Skocz do zawartości

Czy opłaca mi się zlecić pozycjonowanie bloga

Gwardzik

Rekomendowane odpowiedzi

Wybacz, ale nie masz racji - pozycjonowanie to jest usługa a nie towar... Płacisz za konkretne pozycję na dane frazy w wyszukiwarce przez określony czas. Podaj jeden powód, dla którego ktoś po zakończeniu umowy ma wykładać kasę na utrzymywanie zaplecza i trzymać tam dalej Twoje linki zamiast wykorzystać je dla innego klienta?

Bo zapłaciłem za osiągnięcie pozycji, a więc zapłaciłem za artykuły z linkami, na przygotowanie opisów do katalogów, za dodanie do precli itp. Normalnym byłoby, że pozycja po jakimś czasie spadnie ale bez pomocy pozycjonera. W ten sposób to by można podpisywać dożywotnie umowy na pozycjonowanie i bać się, że jak zmienię firmę, która mi pozycjonowała stronę np. 2 lata i dodała dużo linków, teraz ściągnie te linki i strona poleci.

To jak to działa, ktoś mi osiągnie top1 i co ja płace co miesiąc a pozycjoner może nic nie robić bo strona na razie jest w top 1? Czy może za opłatę abonamentową sam pozycjonuje inne frazy i znowu inne itd.?

@Gwardzik

Jak przestajesz płacić rachunki za prąd to ciągle go masz czy go odłączają? Podobnie jest z tym interesem, nawet jak zdobędziesz określoną ilość względnie stałych linków (w praktyce prędzej czy później katalogi i precle padają) to i tak zawsze może trafić się konkurencja która przebije Twoją pozycję.

Ja na Twoim miejscu (mając już stały dochód ze stronki) zainteresowałbym się np. prolinkiem lub innym tego typu sposobem pozyskiwania linków. Możesz z góry założyć sobie budżet i kontrolować efekty po kilku miesiącach. W zależności od sytuacji i ewentualnych zysków kombinujesz co dalej (zwiększanie budżetu czy wynajęcie profesjonalisty). :)

Ok, niech i będzie tak jak piszecie. Wynika z tego, że właśnie powinieniem uderzyć w takiego właśnie prolinka/statlinka albo własne zaplecze, które wydaje mi się najbardziej sensowne. Czy za takie pieniądze jak planuje znajdzie się jakiś dobry pozycjoner, który będzie mi stawiał zaplecze i je rozwijał na moich domenach i hostingu, bo to w końcu moje zaplecze, w celu podlinkowania długiego ogona + jednorazowa optymalizacja?

Czy za takie pieniądze jak planuje znajdzie się jakiś dobry pozycjoner, który będzie mi stawiał zaplecze i je rozwijał na moich domenach i hostingu, bo to w końcu moje zaplecze, w celu podlinkowania długiego ogona + jednorazowa optymalizacja?

Pisałeś wcześniej 200-300zł/mc. Znajdzie się :) napisz ogłoszenie w odpowiednim dziale. Taka moja rada: stawiaj bardziej na jakość niż na ilość. Lepiej mieć miesięcznie jedną stronę zapleczową za 150zł + 50zł podlinkowanie ich ze stałych źródeł (jakieś automaty dają radę), niż masę stronek po 25zł, które zaliczą bana za pół roku.

NoteFighter.net - gra uczaca czytania nut

@Gwardzik

Patrząc na panujące dziadostwo w tej branży (ceny tekstów, szukanie pracy przez ludzi mających niby firmy itp.) to bez problemu znajdziesz taką osobę. Daj ogłoszenie w odpowiednim dziale i nie opędzisz się od chętnych. Inna sprawa, że ciężko będzie ci wyłapać konkretną/wartościową osobę... Ja czytam to forum już kilka lat ale ciągle nie mogę sie połapać kto jest kim. :)

Na początek poczytaj trochę, spróbuj podziałać samemu (schemat linków, meta tagi, mapa strony etc.), unikaj swl-i bezpośrednio na stronę żeby czegoś nie popsuć. Jak kupisz kilkaset tematycznych linków np. z prolinka (dla mnie to taki lepszy swl, bezpieczniejszy) to raczej nic Ci nie zagrozi... Miej na uwadze, że to tylko rada amatora. :)

Linkowanie prolinkiem czy stalinkiem to w sumie to samo jakbym płacił pozycjonerowi, tyle że mogę mieć swoje strony dodane do systemu i dzięki temu prawie już nic nie płacić.

Interesuje mnie zatem tylko ktoś, kto zrobi mi dobrą optymalizacją wordpressa tylko że chce zmienić szablon to może 2 w 1 albo zrobię optymalizację później, bo rozumiem, że miana szablonu może kolidować, będzie trzeba ponownie bloga w części zoptymalizować? Czy możecie mi kogoś w tej sprawie polecić jt. optymalizacji?

A poza tym ktoś, kto postawi mi dobre zaplecze.

• 2 tygodnie później...
Sporo firm nie będzie chciało podjąć współpracy z powodu jedynego dochodu jakim jest AdSense. Podaj chociaż ile zarabiasz i jakie są prognozy zakładając, że będziesz na większość fraz na 1 miejscu.

Co to interesuje firmę, która ma się podjąć zlecenia? Klient płaci, firma pozycjonuje. Po co jej wiedzieć, ile klient zarabia na witrynie przez Adsense? ;)

Komentuj blogi dofollow o podobnej tematyce, podpisując się imieniem. Linkuj nie stronę główną a wpisy ;-). Poza tym - w niektórych blogach możesz dodać bezpośredni link do wpisu, kończąc komentarz zdaniem w stylu "Zapraszam do przeczytania mojego ostatniego wpisu na blogu: adres.pl". Wiele bloggerów dopuszcza takie komentarze, wiem to z doświadczenia :). Co do pozycjonowania - jeśli ruch z długiego ogona pozwala Ci na to, by zarabiać z adsense, to wyższe/long tailowe pozycje, przełożą się zapewne na większe zarobki. Odpowiedź jest prosta..postaraj się zdobywać linki dla wpisów pod frazy, przez które ludzie trafiają na Twoją stronę. Zleć porządny preclowy projekt, kilka blogów tematycznych średniej jakości, a na pewno będzie to lepsze rozwiązanie, niż zapłata kilku stówek firmie lub osobie prywatnej.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności