Skocz do zawartości

Strony zapleczowe

aniaa.s

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Chciałam was prosić o małą pomoc w schcemacie stron zapleczowych.

Mam stronę którą chce pozycjonować na 5 słów kluczowych rozumiem że muszę stworzyć 5 stron zapleczowych i na każdej umieszczam link na odpowiednią frazę - chyba że można dać z jednego zaplecza np 2 linki na 2 frazy?

docelowa strona ma 2 zakładki więc najlepiej będzie podzielić i 3 frazy pozycjonować na jedną zakładkę i 2 na drugą tak? czy można jedną zakładkę pozycjonować na więcej fraz bo wyczytałam że optymalnie jest 3-4 frazy na zakładkę.

Ostatnie pytanie, jeśli dobrze wypozycjonuje moje zaplecze na np. frazę "ogórek" a z zaplecza dam linka na frazę "warzywniak" to czy na stronie docelowo pozycjonowanej też powinnam umieścić po ok 3 frazy "warzywniak"?

P.S.

Będę wdzięczna za każdą pomoc oraz sugestie:)

Pozdrawiam

Aniaa.S

Dziękuję za oppowiedź.

Już troche poczytałam i nie znalazłam póki co odpowiedzi na te konkretne pytania co zadałam, co do zaplecza to może mi nie potrzebne ale chciałam się nauczyć jak to najlepiej zrobić.

Więc jeśli można to jeszcze raz proszę o odpowiedź lub jakieś wasze sugestie:(

Pozdrawiam

Mam stronę którą chce pozycjonować na 5 słów kluczowych rozumiem że muszę stworzyć 5 stron zapleczowych i na każdej umieszczam link na odpowiednią frazę - chyba że można dać z jednego zaplecza np 2 linki na 2 frazy?

Tu nie ma konkretnie napisane że jak masz 5 fraz to musisz mieć 5 stron zapleczowych, możesz ich postawić sobie 100 nawet, a najlepiej jak najwięcej żeby mieć dużo linków. A co do umieszczania linków to tak jak mówisz, miejsce musisz sama wybrac czy to umieścisz go na stronie głównej czy na podstronach itd. I z jednej strony zapleczowej możesz dać 10,100,200 linków, ale wiąże się z tym podział mocy na ilość linków mniej więcej tak to wygląda.

"docelowa strona ma 2 zakładki więc najlepiej będzie podzielić i 3 frazy pozycjonować na jedną zakładkę i 2 na drugą tak? czy można jedną zakładkę pozycjonować na więcej fraz bo wyczytałam że optymalnie jest 3-4 frazy na zakładkę?"

Lepiej będzie jak stworzysz sobie do każdej frazy jedną podstronę i będziesz do niej linkowała, ale możesz robić tak jak piszesz, każdy ma swoje sposoby.

"Ostatnie pytanie, jeśli dobrze wypozycjonuje moje zaplecze na np. frazę "ogórek" a z zaplecza dam linka na frazę "warzywniak" to czy na stronie docelowo pozycjonowanej też powinnam umieścić po ok 3 frazy "warzywniak"?"

Zaplecze robisz pod stronę docelową, więc lepiej od razu linkuj zaplecze na frazę warzywniak. Jeżeli Pozycjonujesz stronę docelową na fraze warzywniak, to dobrze by było aby strona bądź podstrona zaplecza zawierała Tą frazą.

Skoro masz 5 słów to możesz dla każdego utworzyć osobna podstronę, a

możesz też wszystkie skierować na główną.

Zaplecze składające się z 5 domen to niewiele, na początku skorzystaj może z darmowego zaplecza katalogi, precele itd.

Nie znam słów więc trudno powiedzieć jak dużo linków będziesz potrzebować.

Dwie podstrony to nie wiele, może rozbudujesz również swoją stronę.

TestyPozycjonera.pl Testy SEO - Białe, czarne i wszelkie inne odcienie SEO w praktyce.

KsiegaPozycjonera.pl Pozycjonowanie i Optymalizacja - Twoja baza wiedzy.

NarzedziaPozycjonera.pl Narzędzia Pozycjonera - Zleć nam czarną robotę pozycjonera.

Może się narażę bardziej doświadczonym kolegom z forum, ale uważam, że szczególnie przy niewielkim zapleczu trudno mówić o schemacie, strukturze zaplecza. Google "lubi" przynajmniej pozory naturalności, a naturalność związana jest z pewnym chaosem ;)

Oczywiście, gdy ktoś ma wielkie zaplecze to musi je w jakiś rozsądny sposób ogarniać, ale Ty - jak wydaje się po Twoim poście - nie przymierzasz się raczej do gigantycznego. Przy czym trzeba to jasno powiedzieć 5 stron zapleczowych to nie jest porażająca moc.

Warto się zastanowić czy faktycznie zaplecze jest tym, czego potrzebujesz. Budowa sensownego zaplecza to jednak nakład pieniędzy i czasu, niewarto tego robić dla jednej strony. Jeśli chcesz wypozycjonować jedną stronę to a. jak masz mało czasu, a masz pieniądze - warto to komuś zlecić, kto się zna, b. jak masz mało pieniędzy, a masz czas to zoptymalizować stronę, pozbierać linki w katalogach czy u znajomych, znajomych znajomych itp. (oczywiście nie każdą frazę w ten sposób wypozycjonujesz)

pozdrawiam

Maciek

Współprowadzę kilkanaście tematycznych projektów w necie (medytacja, joga, zdrowie itp.). Jeśli chcesz się skontaktować z propozycją ciekawej współpracy - jestem otwarty. Kilka przykładowych projektów: joga kraków, sufizm uniwersalny - medytacja czy joga portal.

od czegoś trzeba zacząć, robisz 5 stronek, fajnie, po chwili następne 5 i nagle okazuje się że masz 50 stronicowe zaplecze itd.

Przy 5 stronach ciężko mówić o schemacie linkowania, bo by nie robić i tak wychodzi gwiazda :), przy 50 można już pokombinować, zaplecze 1 rzędowe, 2 rzędowe, a przy 500 stronach to nawet trzeba

Witam

Dziękuje Wam za przydatne informacje:)

Nasuneły mi się jeszcze 2 pytania, o ile mnie jeszcze zniesiecie:)

Chciałam się dowiedzieć czy robiąc stronę zapleczową mogę korzystać z subdomen czy lepiej na 1 domenę 1 zaplecze?

Co do zaplecze to chciałam w jednym umieścić ciekawe filmiki, które są umieszczone na youtube - czy to będzie szkodzić mojej stronie pod względem SEO?

Bo na zapleczu chce mieć jednego linka do mojej strony a umieszczajac filmiki z youtube i tak dojdą dodatkowe linki.

Dziękuje jeszcze raz za dotychczasową pomoc i Pozdrawiam Serdecznie

Możesz korzystać z subdomen, ale bez przesady.

Filmiki z youtube mogą nawet pomóc. W ten sposób strona wygląda bardziej naturalnie. Na zwykłych, spamowych zapleczówkach raczej nie ma takich atrakcji :D

E: Oczywiście nie zapominaj o treści.

Moje skromne przemyślenia na temat pozycjonowania próbuję przedstawiać na blogu -> https://blog.karlosky.pl
Osoby zainteresowane współpracą w zakresie SEO zapraszam na stronę www.topmaker.pl oraz https://pozycjonowanie-bialystok.pl

Mam jeszcze pytanie co do subdomen.

rozumiem że chodzi o 1 domene główną + 5 subdomen?

czy strony na tych subdomenach powinno się linkować nawzajem czy lepiej by były całkowicie niezależne?

i ostatnie pytanie czy jeśli na domenie głównej mam jakąś swoją stronę która też jest pozycjonowana dodam subdomeny na których będę np linkowała inną stronę to czy domena główna traci coś pod kątem SEO?

Pozdrawiam:)

P.S.

Chyba wytrzymujecie jeszcze z moimi pytaniami:)?

Może zapoznaj się z tym:

Schemat Zaplecza

Tylko pamiętaj żeby zamienić w schemacie - zamiast domen reginonalnych, domeny globalne lub pl (w AZ.pl 5 za darmo)

Jakub Jaworowicz

Zobacz mój Blog o WordPress i Marketingu

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności