Skocz do zawartości

Serwer z bardzo szybkim dyskiem

SzybkaJazda

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 40
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

SimpleStorage wygląda interesująco, napisze do nich czy są zainteresowani współpracą na moich warunkach i jaka jest ich cena.

wiadomosci lifestylowe, sportowe i gadżetowe.

wiadomosci biznesowe dla głodnych wiedzy z tematyki finansów, giełdy czy inwestycji

łódzka agencja reklamowa zapraszamy na stronę ogólnopolskiej agencji reklamowej, oferujemy reklamą outdoor (posiadamy własne ekrany LED) oraz online. Zapraszamy na podstronę Nasi Klienci, zaufało nam już ponad 40 firm!

Do hostowania zdjęć najlepiej sprawdza się nginx - sprawdź to przed `przeprowadzką` na coś innego.

Z tego co widze obrazki masz hostowane zewnętzrnie np:

https://s3.amazonaws.com/knapkins-dishes/ph...-1-amvg0i.?2011

https://s3.amazonaws.com/knapkins-dishes/ph...1-1klh0ou.?2011

Do tego nie masz miniatur tylko wszystkie duże zmniajszane tylko ich romiary przy wyświetlaniu

wiec nie rozumiem właściwie o czym ty piszesz w kontekście wydajności dysków :)

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

Mion: knapkins nie jest mój, mamy portal podobny do knapkinsa, tj. działa na podobnej zasadzie - zasysa zdjęcia z blogów na nasz serwer, a następnie je losuje z dysku (nie z bazy!) i wrzuca na stronę. W pon mam umówione spotkanie z firmą, przedstawie im wszystkie warianty które mi tutaj podaliście, dzięki. :)

wiadomosci biznesowe dla głodnych wiedzy z tematyki finansów, giełdy czy inwestycji

łódzka agencja reklamowa zapraszamy na stronę ogólnopolskiej agencji reklamowej, oferujemy reklamą outdoor (posiadamy własne ekrany LED) oraz online. Zapraszamy na podstronę Nasi Klienci, zaufało nam już ponad 40 firm!

To po co podajesz przykład który nie jest przedmiotowym serwisem - bez sensu...

Poza tym przy ruchu "100-200UU dziennie" to zadne "wynakazki nie są potrzebne" tylko zwykłe skalowanie zdjeć oczywiscie nie w locie, ale po przeskalowaniu zapisanie na dysk.

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

SimpleStorage wygląda interesująco, napisze do nich czy są zainteresowani współpracą na moich warunkach i jaka jest ich cena.

Powiedz że z polecenia videoreferencji od TuTurysta.com cene są tutaj:

https://www.simplestorage.pl/cennik.html

Przy StandardEdition masz 50zł na start :D

Poza tym przy ruchu "100-200UU dziennie" to zadne "wynakazki nie są potrzebne" tylko zwykłe skalowanie zdjeć oczywiscie nie w locie, ale po przeskalowaniu zapisanie na dysk.

ten wynalazek pozwala na oszczędzanie na serwerach (jak trzymasz np. 2500gb zdjęć i przeniesiesz jej do chmury) to np. w hekko spokojnie zmniejszasz koszt serwera o połowę :)

Jakub Jaworowicz

Zobacz mój Blog o WordPress i Marketingu

@(jak trzymasz np. 2500gb zdjęć i przeniesiesz jej do chmury)

Jak już dojdzie do takiej ilości to będzie wiedział jak to optymalnie obsługiwac.

Poza tym z cennika wynika, że Transfer - cena za 1GB 0,40 zł netto - zatem dla 1TB mamy = 400 zł, wiec wielka lipa, a nie oszczędność.

Dla porównania: https://www.ovh.pl/serwery_dedykowane/superplan_best_of.xml cena ( 344.39PLN Brutto)

- **: Po przekroczeniu 15 TB/m-c przepustowość jest ustawiana na 10 Mbps.

@(jak trzymasz np. 2500gb zdjęć i przeniesiesz jej do chmury)

Jak już dojdzie do takiej ilości to będzie wiedział jak to optymalnie obsługiwac.

Poza tym z cennika wynika, że Transfer - cena za 1GB 0,40 zł netto - zatem dla 1TB mamy = 400 zł, wiec wielka lipa, a nie oszczędność.

Dla porównania: https://www.ovh.pl/serwery_dedykowane/superplan_best_of.xml cena ( 344.39PLN Brutto)

- **: Po przekroczeniu 15 TB/m-c przepustowość jest ustawiana na 10 Mbps.

Nie chcę się kłócić ale mamy tutaj coś znacznie lepszego pod kilkoma względami:

1) OVH ma jeden serwer w FR - ping = opóźnienia

2) SimpleStorage ma kilka serwerów w całej PL i wyświetla z serwera do którego user ma bliżej mały ping = szybsza odpowiedź

Mając do wyboru jedno vs drugie wolę dołożyć troszkę i mieć szybciej działający serwis czyż nie?

a pozatym po kiego taki mocny serwer na bufor pod obrazy?

Jak mówiłem mogę dać 2500gb na moim serwerze jeżeli ie chcesz wydawać kasy :D

Jakub Jaworowicz

2) SimpleStorage ma kilka serwerów w całej PL i wyświetla z serwera do którego user ma bliżej mały ping = szybsza odpowiedź

Ostatnio jak sprawdzałem SimpleStorage hostowało pliki w OVH i Hetzner.

OVH ma dobre łącza do polski i bezpośrednie styki w PLIX np z UPC i z TPSA we Frankfurcie. Pingi 40 ms. Hetzner podobne pingi jak OVH.

OVH ma dobre łącza do polski i bezpośrednie styki w PLIX np z UPC i z TPSA we Frankfurcie. Pingi 40 ms to norma.

opóźnienia są - miałem już serwer w OVH i jednocześnie w hekko jak testowałem wgrałem ten sam serwis, ta sama baza tyle samo zajętego miejsca hekko działało szybciej, później zastanawiałem sie ad RPSem kolega mi polecił identyczny test na jego serwerze efekt - 4-6 sekund dłuższe ładowanie strony dlatego nigdy więcej zagranicznego hostu

Pozatym nie zmienia to faktu że nie dostaniemy kilku serwerów w całej PL od OVH z autmatem który dzieki wyboru tego najbliższego przyspiesza działanie strony - pozatym w referencjach jest zrzut przed i po zastosowaniu simplestorage

OVH ma dobre łącza do polski i bezpośrednie styki w PLIX np z UPC i z TPSA we Frankfurcie. Pingi 40 ms to norma.

opóźnienia są - miałem już serwer w OVH i jednocześnie w hekko jak testowałem wgrałem ten sam serwis, ta sama baza tyle samo zajętego miejsca hekko działało szybciej, później zastanawiałem sie ad RPSem kolega mi polecił identyczny test na jego serwerze efekt - 4-6 sekund dłuższe ładowanie strony dlatego nigdy więcej zagranicznego hostu

Jakub Jaworowicz

Pozatym nie zmienia to faktu że
jest to całkowicie NIEOPŁACALNE B) Wystarczy zapoznać się z cennikiem :olaboga:

Między pingierm 40 ms, a 20 ms różnica dla usera jest przezroczysta.

Pozatym nie zmienia to faktu że
jest to całkowicie NIEOPŁACALNE B) Wystarczy zapoznać się z cennikiem :olaboga:

Między pingierm 40 ms, a 20 ms różnica dla usera jest przezroczysta.

hmmm.... ja mam najwyższą opcje korzystam mega aktywnie i wydałem aż 200zł od kwietnia (wykorzystałem może z 79zł, buforuje tam cięższe obrazy, video i mp3'ki)

simplestorage.png

Jakub Jaworowicz

tj. działa na podobnej zasadzie - zasysa zdjęcia z blogów na nasz serwer, a następnie je losuje z dysku (nie z bazy!) i wrzuca na stronę.

Czyli działa to mniej więcej tak, że:

1. w jakimskatalogu na serwerze masz duża ilośc zdjęc np. 10k

2. podczasy wyświetlania strony losujesz jakis plik z tego katalogu i go wyswietlasz?

Jak tak - to za każdym razem oranie dysku i rzeczywiście może to zarżnąć serwer. Zobacz na VPSie obciązenie procków pod kątem %wa - zobaczysz ile % czasu jest marnowane na operacje we/wy.

Proponował bym zrobić jakąś tabelę w bazie w której miał byś informacje o zdjęciach i losować poprzez rand(0,ilość_zdjęć) a nie poprzez odczytywanie całej zawartości katalogu - np. readdir / scandir.

Mówisz o tym, żeby zdjęcia upchnąć w MySQL? Mysle, że to by jeszcze bardziej zarżnęło serwer.

>Jak tak - to za każdym razem oranie dysku i rzeczywiście może to zarżnąć serwer. Zobacz na VPSie obciązenie procków pod kątem %wa - zobaczysz ile % czasu jest marnowane na operacje we/wy.

dzięki za sugestię, w poniedziałek się tym zajmę

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności