Skocz do zawartości

Znaczenie nazwy domeny dla pozycjonowania

kolorowemarzenia

Rekomendowane odpowiedzi

Mam takie pytanie: czy jeśli chcemy pozycjonować stronę na jakąś konkretną frazę, a fraza ta występuje w nazwie naszej domeny, to mamy od razu jakiś "bonus" w pozycjonowaniu? Pytam, bo zauważyłam, że na przykład strony, które mają w nazwie "Mariquita", mimo małej ilości linków zwrotnych są wyżej wypozycjonowane na tę frazę niż strona strona kolorowemarzenia.pl.

Nie będę tutaj wgłębiał się w optymalizację strony, ale radzę poszukać odpowiednich tematów na forum. To czy lepiej mieć frazę w nazwie czy nie...Sądzę, że lepiej żeby domena była łatwa do zapamiętania niż dobre-rowery-gorskie-i-bmx.koniec ;)

Zapraszam na stronę grupy pozycjonerzy24 gdzie realizujemy pozycjonowanie w wyszukiwarce Google

Sądzę, że lepiej żeby domena była łatwa do zapamiętania niż dobre-rowery-gorskie-i-bmx.koniec ;)

wiesz, ja uslyszalem te domenke i jest latwa do zapamietania nie czepiaj sie - az zal sciska ze nie ma myslinkow dla pelnej przejrzyustosci

https://wielkitestwiedzyekonomicznej.tvp.pl/

Jakub Jaworowicz

Zobacz mój Blog o WordPress i Marketingu

Mam wrażenie, że w Polsce zanika czytanie ze zrozumieniem, więc postaram się bardziej łopatologicznie to wytłumaczyć.

Domena łatwa do zapamiętania

dobre-rowery-gorskie-i-bmx.koniec - Przykład kiepskiej domeny

Nie ma powiedziane, że nie ma długich, fajnych i łatwych do zapamiętania domen...Proszę czytać ze zrozumieniem.

Zapraszam na stronę grupy pozycjonerzy24 gdzie realizujemy pozycjonowanie w wyszukiwarce Google

Ja tutaj nie zamierzam robić marketingu szeptanego, ani tym bardziej krzyczanego. Podałam konkretny przykład, o jaki mi chodzi, żeby można było zobaczyć, jak wygląda sytuacja. Trochę zaczęłam pozycjonować i po prostu zauważyłam, że domeny, które mają w nazwie frazę, są wyżej w wynikach, mimo braku pozycjonowania. Stąd moje pytanie, bo nie wiem, czy to przypadek, czy może jakaś prawidłowość. Chciałabym też wiedzieć, czy wobec tego mam jakieś szanse na przeskoczenie tych stron, pozycjonując swoją w sposób standardowy, czyli dodając linki w katalogach.

Z moich obserwacji początkowo to daję trochę większęgo kopa. Po jakimś czasie przestaje mieć znaczenie.

A odnosząc się do Twojego konkretnego przykładu to po prostu linkuj.

Jest to na tyle prosta fraza, że wystarczy Ci kilka linków z jakiś średnich precli.

Tylko w tytule nie dawaj frazy kluczowej bo Cię wyprzedzą w wynikach :)

boxnaprezent.pl - wyjątkowe BOXy prezentowe

Domena nie ma/nie musi być słowem kluczowym. Powinna być w miarę krótka i łatwa do zapamiętania, a co za tym idzie do polecania. Jeśli np zbudujesz stronę na domenie "naklejkisamoprzylepne.pl' to ktoś nie pamiętając dokładnie adresu może wpisywać w googlach "naklejki samoprzylepne" i trafić na stronę konkurencji. Lepszym rozwiązaniem jest np. konkretna nazwa firmy.

TestyPozycjonera.pl Testy SEO - Białe, czarne i wszelkie inne odcienie SEO w praktyce.

KsiegaPozycjonera.pl Pozycjonowanie i Optymalizacja - Twoja baza wiedzy.

NarzedziaPozycjonera.pl Narzędzia Pozycjonera - Zleć nam czarną robotę pozycjonera.

ma znaczenie - przy frazie do 0.5mln wyników 100% korelacja frazy z nazwą domeny daje często top1 bez żadnego lub z minimalnym linkowaniem, sprawdzone

A więc jednak... Czyli aby się przebić, trzeba bardzo dużo linkować, czy tak? A co lepsze: precle czy katalogi?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności