Skocz do zawartości

Sklep i strona na jednym serwerze a SEO?

gallanonimowy

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich,

Mam dość zasadnicze pytanie. Na serwerze w kei.pl (posiadam tylko jedno Ip z tego co się orientuję) postawiłem stronię internetową na wordpress (np:www.przyklad.pl) oraz w osobnym katalogu na subdomenie sklep (przyklad www.sklep.przyklad.pl) oparty na prestashop. Strona jest dość dobrze wy pozycjonowana, chciałbym również pozycjonować sklep, moje pytanie brzmi:

1. czy pozycjonowanie sklepu znajdującego się na tym samym serwerze i na subdomenie ma sens? (Ze strony linkuję obecnei do sklepu)

2. czy katalogi oraz narzedzia seo przyjmą mi sklep na subdomenie?

3. jakie polecacie rozwiązanie tego problemu, szczerze to szkoda trochę budżetu na zakup nowego serwera na innym ip oraz drugiej domeny :.

Z góry dzieki za cenne informacje :)

Ad 1.

Jeśli sklep jest w subdomenie, to musisz pozycjonować, bo google traktuje go jako osobną witrynę. Linkowanie z domeny głównej to trochę za mało

Ad 2.

Zależy od katalogu, część przyjmuje, część nie. W preclach bez problemów możesz pozycjonować subdomeny a nawet odpowiednie podstrony

Ad 3.

Nie ma sensu bawić się osobny hosting jeśli masz tylko jedną subdomenę.

BlackPress.pl - Automatyczna dodawarka do precli [Najtańsza na rynku - wystawiamy FV]

BlackPress.pl na forum PiO

Darmowa mieszarka synonimów

Pozycjonowanie sklepu na subdomenie ma sens jak najbardziej, chociaż link z tego samego IP ze strony do sklepu będzie miał prawdopodobnie mniejsze znaczenie. Jedynym problemem może być to, że niektóre katalogi nie przyjmą wpisu Twojego sklepu.

Co do rozwiązania problemu to sam musisz zadecydować :), jeżeli ja miałbym robić jakiś większy sklep to wymyśliłbym mu fajną nazwę, kupił odpowiednią domeną i postawił na tej domenie.

Moim zdaniem i tak musisz kupić jakieś serwery i domeny i na nich postawić jakieś zaplecze (plus oczywiście serwisy na darmowych platformach blogowych, dodawanie do katalogów i precli itd.). W przypadku pozycjonowania nie możesz pisać "szkoda trochę budżetu na zakup nowego serwera na innym ip oraz drugiej domeny" bo jeżeli tak myślisz to szkoda czasu na tworzenie sklepu :P.

Pozdrawiam

skuteczna-reklama.com.pl - zobacz jak się skutecznie reklamować.

Ja nie widzę żadnego problemu w takim rozwiązaniu. Tym bardziej jeśli tematyka jest pokrewna lub jedno z drugim się uzupełnia. Z katalogiem nie przyjmującym subdomen jeszcze się nie spotkałem - być może są takowe.

Integracja Sensoryczna | Góra Kalwaria | Integracja Sensoryczna Piaseczno

"Mam wielką łatwość w mówieniu innym co mają robić" - król Julian

Nie ma nic strasznego w stawianiu sklepu na subdomenie i na tym samym IP.

Zgadzam się jednak z goralem605. Jeżeli masz takie podejście do otwierania sklepu:

szkoda trochę budżetu na zakup nowego serwera na innym ip oraz drugiej domeny

to sobie go od razu daruj. Jeżeli żydzisz np. na zakup domeny gdzie .pl rocznie to koszt 50 zł to bez urazy ale jesteś na straconej pozycji.

Sklep jest powiązany ze stroną, więc jak najbardziej może być na tym samym serwerze na tym samym IP.

Narzędzia przyjmują subdomeny i z tym nie będzie żadnych problemów.

TestyPozycjonera.pl Testy SEO - Białe, czarne i wszelkie inne odcienie SEO w praktyce.

KsiegaPozycjonera.pl Pozycjonowanie i Optymalizacja - Twoja baza wiedzy.

NarzedziaPozycjonera.pl Narzędzia Pozycjonera - Zleć nam czarną robotę pozycjonera.

Dziękuję wszystkim za cenne informację. A może lepiej wybrać "hosting seo" który to posiada kilka adresów ip przykłładowo (https://www.seo-host.pl/) i co sądzicie o hostingach tego typu? Przenieść stronę i sklep na taki hosting, sklep oraz stronę postawić na innych domenach oraz adresach ip? Martwi mnie tylko jakość hostingów seo ale w takim wypadku mógłbym również napisać zaplecze na jednym hostingu ale rożnych ip i domenach :)

Dziękuję wszystkim za cenne informację. A może lepiej wybrać "hosting seo" który to posiada kilka adresów ip przykłładowo (https://www.seo-host.pl/) i co sądzicie o hostingach tego typu? Przenieść stronę i sklep na taki hosting, sklep oraz stronę postawić na innych domenach oraz adresach ip? Martwi mnie tylko jakość hostingów seo ale w takim wypadku mógłbym również napisać zaplecze na jednym hostingu ale rożnych ip i domenach :)

ależ kombinujesz jak koń pod górę :/ Hosting seo jak nazwa wskazuje jest pod seo.

Jeśli strona i sklep są powiązane to nie zastanawiaj się nad przełażeniem zmianą IP i czym tam jeszcze. Linkuj stronę i sklep i nie kombinuj.

Integracja Sensoryczna | Góra Kalwaria | Integracja Sensoryczna Piaseczno

"Mam wielką łatwość w mówieniu innym co mają robić" - król Julian

A może lepiej wybrać "hosting seo"

Trzeba zauważyć , że na hostingach SEO stoi bardzo dużo stron, zazwyczaj mają one problemy ze stabilnością, więc nie jest to najwygodniejsze miejsce na stronę, kŧóra będzie pozycjonowana.

TestyPozycjonera.pl Testy SEO - Białe, czarne i wszelkie inne odcienie SEO w praktyce.

KsiegaPozycjonera.pl Pozycjonowanie i Optymalizacja - Twoja baza wiedzy.

NarzedziaPozycjonera.pl Narzędzia Pozycjonera - Zleć nam czarną robotę pozycjonera.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności