Skocz do zawartości

Czy da się jeszcze zarobić na katalogach?

solidit

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 33
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

No czasu nie policzyłem, ale faktycznie jest tego trochę. Moderuję ok. raz w tygodniu, ale jak mam 120 wpisów do moderacji, z tego przechodzi ok. 20 przy pomyślnych wiatrach 30, to ogromna ilość spamu wylatuje. Do tego ew. poprawki w opisach i się uzbiera, tu minuta, tam dwie razy xx wpisów. Ostatnio jakiś typek zgłosił mi 40 wpisów (w tamtym tygodniu), 100% nieunikaty, jak jeden. Reszty, jakości stron nie sprawdzałem. Oczywiście ban poleciał na IP, ale powiem Wam, że mam już dość tego i jak widzę z jednego IP kilka razy dodaną stronę, nieunikalne opisy itd. - leci ban. Wcześniej jakoś traktowałem to ulgowo, a teraz nie mam na to czasu.

Co do opłat - nie chcę ich jeszcze wprowadzać, niech ten katalog nabierze trochę mocy jeszcze, ale potem jak zrobię opłaty za moderację to zbije na nim fortunę ;)

#solidit: katalogowanie to nie jedyna forma zdobywania linków... uwierz mi, coraz więcej powstaje zamkniętych grup katalogów, o których nie mamy nawet pojęcia, bo ludzie mają już dość użerania się z trollami, wrzucającymi "zaplecze" (WP, darmowa domena, host i kilka artów), a jak się usunie wpis to potem jeszcze wielkie pretensje na maila.

Jak dla mnie ten biznes na razie jest nieopłacalny, ale traktuję to jako hobby, zabawę i w wolnych chwilach się tym zajmuję, lecz wymagam czegoś od dodających.

#edyta: tak jeszcze nawiązując do pewnego wątku tutaj na pio, odnośnie kodów czasowych. Powiem Wam, że ja jestem chętny ludziom, katalogującym podrzucić kilka kodów, czy nawet kilkanaście, albo i np. ważny przez godzinę. Ale jak dostaję spam z tych kodów to na prawdę mi się tego odechciewa, nie mówię o wszystkich.

Moim zdanie nasycenie rynku katalogami jest zbyt duże aby zarobić na tym naprawdę porządną kasę.

Miejsce na nowe katalogi jest, na robienie z tego biznesu też. Trzeba tylko wybrać jedną z dwóch dróg. Pierwsza to prowadzenie kilku (1-5) katalogów, wtedy mamy czas na ich dostateczne i rozsądne podlinkowanie, porządną moderację itp. Nie ma co liczyć, że darmowy katalog , czy kilka darmowych katalogów się zwróci, jakby nie liczyć czas poświęcony na moderację jest zbyt drogi, aby pokryć go z dochodów z reklam. Druga opcja, to pójście na ilość - postawienie 50 i więcej katalogów. No ale tutaj, trzeba zainwestować już sporo kasy w zakup domen i ich utrzymanie, licencje seokatalogu, templatki i moderacja. Przy takiej ilości katów, przyda Ci się soft do zarządzania wpisami z jednego miejsca, inaczej można się .... Tu oczywiście katalogi muszą być płatne, czy powinny być płatne od początku? To już zależy od strategii. Inna opcja to katalogi zagraniczne, z tym że nasi koledzy pozycjonerzy z zachodu są bardzo wyczuleni na PR ;) I ciężko jest sprzedać wpisy w katalogu bez niego.

Jakość czy ilość, hmm trudne pytanie :D

Katalog z czasem zyskuje wartość - zwiększa się ilość BL, starzeje się domena itd, co jest nie bez znaczenia w przypadku ewent. odsprzedaży.

Na początku na pewno trzeba zainwestować pieniądze i czas, a i pierwszy rok działalności można zakończyć na minusie.

Dlatego też wiele katalogów kończy swój żywot w dniu odnowienia domeny kupionej np. za 1zł.

Z drugiej strony - u siebie widzę że mam wielu stałych użytkowników. Czyli tak jak mówili poprzednicy - potrzeba czasu i wytrwałości :)

czytam wiec dopowiem parę słów...

kolega prowadzi katalog skocz.com (jestem pewien że jeden z najlepszych dostępnych w Polsce) był czas że zarabiał niezłą kasę na tym jednym kacie (miesieczna średnia pensja) teraz lipa a chłop moderuje dokładnie każdy wpis - nie raz widzę jak dokładnie sprawdza unikalność itp, prócz tego ma kilkanaście innych katalogów ( nierzadko pr4) i nic na nich nie zarabia. Dodam że katalogi naprawdę profesjonalnie prowadzone i moderowane - OD PARU DOBRYCH LAT. Nie znam (z całym szacunkiem) innego tak restrykcyjnego moderatora który dba o swój zbiór- i wiem jedno na tym biznesie nie da się godnie żyć...

dziękuję za uwagę

Na katalogach nie da się zarobić godziwych pieniędzy, niezależnie od skali jak i jakości.

ps. żeby nie być gołosłownym, miałem seokatalog.pl, qlweb.pl, catalog.pl (przyklejony do #1 na katalog stron, katalog i katalog firm przez ponad 1,5 roku) i ponad setkę innych katów, nigdy nie przekroczyłem progu 1.200 pln miesięcznie za staranną moderacje i promocję. Gra nie warta świeczki.

nie każdy kto ma pisaka jest Dostojewskim,

nie każdy kto ma siusiaka jest Casanovą

i nie każdy kto ma rumaka - pozycjonerem...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności