Skocz do zawartości

Baza w pliku

k0l3c

Rekomendowane odpowiedzi

Napisałem skrypt

<?
$plik = implode('', file('dane.txt'));

for( $x = 0; $x < 2; $x++ )
$linie = explode("\n",$plik);
for( $x = 0; $x < 2; $x++ )
$zawartosc_linii = explode(";",$linie[$x]);

?>

<html>
<head>
<meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=UTF-8" />
</head>
<body>
<table border="1">
<tr>

<?foreach($zawartosc_linii as $dane):?>

<td><?=$dane?></td>
<? endforeach; ?>
</tr>
</table>
</body>
</html>

Przykładowa zawartość dane.txt

misia;1;2;3;
pysia;2;3;4;

W wyniku otrzymuję to co chcę w odpowiedniej formie, jednak jest to tylko druga linijka. A chciałbym aby wyświetliło pierw pierwszą, a w następnym wierszu drugą.

penguins.jpg

Odwiedzaj regularnie mój blog o seo na lukaszt.pl podobno warto ;)

Zainteresuj się instrukcjami warunkowymi...

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

1) Pierwsze kilka lini Twojego skryptu: wczytujesz plik w postaci tablicy, łączysz implodem pola tej tablicy i znów dzielisz, a przecież wystarczy tylko "file" i już masz każdą linię w innym indeksie tablicy.

2) Druga pętla zamazuje Ci 'zawartosc_linii', nie prawdaż? Jeśli tak ma być to ew. $zawartosc_linii[$x]=...

Ogólnie skrypt już napisałem. Nawet wczytuje tylko tyle danych ile jest i pod tabelą z zawartością pliku jest kolejna tabela z możliwością edycji tych danych.

Problem znowu mam z zapisem, ponieważ zrobiłem go na sztywno dla 10u linijek. Będę musiał nad pętlami popracować, a przede wszystkim pisać, pisać i pisać, aby zrozumieć :)

Dopiero zaczynam z PHP.

Dzięki za poradę

penguins.jpg

Odwiedzaj regularnie mój blog o seo na lukaszt.pl podobno warto ;)

Nie wiem jaki jest sens pisać "baze" opartą na plikach mając do dyspozycji wiele innych możlowosci składowania danych:

- SQLite https://php.net/manual/en/book.sqlite.php;

- DBA https://php.net/manual/en/book.dba.php

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

@Mion, pewnie taki jest sens, że chłopak się uczy i wybrał sobie taki, a nie inny problem - @k0... mam rację?

@k0... "... a przede wszystkim pisać, pisać i pisać, aby zrozumieć..." i to mi się podoba - chłop się chce nauczyć, a nie kwęka i jęka, że PHP nie zna i żeby mu ktoś coś napisał ;)

@pewnie taki jest sens, że chłopak się uczy i

Sens jest uczyć się nowych technik, a nie przestażałych które nie mają w praktyce uzasadnionego zastosowania.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności