Skocz do zawartości

Ilość wyświetlanych wyników na stronie - co z klasycznym top10

Matisso

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Mam pewien zgryz i chciałbym się dowiedzieć jak pozycjonerzy poradzili sobie z tym fantem. Jest też prawdopodobieństwo, że ja coś pokręciłem ale sprawdzałem na kilku komputerach i to samo było, do rzeczy:

Klasycznie jeszcze jakiś czas temu google zwracało na daną frazę 10 wyników na pierwszej stronie. Standardowo ofertowane klientowi pozycjonowanie danej strony na daną frazę odbywało się na zasadzie opłaty 10-6 i 5-1 za miesiąc.

Od pewnego czasu google zwraca 12-14 wyników na pierwszej stronie wyszukiwania i dodatkowo najwyżej notowanym i przypisanym do map google - znacznik mapy.

I teraz moje pytanie: czy teraz rozliczacie klientów, którym pozycjonujecie strony za TOP14 (czyli za to co jest głównym celem pozycjonowania - pojawienie się na pierwszej stronie w wynikach organicznych), czy może pozostajecie przy TOP10 i nawet jak strona klienta pojawia się na 12 pozycji na pierwszej stronie to nie jest to opłacane?

pozdrawiam

Google caly czas wyswietla 10 wynikow na kazdej stronie. To co mowisz to sa wyniki z map. Kiedys wygladaly one zupelnie inaczej teraz wygladaja praktycznie tak jak normalne wyniki, co jednak nie zmienia faktu, ze sa to mapy. Wynikow organicznych jest zawsze 10 i za to sie rozliczasz.

Innym sposobem liczenia to rownie dobrze mozna by AdWords liczyc jako wyniki.

kodeks-logo-baner-pio.jpg

Blog z informacjami o prawnych aspektach związanych z funkcjonowaniem internetu, w tym problematyka dotycząca SEM i SEO. organisciak.pl

Patrz w etykę punkt 8 w sekcji Agencja Powinna :)

To tak gdybyś chciał jednak wdrożyć rozwiązanie z TOP14 lub o zgrozo TOP14+AdWords

Jakub Jaworowicz

Zobacz mój Blog o WordPress i Marketingu

Google caly czas wyswietla 10 wynikow na kazdej stronie. To co mowisz to sa wyniki z map. Kiedys wygladaly one zupelnie inaczej teraz wygladaja praktycznie tak jak normalne wyniki, co jednak nie zmienia faktu, ze sa to mapy. Wynikow organicznych jest zawsze 10 i za to sie rozliczasz.

hmm..: wynajem samochodów warszawa

jak bym nie liczył wychodzi 8 naturalnych plus 7 mapek - jakby ktoś mial inaczej mogę screenem rzucić

(pod ff9, bo widywałem serpy inaczej pokazywane pod chrome inaczej pod ff)

Na wysoki cholesterol - aloes: aloeamer.pl

No i właśnie: architekt poznań

6 wyników nie oznaczonych znacznikiem map i 7 wyników ze znacznikami mapy.

Klient placi za wyświetlanie na 1 stronie wyszukwiania. Biorąc pod uwagę, że map nie wliczamy to 7 /8 /9 i 10 pozycja jest już na drugiej stronie.

TOP 6 / TOP10 czy TOP13 ?

Nieprawda, wyniki zintegrowane należy traktować wspólnie, bo pozycjonowanie ma wpływ na wyświetlanie się w mapach. Poza tym jeśli strona 'złapie' mapkę w zintegrowanych, to zwykle znika z 'organicznych'. I jak wtedy chcesz rozliczać? Że strona dalej w top, ale Klient nie płaci bo złapało mapkę? :)

Poza tym tak jak wspomniano wyżej, 'organicznych' też nie zawsze jest 10, różnie bywa.

A co do rozliczania, to kwestia dogadania się z Klientem, albo rzeczywiście za TOP10, albo za 'pierwszą stronę', tylko trzeba Klientowi uświadomić co i jak. Przydaje się tu narzędzie, które automatycznie "ustawia" stronę na pozycji 10 w przypadku bycie na pierwszej stronie, ale poniżej 10, takie jak serpmonster.pl na przykład.

Marketing Internetowy - SEO/SEM - km-web.pl

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności