Skocz do zawartości

Jak będzie wyglądać praca pozycjonera za kilka lat?

Gość Slawexsdz

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 37
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Mi się wydaje, że pozycjonerzy zaczną się specjalizować w pewnych tematach. Tzn. mając ważnego klienta z branży samochodowej będą tworzyli duże, dedykowane zaplecze z tej branży. Potem mając zaplecze będą przyciągali klientów z tej branży. I tak dalej...

To rozwiązanie, chociaż pozornie drogie (duże zaplecze tematyczne) będzie dla nich opłacalne, a dla klientów pewne i z szybkimi efektami (301).

Co o tym myślicie?

W 2009 roku chciałem pozycjonować swój sklep i wczoraj znalazłem zestawienie:

Średnio frazy miały ok. od 100 000 do 250 000 wyszukań - teraz te same frazy mają po ok. 4 000 000 do 8 000 000.

Więc pozycjonerzy częściowo sami zaspamowali G. - dlatego jak czytam posty pozycjonera o tym, żeby nie spamować to śmiać mi się chce...

Ktoś kiedyś powiedził .... " sami sobie zgotowali ten los.."

Chodziło mi dokładnie o to, ze algorytm i podstawa seo jest ciągle taka sama. Zmiany są tylko w spamowaniu i narzędziach do spamowania bo siłą rzeczy gugiel łata jedną dziurę, a my wymyślamy inną.

I w sumie można powiedzieć, że pozycjonuję "z łapy". Tak jak wieki temu sprawę załatwiało 100+ linków z serwisów powiązanych tematycznie z pr4+, tak i dziś bez problemu załatwia to sprawę na 99% fraz.

seorudy napisał(a):
  Slawexsdz napisał(a):
Kiedyś wystarczyło kilkaset linków z katalogów, żeby wybić się na top3. A teraz... Nie ma szans, żeby skupiając się na katalogowaniu wypracować dobrą pozycję na trudną frazę.

Można :)

No właśnie "kiedyś". A po drugie to pozycjonowanie nie opiera się tylko na katalogowaniu ;) Na początku może wystarczyly tylko same katalogi, ale jak wiadomo z biegiem czasu zwiększa się konkurencja, a jeśli chcesz czuć się bezpiecznie w tej branzy musisz cały czas poszerzać swoją wiedzę i umiejętnośći, poznawać nowe techniki pozycjonowania itd.

Racja

jaromir76 napisał(a):
Czyli idzie ku lepszemu ;)

Pozycjonowanie w końcu będą robić ludzie potrafiący programować i co najważniejsze myśleć.

Oczywiście dobre katalogi zawsze będą miały moc i tak samo zadbane stare fora internetowe.

Jeżeli my nie chcemy się nauczyć SEO to wielkie G nam pokaże gdzie jest nasze miejsce.

Nie do końca, programiści mają zbyt bardzo ograniczone pole widzenia. Nie chcę tu uogólniać, ale jeżeli ktoś jest od wszystkiego, to do niczego...

tomek_25 napisał(a):
Ogólnie kupa pierdółek od was Panowie takich że normalnie zwijam interes i jadę pracować na budowie w Warszawie.

Kwintesencją całego tematu jest cześć wypowiedzi usera @czif.

Cytat
, ten wyścig zbrojen nigdy się nie skończy.

Zapamiętajcie to sobie :P .

T.

Wyścig się nie skończy, zrobi się miejsce dla młodej krwi.

A tak od siebie...

Zmiany idą dwukierunkowo:

- z jednej wycinają łatwe spamowanie (czyt. SWL), więc pokemony muszą zainwestować. Inwestycja = słaba opłacalność = wyższe ceny za pozycjonowanie = wszyscy zadowoleni :)

- z drugiej znaczenie nabiera własne zaplecze, ilość prywatnych IP, DNS, itp oraz używanie drogich programów wspomagających pozycjonowanie.

Reasumując... przy dzisiejszej konkurencji, indeksacji itp., małe firmy zajmą się szerokim pozycjonowaniem + łatwe frazy; duże firmy + gwiazdy SEO spiją śmietankę, czyli trudne frazy, których wartość będzie z roku na rok rosła...

... małe firmy dysponujące słabym kapitałem, będą budowały swoją siłę:

- na tworzeniu wartościowych serwisów,

- na umiejętnym zagospodarowywaniu domen z historią.

Gość Slawexsdz

-Ja myślę, że padną tylko śmieciowe SWLe. Np. e-weblink, który dostaje coraz więcej banów za słabą treść i spam na stronach. Jeżeli chodzi np. o Statlink, chyba nie zapowiada się, że google go tak szybko wykończy. W zasadzie są to dobrej jakości strony, a linki są stałe, więc dla googla w jakimś sensie "naturalne".

-Weźmy pod uwagę fakt, że SWL też będą dostosowywać się do wymogów google. Oby SWL były ciutek bystrze od googlarki:)

G zapewne połata kolejne dziury w algorytmie, może osłabi moc 301, na pewno skończy się wielka moc rumaków i to nie ze względu na G, tylko w związku z totalnym zaspamowaniem baz. katalogi zostaną dodatkiem do pozycjonowania.

Największa niewiadoma dla mnie to chciwość G, myślę ze niedługo mapy G zostaną zastąpiona płatnymi mapami (jak tu nie brać kasy za 1 stronę),

Myślę ze "lubie to" to ślepa uliczka, za łatwo będzie wpływać na wyniki i G się z tego wycofa, ale zaproponuje coś na czym zarobi.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności