Skocz do zawartości

szybkość generawana strony

furjat

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Wiem, że najwęcej czasu przy generowaniu strony zajmują zapytania sql.

Czy ktoś sie orientuje czy takie zabiegi jak podanie kloumn z tablei

"select nazwa_kolumny from..." zamiast "select * from"

albo dodanie na koncu limit 1 (bo wiem ze bedzie tylko max 1 odpowiedz)

wpływa na szybkość tych zapytań??

czy optymalizacja kolumn tabeli tez cos zmieni - np. zamiast varchar(50) zrobie varchar(30)

i... :D

czy pomoze tu stworzenie nowej bazy danych - w obecnaj mam jakies 450 tabel :) na tym samym serwerze

Pozdrawiam

"select nazwa_kolumny from..." zamiast "select * from"

albo dodanie na koncu limit 1 (bo wiem ze bedzie tylko max 1 odpowiedz)

wpływa na szybkość tych zapytań??

Oczywiscie
czy optymalizacja kolumn tabeli tez cos zmieni - np. zamiast varchar(50) zrobie varchar(30)
Nie sądze

Znaczący wpływ na szybkość zapytań mają odpowiednie klucze i indexy w tabelach.

Pyzatym najlepiej empirycznie sprawdzać optymalizację zapytań implementując odpowiedni licznik czasu wykonywania kodu strony.

w obecnaj mam jakies 450 tabel :D na tym samym serwerze
W jednej bazie 450 tabel ?

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

sorki pomyliłem się mam 454 tabel w jednej bazie :) - założenie kolejnej bazy koszyuje ;)

czy jak przerzuce tabele od tego projektu do nowej bazy to uzyskam jakis wzrost szybkości...

jak na moje to powinno cos dac bo nie trzeba bedzie się przekopywać przez te 450 tabel...

czy ktoś może potwierdzić moje przypuszczenia

Ja wariuje jak mam 15 tabel :)

Znaczący wpływ na szybkość zapytań mają odpowiednie klucze i indexy w tabelach.

Nie pamiętam czy to jest w char czy varchar. Ale jeśli nie wypełni się wszystkich całego ciągu dodawane są puste bajty?

Dobrze mówie?

stopka usunieta z wpoodu wirusa na stronie docelowej

dobrze. chodzi ci o char np. char(10) i wpis MMP da w rezultacie 'MMP0000000' (* te zera to oczywiscie tak w przenosni)

a co do glownego pytania: tak, roznica miedzy SELECT * FROM a SELECT raz,dwa,trzy,cztery FROM jest i w kazdej ksiazce o sql zalecaja nie korzystac z *

Baza wykorzystująca pola typu char w stosunku do varchar zyskują na szybkości oraz będą trochę "większe" z uwagi na dopełnianie "pustymi bajtami" do określonej wielkości pola.

Ale nie sadzę żeby różnica była między wydajnością bazy z polami varchar 30 a varchar 50 przy takiej samej długości danych.

Z pewnością różnica będzie przy dużych baza danych jeśli mam pola varchar 30 zapełnione a varchar 50. Będzie to wynikać z tego, iż 2 baza będzie większa a ze wzrostem wielkości bazy wydłuża się czas dostepu do przechowywanych w niej danych :)

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

Jesli pobieram dane wyszukajac poprzez pole TINYTEXT to jak z niego zrobic index ?
Pola textowe tego typu nie mogą stanowić indexów tabeli !

Pole mogąca stanowić index musi być określonej długości, najlepiej jak najkrotsze.

Indeks należy zakładać dla pól, według których najczęściej jest wykonywane wyszukiwanie.

Czy lepiej inaczej to rozwiazac niz szukajac przez TINYTEXT?
Pole TINYTEXT może przechowywać dane o rozmiarze nie przekraczającym 255 bajtów. Wiec zamień na typu:

char ->pole znakowe o stałej długości z zakresu od 1 do 255 bajtów. Po wstawieniu wartości puste miejsca pola CHAR są uzupełniane z prawej strony spacjami.

lub

varchar ->Pole znakowe o zmiennej długości z zakresu od 1 do 255 bajtów. Zajmowany jest jedynie taki obszar pamięci, jakiego wymaga wartość wstawiona w to pole.

i wtedy możesz utworzyć indexy

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności