Skocz do zawartości

Strona urzędu gminy

Toomek

Rekomendowane odpowiedzi

www.baranow.pl

Proszę o ocenę strony i o oszacowanie realnych kosztów jej wykonania.

Ja znam kwotę, którą gmina zapłaciła, ale na razie nie podam, aby nikt się tym nie sugerował (podam jak trochę szacunków się pokaże). Oczywiście pytam bo kwota ta wydaje mi się bardzo podejrzana (były wystawione dwie faktury: jedna na "projekt i wykonanie", druga na "wykonanie fotogalerii" - mi oczywiście chodzi o oszacowanie projektu i wykonania). Treść należy do urzędu.

Osoby wyceniające proszę również o informację, czy wyceniają "na oko" czy sami za taka kwotę wykonaliby podobną stronę (z fakturą oczywiście).

Moderowany katalog stron ogrodniczych - Zapraszam do wpisów branżowych stron (na moderację trzeba się sporo naczekać ale warto)

a gdzie SIWZ?

Jak dla mnie strona prezentuje się dobrze i jest zdecydowanie lepsza od większości serwisów gmin, z jakimi się dotąd spotkałem.

"Projekt i wykonanie" nie obejmuje wdrożenia?

Jeżeli ten serwis nie ma żadnych funkcjonalności, które wymagałyby napisania bądź wykupienia płatnych komponentów do Joomli, koszt za projekt i wykonanie bez wdrożenia nie powinien przekraczać 5000zł.

PS. nie mam firmy, nie wystawiam faktur i nie będę zdziwiony ani jeśli urząd zapłacił więcej ani jeśli zapłaci mniej. Z mojego doświadczenia wynika, że różnice w wycenie usług tworzenia stron (podobnie zresztą jak i pozycjonowania) bywają bardzo duże.

SIWZ? Nie było - kwota wydaje mi się duża, ale na tyle mała, że mogli załatwić sprawę w trybie bezprzetargowym.

Strona na Joomli nie wymaga jakiś magicznych zdolności więc proszę o info, czy przeciętny informatyk (ja nim nie jestem) powinien bez problemu coś takiego wykonać (w urzędzie jest stanowisko "starszy informatyk" więc dziwi mnie w ogóle zlecanie tego na zewnątrz). Jeśli tak ile czasu zajęłoby "przeciętnemu informatykowi" wykonanie takiej strony?

Moderowany katalog stron ogrodniczych - Zapraszam do wpisów branżowych stron (na moderację trzeba się sporo naczekać ale warto)

Robie dużo stron na Joomli i nie widzę w tej stronie niczego nadzwyczajnego. Templatka wygląda mi na jakąś ogólnodostepną. Żadnych zaawansowanych komponentów.

Firmy nie mam, stron nie robię na sprzedaż, faktur nie wystawiam ale gdyby ktoś mnie poprosił o wykonanie takiej strony to zrobił bym za 1 tys.

Strona na Joomli nie wymaga jakiś magicznych zdolności więc proszę o info, czy przeciętny informatyk (ja nim nie jestem) powinien bez problemu coś takiego wykonać

Dlaczego jak ktoś powie informatyk to myśli, że jest to osoba od wszystkiego co robi się na komputerze? Stron www nie robią informatycy (tacy typowi) - tam potrzeba kogoś kto zrobi projekt i kogoś od wdrożenia, czasem jest to jedna osoba. Firma powinna wziąć za taki serwis 8-10 tys netto. W tym pewnie też jest jakaś gwarancja na serwis.

Wykonam profesjonalne projekty graficzne stron www

Dziękuję za odpowiedzi!

Rozbieżności podanych kwot są spore: od 1 do 10 tyś dlatego prosze o więcej opinii.

Ja przyznam się, że spodziewałem się okolic kwoty, którą podał orzech_85 (szacowałem na 1-2 tyś.), ale jeśli są szacunki sięgające znacznie więcej to już sam nie wiem co z tym zrobić.

Urząd zapłacił 8487 zł za projekt i wykonanie strony i 2952 zł za wykonanie fotogalerii internetowej.

mirekm czy ta strona jest na tyle skomplikowana (wykonana na joomli), że przeciętny - nie wyspecjalizowany w robieniu stron informatyk by sobie z nią nie poradził?

Z informatykami podobnie jak z lekarzami, dentysta nie będzie dobrym chirurgiem choć od biedy pewnie po przeczytaniu kilku książek coś przeszczepi :P Starszy informatyk to pewnie taki gość od wszystkiego w urzędzie, więc zanim by się nauczył to by trwało. Na mój gust cena lekko zawyżona, ale nie jakoś astronomicznie, po odliczeniu podatków już sporo ubywa.

@orzech_85

@Kukis

Serwis dla urzędu gminy za 1000-1500 zł można zrobić chyba tylko w wypadku gdy nie ma się absolutnie żadnych zleceń lub chce się mieć taki serwis w portfolio. Innych powodów nie widzę.

Cena rzeczywiście zawyżona, zwłaszcza za fotogalerię (chyba, że poza wdrożeniem odpowiedniego komponentu musiał sam jakieś zdjęcia robić) ale jak zauważył krzysiuus z takiego klienta zawsze można wycisnąć więcej.

Z tego co wiem, informatyk w urzędzie zajmuje się instalacją nowych tuszy w drukarkach, sprawdzanie dlaczego pani Krysia nie może odebrać maili a nowa pani z działu Y nie może uruchomić Offica. Ewentualnie powrzuca jakieś newsy na stronę ale nie jest od tego by sam projektować, wdrażać itp. Nie ten zakres obowiązków.

Projekt graficzny .PSD (strona główna + 2 podstrony) - od 1500 zł

Pocięcię i wdrożenie (Joomla) - od 1000 zł

Od 2500 zł netto od firmy zajmującej się tworzeniem stron. (umowa, fvat)

a9177b36246d7ce96fa698c9971dd36b.png

Sprzęt akwarystyczny kupuj w moim - sklep akwarystyczny.

adwokat częstochowa - Radca prawny Grzegorz Ledwoń. Pomoc w sprawie odszkodowania.

Jak dla mnie to od 5000 netto. Firma robiąc za 2500 netto to wyjdzie na zero, tutaj dochodzą Ci koszta spotkań (trzeba dojechać , dodatkowo tracisz czas, a w takich gminach oni mają dużo czasu i spotkania czasem są bardziej z czasem towarzyskie niż merytoryczne), kilkudziesięciu telefonów, krótkiego kursu obsługi cms'a itp itd. Plusem jest to, że jak zrobisz dobrze i "zaplusujesz" to robisz później z polecenia kilka podobnych serwisów :)

Wykonam profesjonalne projekty graficzne stron www

Dziękuję za odpowiedzi!

Rozbieżności podanych kwot są spore: od 1 do 10 tyś dlatego prosze o więcej opinii.

Ja przyznam się, że spodziewałem się okolic kwoty, którą podał orzech_85 (szacowałem na 1-2 tyś.), ale jeśli są szacunki sięgające znacznie więcej to już sam nie wiem co z tym zrobić.

Urząd zapłacił 8487 zł za projekt i wykonanie strony i 2952 zł za wykonanie fotogalerii internetowej.

mirekm czy ta strona jest na tyle skomplikowana (wykonana na joomli), że przeciętny - nie wyspecjalizowany w robieniu stron informatyk by sobie z nią nie poradził?

IMHO mieszasz pojęcia.

Jeśli ktoś za takie pieniądze:

- napisał CMSa, zakodował, opracował grafikę,

- skonsultował zawartość z klientem,

- być może nawet sam redagował niektóre treści i robił fotografie,

- wystawił fakturę (22% VAT),

- zapłacił podatek dochodowy 19% od 83% całej sumy,

- część kwoty przeznaczył na ZUS za siebie i pracowników (załóżmy, że to był czasochłonny projekt),

- poniósł koszty związane z dojazdami do klienta itp.

to nie mógł tego zrobić za 1000 zł. BZDURA.

Oczywiście mógł np. skorzystać z darmowego/taniego CMSa, jego prawo jesli nie było to zastrzeżone z góry w umowie.

Doszukiwanie się tutaj jakiejś nieuczciwości jest nie na miejscu.

Jeśli masz dowody, że to znajomy burmistrza tyle zarobił, a nie jakiś inny "informatyk", to oczywiście można mieć wątpliwości. Ale jeśli był jakiś przetarg czy cuś, to nie ma się czego czepiać :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności