Skocz do zawartości

Od 2012 roku zakaz reklamowania aptek

Flanker

Rekomendowane odpowiedzi

Dzisiaj otrzymałem maila z prośbą o usunięcie z katalogu wpisu apteki z powodu nowelizacji prawa farmaceutycznego, w której znajdzie się zapis zabraniający reklamowania aptek. Nowelizacja wchodzi w życie w dniu 1 stycznia 2012.

Jak myślicie, czy będzie to miało jakikolwiek wpływ na internet, gdzie ciężko sprawdzić i wyegzekwować coś takiego, czy nie jest to zbytnia nadgorliwość.

Ciekaw jestem jak ten idiotyzm się rozwinie.

katalog sklepów - darmowy katalog PR4 porady, artykuły, produkty.

Atrakcje turystyczne - wyjade.pl

prawo idzie za regulaminem adsense :D

A poważniej już, wg mnie dobre posunięcie. Powinien być zakaz nie tylko dla aptek ale i dla wszystkich reklam leków/lekarstw i tych magicznych trunków niby ziołowych dobrych na wszystko, zaczynając od potencji, a kończąc na opryszczce....

Moje staruszki po liftingu, darmowe, zgodne z wytycznymi G, responsywne!

Katalog stron firm Zorb -/- Katalog sklepów Świat Zakupów -/- Katalog firm ProBi. PS Nie łatwo się dodać. ;)

A jeśli lubisz technologię, zwłaszcza bezzałogowce, to w wolnej chwili zajrzyj na InfoDron - info.dron.pl

Z pozycjonowaniem będzie tak, że wiele linków umieszczamy na nie swoich stronach więc, ciężko bedzie pisać do 10 000 osób firm z porśbą u usunięcie linka i nie reklamowanie nam :D

- reklama to pojęcie względne, jak rozmawiamy ze znajomymi i polecamy jakąś apteke to będziemy łamać prawo ?

A dla tych co pozycjonują Apteki, zmieni się np infomracja na fakturze ;)

Pozdrawiam, (-;

www.topposition.pl - Top Position

tp468x60_banerrr.png

Reklama to pojęcie względne

Nie dla prawa:

reklamą jest każdy przekaz niepochodzący od nadawcy, zmierzający do promocji sprzedaży albo innych form korzystania z towarów lub usług, popierania określonych spraw lub idei albo do osiągnięcia innego efektu, pożądanego przez reklamodawcę, nadawany za opłatą lub za inną formą wynagrodzenia

Na emeryturze po SEO zajmuję się R&D.

Adres firmy, nazwa, telefon, fax i URL strony nie są zabronioną reklamą. Wystarczy, ze w swoich DonMiniaczach i innych w kategorii "Apteki" usuniecie z widoku "unikalne" opisy gdzie jest info o bogatej taniości, promocjach i tak dalej... :). No chyba, że w tytułach też ktoś ma słówka kluczowe "tania apteka internetowa" to będzie musiał pozmieniać.

A poważniej już, wg mnie dobre posunięcie. Powinien być zakaz nie tylko dla aptek ale i dla wszystkich reklam leków/lekarstw i tych magicznych trunków niby ziołowych dobrych na wszystko, zaczynając od potencji, a kończąc na opryszczce....

A w zasadzie to zeby byl zakaz reklamy czegokolwiek, wrocmy do komuny.

@Dido - uwazasz wiec ze apteka bedzie mogla korzystac z google adwords?

Kody -25% na hosting w biznes-host.pl

@mcmagik ~ maszyna jest tak głupia, jak jej użytkownik

Adwords jest reklamowy, katalogi stron są informacyjne (pod warunkiem, że opis nie jest 'marketingowy' tylko 'informacyjny'). Tak przynajmniej ja tak uważam. :)

Nie sądzę, aby wpis apteki w katalogu firm/stron (w którym jest jedynie przedstawiona oferta) był sprzeczny z ustawą... idąc tym tokiem myślenia to od razu z map google'a powinni usunąć wszystkie apteki?

• 2 tygodnie później...

no niestety ten rząd zrobi wszystko dla układów i układzików bo za tym idą pieniądze...

zakaz reklamy to pewnie układ z największymi aptekami czy sieciami aptek które już sie rozreklamowały są znane a nie chcą nowej konkurencji...

kolejny bubel po zakazie reklamy hazardu...

Branżowy magazyn menedżerów transport kolejowy, port lotniczy - biznes i logistyka.

Szkolenia e-marketing i reklama internetowa na wszystkich poziomach

to subforum traktuje o marketingu sieciowym i ebiznesie, nie o polityce. Mnie, jako konsumenta cieszy fakt, że reklam aptek będzie mniej i tak samo jak zielony_gremlinek uważam, że również leki nie powinny mieć możliwości reklamowania. Zwłaszcza te, które podobno działają na wszelakie dolegliwości.

Konsumenta niejako z definicji powinna cieszyć możliwość wyboru z jak najbardziej zróżnicowanej i szerokiej oferty, którą Ty chcesz ograniczać przez zakaz reklamy aptek i leków, bo Ty "uważasz że"... Jak ktoś chce to powinien mieć możliwość kupienia "leku na wszystko" albo nawet i butelkowanej wody z kałuży i Tobie nic do tego...

VEX Media - w przygotowaniu.

Mój płatny katalog SEO - w przygotowaniu.

Online-24.pl - w przygotowaniu.

@Vexatus

Błąd. Nie jestem za ograniczaniem zróżniocwanej i szerokiej oferty leków - jestem za ograniczeniem promowania wybranych leków z tej szerokiej oferty. Ostatecznie w moim wypadku to lekarz decyduje za mnie, jakie preparaty będę stosował w wypadku choroby a nie Pani Goździkowa bo jestem przekonany, że zrobi to lepiej niż ja.

A jeżeli ktoś chce kupować "leki na wszystko" to masz racje, decyzja należy do tej osoby. To tak trochę jak z alkoholem, papierosami i miękkimi narkotykami gdzie granica tego, na co społeczeństwo przymyka oko bywa niewyraźna.

to lekarz decyduje za mnie, jakie preparaty będę stosował
Dobrze jeśli przepisze substancję aktywną potrzebną w danej chorobie, wówczas wybierasz w aptece z ewentualną pomocą aptekarki (ostatecznie po coś się kształciły, nosić pudełka z regałów do kasy może bowiem i kasjer z Biedronki) lek dla siebie. W rzeczywistości jednak przepisują konkretne marki wybranych producentów, darmowe szkolenia wczasy każdemu służą :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności