Skocz do zawartości

Dwie pierwsze pozycje

Swiezu

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, na pewną frazę posiadam dwie pierwsze pozycje u Wujka Googl'a.

Pierwsza to strona główna, druga to podstrona (odpowiedniejsza).

Moje pytanie brzmi - czy, jeżeli usunę słowa kluczowe tej frazy ze strony głównej (i docelowo stracę pierwszą pozycję) to podstrona, która obecnie jest na drugim miejscu wskoczy na miejsce pierwsze?

Może tak się stać, chociaż jakiś konkretnych testów wcześniej nie robiłem. Możesz spróbować, jeśli uciekną ci pozycję, to przywrócisz keywordy i dorzucisz parę linków i wszystko powinno wrócić do normy.

Jeżeli strona główna wyciągnęła podstronę to spadną obydwie.

Lepszym pomysłem jest skupienie się na linkowaniu podstrony i docelowo przeskoczenie mocą strony głównej.

TestyPozycjonera.pl Testy SEO - Białe, czarne i wszelkie inne odcienie SEO w praktyce.

KsiegaPozycjonera.pl Pozycjonowanie i Optymalizacja - Twoja baza wiedzy.

NarzedziaPozycjonera.pl Narzędzia Pozycjonera - Zleć nam czarną robotę pozycjonera.

Jeżeli strona główna wyciągnęła podstronę to spadną obydwie.

Może stać się też i tak. Jeśli dobrze rozumiem, to wolałbyś kierować internautów od razu na konkretną podstronę, zgodnie z zasadą, że im większa ilość kliknięć/przejść do celu, tym niższy współczynnik konwersji?

Lepszym pomysłem jest skupienie się na linkowaniu podstrony i docelowo przeskoczenie mocą strony głównej.

Będzie to rzeczywiście chyba najbardziej rozsądne z możliwych rozwiązań. Zachowasz 2 pierwsze pozycje (większy ruch), a większość odwołań skierowanych będzie na konkretną podstronę.

Jeśli dobrze rozumiem, to wolałbyś kierować internautów od razu na konkretną podstronę, zgodnie z zasadą, że im większa ilość kliknięć/przejść do celu, tym niższy współczynnik konwersji? ... Zachowasz 2 pierwsze pozycje (większy ruch), a większość odwołań skierowanych będzie na konkretną podstronę.

No właśnie nie do końca o to mi chodzi. Rzeczywiście podstrona jest lepsza, ale nie obchodzi mnie to gdzie najpierw trafi klient, bo ze strony głównej na konkretny produkt też jest łatwo trafić. Chodzi mi bardziej o to, żeby nie tyle usunąć, co zamienić słowa kluczowe na takie, gdzie teraz mam 2-gą pozycję.

Mniej więcej wygląda to tak:

"Mycie samochodów" 1. www.stronaglowna.pl 2. www.stronaglowna.pl/mycie_samochodow.html

"Mycie aut" 1. www.konkurencja.pl 2. www.stronaglowna.pl

I w tym momencie jakbym miał pewność, że www.stronaglowna.pl/mycie_samochodow.html zostanie na swojej pozycji (czyli de facto na pierwszej w momencie jak spadnie www.stronaglowna.pl), to mycie samochodów zastąpiłbym na mycie aut i tym sposobem na drugą frazę też się wyciągnął na pierwszą pozycję.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności