Skocz do zawartości

Dodatkowa lista w edytorze WYSWIG

wm89

Rekomendowane odpowiedzi

W Wordpressie jest TinyMCE a nie WYSWIG. Jeśli chodzi o TinyMCE ja rozwiązuję ten problem za pomocą tzw. shortcodes. Tworzy się w tym celu dodatkowy plik w folderze szablonu, który za to odpowiada. Jeśli chcę, żeby szybko wstawiać film na YT w kodzie [yt]kodfilmu[/yt] tworzę sobie odpowiedni kod wraz z html-em odpowiadającym za poprawne tego wyświetlanie we wpisie, np.

add_shortcode('youtube', 'shortcode_youtube');
function shortcode_youtube($atts) {
	$atts = shortcode_atts(
		array(
			'id' => '',
			'width' => 600,
			'height' => 360
		), $atts);

return '<div class="yt-shortcode"><iframe title="YouTube video player" width="' . $atts['width'] . '" height="' . $atts['height'] . '" src="https://www.youtube.com/embed/' . $atts['id'] . '" frameborder="0" allowfullscreen></iframe></div>';
}

a button dodaję w tym samym pliku kodem np.

function add_plugin($plugin_array) {  
  $plugin_array['youtube'] = get_template_directory_uri().'/tinymce/customcodes.js';

Oczywiście należy pamiętać o edycji customcodes.js

Raczej sprawa dla wprawionej osoby znającej się na programowaniu.

Sęk w tym, że jak buttona zrobić to ja wiem, chodzi mi natomiast konkretnie o dodatkową listę, podobną do wymienionej przeze mnie. Albo ewentualnie można by było też dodać nowe style (zdefiniowane wcześniej w stylu CSS strony) do tej listy, która w edytorze jest, o ile jest to możliwe.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności