Skocz do zawartości

dwie domeny

yellow

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie :)

Szukalem rozwiazania problemu na forum niestety nic nie znalazlem, nic konkretnego :)

Mam problem gdyz - wystartowalem ze swoim serwisem, mialem subdomene www.tibia.shl.pl- strona sama sie wypozycjonowala - druga w wyszukianiu slowa kluczowego (Tibia). Jedna po pol roku postanowilem wykupic domene komercyjna i tak przeszedlem na tibians.com (wiem ze to blad ale zbyt pozno sie zorientowalem ;) )

tibia.shl.pl ma pr =4

tibians.com od marca ma pr = 2 i jestem abrdzo daleko w wynikach wyszukiwania wlasnie z tibiansami.

Zaczalem ostatnio wymiane linkami, ale chyba googlebot nie przeskanowal jeszcze strony, gdyz pr=2 ciagle sie utrzymuje. Czytalem ze to bardzo niezdrowo miec dwie domenki do serwisu. Czy macie jakis ciekawy pomysl by przejsc, czy wogole jest potrzeba przejscia na jedna domene i jak ew. bardziej rozpropowac druga platna domene tibians.com - nie tylko za pomoca meta tagow i wymiana linkow a takze dodawaniem do katalogow (gdyz to juz za mna :( )

pozdrawiam i licze na wasza pomoc :)

Sebastian Łubik

Blog Technologii WWW: DailyWeb.pl

Można zrobić przekierowanie w .htaccess ze starej domeny na nową:

RewriteEngine On
Options +FollowSymlinks
RewriteBase /
RewriteCond %{HTTP_HOST} ^www.tibia.shl.pl$
RewriteRule ^(.*)$ https://www.tibians.com/$1 [R=301,L]

Wówczas moc domeny tibia.shl.pl przejdzie na tibians.com, co powinno zaowocować wysoką pozycją tibians.com. A co do update PageRank'u odbywa się mniej więcej raz na kwartał

a takze dodawaniem do katalogow (gdyz to juz za mna :D )

Zbieranie linków (w tym dodawanie do katalogów) nigdy nie możesz mieć za sobą. Nagły spadek przyrostu ilości linków może spowodować znaczny spadek w Google.

Bardzo płatny katalog stron oparty na WordPressie.

Naukowo o kulturystyce i fitness w serwisie FitnessLab.pl.

Można zrobić przekierowanie w .htaccess ze starej domeny na nową:

RewriteEngine On
Options +FollowSymlinks
RewriteBase /
RewriteCond %{HTTP_HOST} ^www.tibia.shl.pl$
RewriteRule ^(.*)$ https://www.tibians.com/$1 [R=301,L]

Wówczas moc domeny tibia.shl.pl przejdzie na tibians.com, co powinno zaowocować wysoką pozycją tibians.com. A co do update PageRank'u odbywa się mniej więcej raz na kwartał

czy kod podany przez Ciebie bedzie przenosil wszystkich wchodzacych pod adres tibia.shl.pl na adres tibians.com ?

jesli pliku htaccess nie mam to powiniem go utworzyc w strukturze katalogow gdzie mam www domyslny z apacha czy w katalogu gdzie znajduje sie moj index.php strony?

pozdrawiam :D

W katalogu gdzie znajduje się index.php strony. Możesz również zrobić takie samo przekierowanie tylko zamiast używać .htaccess wpleść to w skrypt php (nie ten sam kod, poszukaj o przekierowaniu 301 w php)

Pozdrawiam

udalo sie, dziekuje slicznie :)

mam jeszcze jedno pytanie - czy PR w takim przypadku zostanie przeliczony z tibia.shl.pl na domene tibians.com?

na zasadzie jesli tibia.shl.pl jest prawie na samej gorze wyszukiwan z pr=4

to czy tibiansi wskocza na pozycje tibia.shl.pl i beda mialy pr = 4 jak i tibia.shl.pl?

Może nie dokońca tibians.com wskoczy na dokładnie to samo miejsce lecz duża częśc mocy linków przejdzie co w konsekwencji da dobrą pozycje. A co do PR to tak przejdzie on podczas następnego updatu PR.

Pozdrawiam

taki efekt chcialem uzyskac

dziekuje bardzo za pomoc

pozdrawiam

Witam,

Ciekawy topic. Tak się zastanawiałem, jeśli będę miał swoją stronkę na jakiejś subdomenie np. alama.kota.pl i jak już będzie miała ładny PR zdecyduję się na start komercyjny kupując niepodobną domenę typu mojbiznes.com to:

Czy to, że domeny nie mają podonieństw w nazwie ma znaczenie?

Mogę sobie przenieść całą stronkę (dokładną kopię) pod nowy adres a w tym pierwszym miejscu zostawić przekierowanie i stronę, czy raczej pownienem usunąć pliki strony z pierwszego adresu? Bo słyszałem, że jak google stwierdza dwie identyczne strony to obie dostają po PR.

Czy może lepiej co nieco pozmieniać na stronie żeby nie wkurzyć googla? A może to nie ma zanczenia?

Pozdrawiam,

Piotrek

Czy to, że domeny nie mają podonieństw w nazwie ma znaczenie?

Nie

Mogę sobie przenieść całą stronkę (dokładną kopię) pod nowy adres a w tym pierwszym miejscu zostawić przekierowanie i stronę

Złe rozwiązanie - Duplicate Content

czy raczej pownienem usunąć pliki strony z pierwszego adresu?

Przekierowanie 301 ze starego adresu na nowy.

Pliki na starym zbędne :)

Bo słyszałem, że jak google stwierdza dwie identyczne strony to obie dostają po PR.

A gdzie to słuszałeś? Nie nie ...

Zrób mirror strony www.google.com i sprawdź czy będziesz miał pr10 :D

Spiesz się niedługo update ... :D

"Wielkie uczyniłaś pustki w kraju naszym,

Ty żałosna partio tym rządzeniem waszym.

(...)

Z każdego kąta żałość człowieka ujmuje

A kraj już nowych rządów tęskno wypatruje."

• 1 rok później...

Witam!

I od razu przepraszam, że odgrzebuje stary temat, ale w powyższej dyskusji brakuje jeszcze jednej ważnej informacji:

- Czy rejestrować od nowa taką strone w wyszukiwarkach z nową domeną (i przekierowaniem przez .htaccess ze starej domeny)?

- co z narzędziami google? Dodać nową stronę i zgłosić nową mapę witryny? Skasować jednocześnie wpis w narzędziach dotyczący starej domeny?

Jeśli coś możecie podpowiedzieć w tych kwestiach będe wdzięczny...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności