyć. A jak Ty potrafisz naliczyć podatek od zera to gratuluję.

Wybaczcie poniżej pewnego poziomu dyskusja nie ma dla mnie sensu.

Planuje zrobić 'katalog' fundacji i innych dobroczynnych organizacji. Chciałbym żeby użytkownicy mogli wybrać fundacje i z poziomu strony wpłacić datek (przez jakiś system płatności on-line).

Płatności.pl i podobne serwisy z tego co rozumiem nie oferują takiej możliwości (tam do konta można przypiąć tylko jeden numer rachunku). Czy macie pomysł jak coś takiego zrealizować?

Post #1 wynikał z nie rozeznania użytkownika w sytuacji - nie wiedział jakie są dostępne możliwości transferu środków na konto fundacji. My cały czas mamy na myśli post #3 czyli rozwiązanie użytkownika BaS.

Nigdy nie korzystałem z Bluecash, ale znam chociaż zasadę działania. Powiedzmy, że ja mam konto w mBanku, a fundacja w PKO BP. Wygląda to tak:

Rachunek bankowy ofiarodawcy w mBank -> Rachunek bankowy Bluecash w mBank -> Rachunek bankowy Bluecash w PKOBP -> Rachunek bankowy fundacji w PKOBP.

Bluecash oczywiście nie przelewa środków pomiędzy swoimi rachunkami, bo ma pewne rezerwy pieniężne w każdym banku. I jak widać z tego mojego grafu przepływu wartości - nigdzie nie ma rachunku bankowego właściciela strony www. :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności