Skocz do zawartości

[projekt] WP-kat, katalog na Wordpressie

kursor

Rekomendowane odpowiedzi

• 2 tygodnie później...
  • Odpowiedzi 540
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Nie wiem czy ktoś zauważył pewną przypadłość edytora tekstu w wp-kat w chromie. W trakcie zapisywania wpisu czasami skleja wyrazy czyli wycina spacje. W firefoxie tego nie zauważyłem.

Macie coś takiego, czy może któraś z wtyczek w moim chromie coś takiego wyrabia.

Katalog firm , który pomoże Tobie kupić i sprzedać co tylko chcesz.

• 3 tygodnie później...

Jest nowa aktualizacja.

Dodana została możliwość ukrycia w kodzie strony wtyczki WP-kat - brak w adresach skryptów i grafik tekstu "/wp-kat".

Aby aktywować funkcję ukrywania należy w ustawieniach WP-kat, w zakładce Katalog włączyć opcję "Ukryj WP-kat!".

Aby ukrywanie działało muszą być włączone przyjazne linki (permalink).

Użytkownicy posiadający instalację multisite, przed włączeniem ukrywania WP-kat, muszą zaktualizować ręcznie plik .htaccess

Zawartość, którą należy dodać na początku pliku .htaccess można pobrać w ustawieniach katalogu, zakładka "Instalacja Multisite".

• 2 tygodnie później...

Jest kolejna aktualizacja.

Aktualizacja zawiera 2 elementy:

1. w szablonie WP-Kat formee wdrożone zostały Rich Snippets.

Tutaj można zobaczyć jak google "widzi" przykładowy wpis.

Dla wpisów, zawierających dane o firmie fragmenty sformatowane zawierają nazwę firmy, opis, adres, współrzędne geograficzne (jak jest mapka) i zrzut ekranu strony internetowej.

Uwaga! Szablon WP-Kat to nie jest to samo co szablon Wordpress. To są dwa niezależne byty. Szablon WP-Kat odpowiada tylko za elementy związane z wpisamu do katalogu.

Tutaj więcej: https://www.wp-kat.ne...-templates.html

2. Centralne zarządzanie treścią podstron, np. Regulamin

Funkcja umożliwia pobieranie treści podstron z katalogu głównego i ich prezentację w pozostałych katalogach w grupie. Publikacja następuje poprzez JavaScript (AJAX).

Funkcja powstała ponieważ zauważyłem, że w wielu przypadkach w grupach katalogów kopiowane są treści podstron "Regulamin", "Jak dodać wpis" itp. oraz zawierają one linki do katalogu głównego. Może to stwarzać różne zagrożenia ;-)

Aby użyć funkcji należy w katalogu głównym dodać podstronę np. "Regulamin" i wprowadzić jej tekst.

Następnie w PA->Grupa Katalogów->Strony standardowe można pobrać shortcode dla danej podstrony.

W katalogach w grupie można tworzyć podstrony np. Regulamin i w ich treści wpisać pobrany shortcode.

Treść takiej strony zostanie pobrana z katalogu głównego poprzez JS.

Fajny plugin do WP. Przetestowałem i kupiłem licencję.

Mam jednak pewien problem - mianowicie, chcę utworzyć katalog branżowy / katalog firm i:

a) chciałbym mieć możliwość katalogowania firm, które nie mają strony internetowej,

B) struktura katalogu (kategorie / podkategorie) mogłaby być oparta o lokalizacje np. 1-szy poziom to województwa, 2-gi to Miasta... można to jakoś zaimplementować? Nie chcę robić tego ręcznie, żeby nie musieć dopisywać miast i żeby nie powielać funkcji Lokalizacja, która działa już wyśmienicie.

Śledź odwiedzających Twoją stronę opartą o WordPress -> Pobierz bezpłatnie WP Tao

• 4 tygodnie później...

Wgrałem kolejną aktualizację.

Aktualizacja zawiera:

- poprawkę błędu powodującego (w bardzo szczególnych warunkach) zduplikowanie wpisów dodawanych przez dodawarkę.

- istotne optymalizacje znacznie zmniejszające obciążenie serwera, w tym utworzenie dwóch indeksów (powoduje wzrost wielkości bazy danych katalogu o około 1-2 MB)

Jest kolejna aktualizacja, która zawiera funkcje związane z możliwością dodawania do wpisów filmów zamieszczonych na YouTube.

Możliwość zamieszczania video we wpisach definiuje się na poziomie grup wpisów (domyślnie włączone we wszystkich grupach wpisów).

Dla wpisu do katalogu video dodaje się poprzez podanie adresu filmu.

W dodawarce można wprowadzić kilka filmów, każdy film w nowej linii (pusta linia oznacza brak filmu). Dodawarka podczas dodawania wpisów do katalogów wylosuje film lub pustą linię (brak filmu) i doda wpis z filmem lub bez do katalogu.

Czasami muszę podejmować decyzje na zasadzie mniejszego zła lub większego dobra ;). Jak pojawia się nowa funkcja a uważam ją za wartościową lub wiem, że klient, który ma 200+ instalacji chce tę funkcję to daję ją jako domyślnie włączoną.

I prośba ode mnie, aby sprawy dotyczące wtyczki omawiać tutaj: https://www.forum.opt...na-wordpressie/

Ten temat niech dotyczy grupy katalogów.

Niestety to topór obusieczny, bo gość mający 200+ instalacji może nie chcieć nowej opcji i w tedy musi ja wyłączać. Pół biedy jak zmiana jest w grupach wpisów (np. opcja "Video"), ale dzisiaj dodałeś opcję "Losowej daty", i osobiście ręcznie ją wyłączałem w swoich katalogach ;)

Jest kolejna aktualizacja, która zawiera:

1. Możliwość wyłączenia/włączenia wyświetlania listy katalogów w dodawarce: PA->Katalog->Ustawienia->Dodawarka->Wyświetl listę katalogów. Domyślnie opcja włączona.

2. Możliwość ustawiania losowej daty wpisu z przeszłości. Domyślnie opcja włączona na zakres 0-365 dni. Oznacza to, że opublikowany wpis będzie miał losową datę publikacji w zakresie od 0 do 365 dni wstecz. Aby wyłączyć, należy ustawić opcję na "Nie".

3. Funkcję ułatwiającą zarządzanie grupą katalogów. W największym skrócie: jednym/dwoma kliknięciami umożliwia zmianę ustawień WP-kat w całej grupie katalogów.

Funkcja dostępna jest w PA->Grupa katalogów->Zarządzanie. W formularzu pojawił się przycisk "Aktualizacja opcji". Po kliknięciu wyświetla się lista opcji WP-kat do wybrania. Po wybraniu opcji, którą chcemy zmienić należy kliknąć "Akt. opcji" przy katalogu (zaktualizowany zostanie wówczas tylko wybrany katalog) lub "Akt. opcji" w ostatnim wierszu tabeli (zaktualizowane zostaną wówczas wszystkie katalogi w grupie).

Aktualizacja polega na ustawieniu wybranych opcji na wartość, która jest ustawiona w katalogu głównym w grupie.

W przyszłości planuję rozbudować funkcję o możliwość aktualizowania wybranych opcji Wordpressa. Pierwsza, która przychodzi mi do głowy (niedługo się przyda :) ) to strefa czasowa.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności