Skocz do zawartości

Domena i hosting u innych usługodawców

Castor-fiber

Rekomendowane odpowiedzi

Chcę uruchomić nową stronę na hostingu z którego korzystam kilka lat. Do tego celu chcę wykupić nową domenę. Jednak firma na której mam wykupione konto hostingowe ma drogie domeny. Chcę wykupić domenę u innego usługodawcy a później przekierować domenę na mój serwer i konkretny katalog. Czy takie coś można zrobić? Czy to dobre rozwiązanie (nie grozi to kłopotami w przyszłości)? Jak to zrobić?

Pozdrawiam

W panelu zarządzania domeną (tam, gdzie ją kupisz) zmień adresy serwerów nazw (DNS) ns1 i ns2 na te, których używa Twój hosting. W panelu zarządzania hostingiem stwórz konto dla domeny i gotowe (o ile masz możliwość podpinania wielu domen a nie, jak to czasem bywa - jeden hosting - jedna domena).

Baza zdjęć z fotoradarów - Sprawdź szybko i za darmo, czy fotoradar Cię złapał.

Dzięki Wam za odpowiedzi.

W panelu zarządzania hostingiem stwórz konto dla domeny i gotowe (o ile masz możliwość podpinania wielu domen a nie, jak to czasem bywa - jeden hosting - jedna domena).

Co to znaczy: "W panelu zarządzania hostingiem stwórz konto dla domeny" jakie konto? domenę można dopisać do katalogu, ale otworzyć konto dla domeny?

na szczęście mój hosting oferuje taką możliwość :)

Jeszcze jedno pytanie, czy będę mógł założyć pocztę e-mail na takiej domenie? Jeśli tak to u usługodawcy od domeny czy hostingu (chyba hostingu)?

Stworzenie konta dla domeny, to podpięcie jej pod hosting. Samo założenie katalogu z nazwą domeny z poziomu ftp nic nie da, bo domena musi zostać skonfigurowana na serwerze, żeby była widoczna w necie.

Nie wiem jakiego panelu używa Twój usługodawca ale w każdym znajdziesz coś na wzór dodaj domenę (CPanel, DirectAdmin, Plesk czy rozwiązanie autorskie hostingodawcy).

Pocztę do nowej domeny oczywiście będziesz mógł założyć u siebie na hostingu.

Baza zdjęć z fotoradarów - Sprawdź szybko i za darmo, czy fotoradar Cię złapał.

Stworzenie konta dla domeny, to podpięcie jej pod hosting. Samo założenie katalogu z nazwą domeny z poziomu ftp nic nie da, bo domena musi zostać skonfigurowana na serwerze, żeby była widoczna w necie.

Nie wiem jakiego panelu używa Twój usługodawca ale w każdym znajdziesz coś na wzór dodaj domenę (CPanel, DirectAdmin, Plesk czy rozwiązanie autorskie hostingodawcy).

Wiesz co u mnie jest tak, że mam okienko "Dołącz nową domenę". Wpisuje tam domenę (czyli tą co zakupie u innej firmy), określam konto FTP jako główne (nie ma innej opcji), wybieram katalog do którego ma się odwoływać i wciskam Dodaj. To chyba wystarczy?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności