Skocz do zawartości

Linkowanie podstron

Jasiek7

Rekomendowane odpowiedzi

Wprawdzie było o tym trochę na forum (poczytałem), ale mam pewne wątpliwości.

Załóżmy, że mamy ze 20 fraz do pozycjonowania, w tym z 5 głównych.

Z tym, że stronę główną da się zoptymalizować max na 2 frazy (w moim przypadku).

Poza tym mam jeszcze ze 3 frazy, które potencjalnie mogą generować duży ruch.

Myślę, że te 3 frazy będę linkować na zoptymalizowane pod nie podstrony.

Tylko czy jest sens w ogóle linkować na te frazy do strony głównej - chodzi o konkretną ilość mocnych linków, a nie różnicowanie linków? Po prostu czy nie będzie marnotrawstwem linkowanie do strony głównej, skoro w SERPach i tak pewnie wyżej na daną fraze będzie podstrona.

Linkowanie na taką frazę do strony głównej przekazuje jakoś moc podstronie? Coś tam pewnie przekazuje, ale czy to jakaś konkretna część, czy marginalna, ktoś ma jakieś szacunkowe dane liczbowe?

PS Tak trochę na temat linkowania, czy można w jednym artykule linkować na te same anchory do różnych podstron. Tzn czy to się opłaca, jest w miarę bezpieczne itp. (zakładam, że będę miał zróżnicowane anchory z innych źródeł)? Czy działa tu coś ala zasady first link counts może?

Poza tym mam jeszcze ze 3 frazy, które potencjalnie mogą generować duży ruch.

Myślę, że te 3 frazy będę linkować na zoptymalizowane pod nie podstrony.

Tylko czy jest sens w ogóle linkować na te frazy do strony głównej - chodzi o konkretną ilość mocnych linków, a nie różnicowanie linków? Po prostu czy nie będzie marnotrawstwem linkowanie do strony głównej, skoro w SERPach i tak pewnie wyżej na daną fraze będzie podstrona.

Linkuj na te 3 frazy z podstron na podstrony, a te dwie z głównej linków na główną :) Po co masz linkować główna na fraze którą masz na podstronie i możęsz ją wbić w top? A linkując główna na ta fraze , google pewnie uzna podstrone za wartościowszą i jej będzie przekazywała moc.

A co do linkowania z jednego artu tym samym anchorem do różnych podstron, linkuj na taką frazę jaka znajduje się na podstronie, i linkując z jednego artykułu do kilku podstron dzielisz moc na kilka ;)

Jak wiadomo warto różnicować frazy więc różnicując frazy na stronie głównej linkuj ją tymi które kierujesz na podstrony, nie zawiele to

główna nie przeskoczy wtedy podstrony, a przekaże jej jedynie moc. Możesz linkować z jednego arta do kilku podstron są to inne adresy, moc

wtedy też dzielisz pomiędzy te kilka podstron.

TestyPozycjonera.pl Testy SEO - Białe, czarne i wszelkie inne odcienie SEO w praktyce.

KsiegaPozycjonera.pl Pozycjonowanie i Optymalizacja - Twoja baza wiedzy.

NarzedziaPozycjonera.pl Narzędzia Pozycjonera - Zleć nam czarną robotę pozycjonera.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności