Skocz do zawartości

Kopiowanie danych

KamilS

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Podejrzewam, że mój problem pojawiał się już niejednokrotnie w Internecie (albo problem podobny), lecz nie znalazłem odpowiedniego rozwiązania, więc piszę.

Mam dwie bazy danych mysql: pierwsza 'stara' zawiera jakieś tam tabele i mnóstwo (naprawdę mnóstwo) danych. Druga natomiast jest taką samą bazą, lecz: bez danych i z dorzuconymi niektórymi kolumnami do niektórych tabel (dodatkowymi).

Teraz moje pytanie: jak skopiować dane z pierwszej tabeli i umieścić je w odpowiednich miejscach w tabeli drugiej (ewentualne dodatkowe kolumny, których nie było przecież w starej wersji pozostawić puste)?

Kopiowanie ręczne nie wchodzi w grę, bo tego jest baaardzo dużo. Może ktoś poratuje jakimś gotowym skryptem, albo chociaż dobrą radą?

Z góry dziękuję za odpowiedzi i pozdrawiam!

Tak, tylko tych danych jest na tyle dużo, że cały serwer się wiesza przy takiej próbie, a nawet jeżeli nie serwer to mój komputer, a nawet jeżeli nie to lub to, to później sprawdzając dane okazuje się, że nie wszystko się zaimportowało, lecz tylko do pewnego momentu. Trzeba by dzielić dane na poszczególne tabele, a i te niektóre są zbyt duże do takiego zabiegu...

Rób partiami. Tabela po tabeli. Jeśli jakaś jest za duża exportuj po powiedzmy 5 000 wpisów. Proste rozwiązania są najlepsze, zanim napiszesz sobie jakiś skrypt to już dawno zrobisz to w ten sposób. No chyba że masz 10 000 000 wpisów :)

Ewentualnie zrób export komendami z shell, jakos tak to idzie:

mysqldump -u nazwa_uzytkownika -p nazwa_bazy > nazwa_pliku_wynikowego.sql

import też się jakoś robiło ale szczerze to nie miałem do czynienia, musisz poszukać w g pod hasłem import dużych mysql lub coś takiego ;)

Programowanie aplikacji internetowych, zaawansowane portale, autorskie sklepy i skrypty na potrzeby SEO - seotarget.pl

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności