Skocz do zawartości

Tak wykorzystuje się dotacje z UP

stats1

Rekomendowane odpowiedzi

Niepotrzebnie pieniądze się marnuje na bezsensowne rzeczy,

;) Pokaż mi urząd, w którym się nie marnuje. Są dotacje to się bierze. I nie jest istotne na co dają, bo sama idea jest idiotyczna. Kto ma sobie poradzić, poradzi sobie bez jałmużny i na równych zasadach. Kolesiowi widocznie nie była potrzebna ta dotacja, ale mógł dostać - więc?

Możemy podyskutować o etyce takiego postępowania, tylko co to da, skoro i tak komuś zabiorą, żeby komuś dać?

Urząd robiący za Robin Hooda, Bareja jak nic.

• Odpowiedzi 50
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Uważam że te dotacje powinny być dawane ludziom, którzy mają już jakieś doświadczenie w danej branży i dobrze rokują na przyszłość. Prócz wniosku i biznesplanu, powinien być też przeprowadzany jakiś wywiad/rozmowa kwalifikacyjna z delikwentem. Dotacja nie powinna być dawana na zasadzie "kto pierwszy ten lepszy", lub dlatego że urzędasowi spodobał się biznesplan, który w praktyce często pisany jest na zlecenie przez wyspecjalizowaną tym firmę...

Jak zrobić cydr z jabłek? Przepisy na nalewki domowe smaczne i zdrowe.

Uważam że te dotacje powinny być dawane ludziom, którzy mają już jakieś doświadczenie w danej branży i dobrze rokują na przyszłość. Prócz wniosku i biznesplanu, powinien być też przeprowadzany jakiś wywiad/rozmowa kwalifikacyjna z delikwentem. Dotacja nie powinna być dawana na zasadzie "kto pierwszy ten lepszy", lub dlatego że urzędasowi spodobał się biznesplan, który w praktyce często pisany jest na zlecenie przez wyspecjalizowaną tym firmę...

W moim PUP (Chorzów) jest dokładnie tak jak piszesz.

Nie chce mi się zagłębiać w kodeksy, jednak wydaje mi się że znalazłby się na to paragraf, skoro sprzęt był od razu zakupiony z myślą sprzedania go po roku.

Koleś powinien teraz oddać całą kwotę wraz z odsetkami, skoro taki z niego cwaniak i biznesmen ;)

Nie znalazłby się... po roku prowadzenia DG sprzęt jest całościowo własnością nabywającego (jeżeli nie przerwał w ciągu roku DG) i może z nim zrobić co mu się podoba.

Ale zgodzę się z Tobą że to trochę nieuczciwe...

Wdrożenia i modyfikacje sklepów PrestaShop - webKS.pl

Nie chce mi się zagłębiać w kodeksy, jednak wydaje mi się że znalazłby się na to paragraf, skoro sprzęt był od razu zakupiony z myślą sprzedania go po roku.

art. 286 kk

Skuteczne i sprawdzone pozycjonowanie stron metodami wyłącznie white seo. Dobrej jakości polski ekogroszek z KWK Juliusz. Klimatyzacja i wentylacja liderseo.de

Tak - nie ma zastosowania. Też o nim na początku pomyślałem ale po głębszym zastanowieniu doszedłem do wniosku, że przecież on tę dotację dostał w świetle prawa, więc niczego nie wyłudził. To, że system jest do du**y to już inna kwestia.

Moim zdaniem tutaj mogą mieć zastosowanie jakieś przepisy odnoszące się do samej dotacji - może tam coś jest. Wszystko zależy od dokumentów jakie podpisują beneficjenci. Ja nie brałem żadnej dotacji więc nie wiem, ale wydaje mi się, że jakby dobrze poszperał, to coś by się na cwaniaczka znalazło.

EDYTA:

To nie jest żadna luka tylko tak to działa i już. Zapytaj w urzędzie, czy po roku możesz wszystko sprzedać - zobaczysz, co odpowiedzą.

Tutaj nie chodzi o to, czy możesz sprzedać czy nie możesz, bo oczywiście sprzęt jest Twój i możesz robić z nim co chcesz. Chodzi tylko o to, że koleś jawnie się przyznał, ze on już brał dotację z myślą o późniejszej sprzedaży tego sprzętu, czyli nie miał zamiaru rozwijać żadnego biznesu, czyli już zaplanował wykorzystanie pieniędzy niezgodnie z ich przeznaczeniem.

@Kukis -

art. 286 KK

§ 1. Kto, w celu osiągnięcia korzyści majątkowej, doprowadza inną osobę do niekorzystnego rozporządzenia własnym lub cudzym mieniem za pomocą wprowadzenia jej w błąd albo wyzyskania błędu lub niezdolności do należytego pojmowania przedsiębranego działania,

podlega karze pozbawienia wolności od 6 miesięcy do lat 8.

§ 2. Tej samej karze podlega, kto żąda korzyści majątkowej w zamian za zwrot bezprawnie zabranej rzeczy.

Przecież on się przyznał że od początku planował wykorzystanie dotacji z UP wyłącznie na zakup sprzętu który później chciał odsprzedać więc działanie było zamierzone tak więc art. 286 KK znajduje zastosowanie w tej sprawie.

Skuteczne i sprawdzone pozycjonowanie stron metodami wyłącznie white seo. Dobrej jakości polski ekogroszek z KWK Juliusz. Klimatyzacja i wentylacja liderseo.de

Ale nic się nie znajdzie bo on przestał interesować UP dokładnie 12 miesięcy po otrzymaniu dotacji. Teraz może robić co chce i to jest jasne od samego początku - ważne żeby w trakcie kontroli miał ten sprzęt i na koniec roku miał ten sprzęt. Zdaje się, że nie może tez zalegać z zusem. I TYLE. W trakcie roku może spodziewać się kontroli nadgorliwego urzędnika więc sprzęt musi mieć.

Bo interes się nie kręci? Połowa allegro obstawiona jest pewnie sprzętem z dotacji, tu się zrobił problem, bo koleś mówi wprost:

Prawo jest do xxxx - dało mi kasę więc wziąłem.

Nie otworzył strony o kotach czy katalogu za pół bańki, wziął kamerę i zgodnie z prawem sprzedaje. Nie on pierwszy i nie ostatni. I tak będzie, dopóki prawo się nie zmieni w tej materii.

Liderseo - nie interpretował bym przepisów KK w taki sposób. W niektórych sytuacjach przepisy KK nie mają po prostu zastosowania, bo np. pomoc/dotacja itp. mają określone zasady wspomniane powyżej. Po ich spełnieniu (w przypadku dotacji UP jest to sprawdzenie, czy beneficjent działa w dobrej wierze przez 12 msc.) po prostu postępuje się zgodnie z przepisami szczególnymi.

Dziwi mnie tylko, że na kontroli nic u niego nie wyszło...

Jakis czas temu, po fali pytan o doradzenie sprzetu foto pod sluby (za dotacje) na forach fotograficznych mowilo sie, ze za rok bedzie mnostwo profesjonalnego sprzetu na Allegro. To jest potwierdzenie, ze tak wlasnie jest. Chamsko to troche brzmi na tej aukcji, ale wiele osob na forach foto wtedy pisalo, ze nawet jesli nie uda sie zarobic na slubach to beda mieli przynajmniej fajny sprzecik zafundowany z nie swoich pieniedzy (a te 20-40 tys. to troche jest).

Artscape - tworzenie stron www | Pomóż Szajce Szarego Wilka: https://pomagam.pl/szajkowepsiaki

Niestety, o ile wiem to ta kwote jest sztywna i wiele osób tak właśnie robi, bo po co tracić pieniądze. Marnotrawstwo środków w PL jest powszechne, PKP zakupiło system SAP tylko po to by po dwóch miesiącach stwierdzić że jest nie tym, czego oczekiwali, zaś brak pieniędzy na nowe wagony ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności