Skocz do zawartości

Jeśli nie cloaking to co?

dobb

Rekomendowane odpowiedzi

Mam taka sytuacje:

dwie domeny - .com i .pl - .com jest aliasem dla .pl. Na stronie jest zainstalowane wykrywanie lokalizacji użytkownika i wyświetlanie strony w odpowiednim języku. Ale wiadomo pojawia się duplicate content dla wyszukiwarki - plan jest na cloacking, który dla Googlebota na .com będzie automatycznie pokazywał wersję angielską i bez możliwości zmiany języka, natomiast dla .pl wersję polska - czy jest sposób aby robot nie indeksował duplicant content, ale bez używania cloackingu? Nie wchodzi w grę dawanie no-index gdyż .com jest tylko aliasem. Przekierowanie też nie może być zrobione, gdyż wersja .com ma być pozycjonowana w Google.com czyli chodzi o zachowanie języka.

Ja bym zrobił dwie strony osobno. Jedną w wersji angielskiej, a druga w polskiej. Do tego, bardziej niż na domenę, zwróciłbym uwagę na hosting na jakim to stoi. Jeżeli pozycjonujesz na USA, to umieściłbym ją na jakimś amerykańskim hostingu. Jeżeli dla UK, to na angielskim. Ale pewnie chodzi Ci o rynek USA, bo chcesz pozycjonować w Google.com.

seowyszbanner.gif

Moje skromne przemyślenia na temat pozycjonowania próbuję przedstawiać na blogu -> https://blog.karlosky.pl
Osoby zainteresowane współpracą w zakresie SEO zapraszam na stronę www.topmaker.pl oraz https://pozycjonowanie-bialystok.pl

megauser nie na innych wersjach językowych, a na tym, ze zarówno przez domenę .pl jak i .com masz dostępne obie wersje i tak ma pozostać, nie ma być rozróżnienia na to, że w .com jest angielski a w .pl polski tzn. jeśli na domenę .pl wejdzie użytkownik z USA to i tak pokaże mu się wersja angielskojęzyczna, ale nie przekierowuje go na .com

Karlosky dzięki bardzo ;)

edit: Karlosky czy ten sposób zadziała w przypadku dwóch innych domen? Bo tam jest na przykładzie subdomen. A u mnie jest sytuacja z dwoma odrębnymi domenami i tu chodzi o to, iż obie wersje są dostępne pod domeną główną, ale wyświetla się odpowiednio do rejonizacji użytkownika.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności