Skocz do zawartości

Jak będzie wyglądać praca pozycjonera za kilka lat?

Gość Slawexsdz

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 37
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Mi się wydaje, że pozycjonerzy zaczną się specjalizować w pewnych tematach. Tzn. mając ważnego klienta z branży samochodowej będą tworzyli duże, dedykowane zaplecze z tej branży. Potem mając zaplecze będą przyciągali klientów z tej branży. I tak dalej...

To rozwiązanie, chociaż pozornie drogie (duże zaplecze tematyczne) będzie dla nich opłacalne, a dla klientów pewne i z szybkimi efektami (301).

Co o tym myślicie?

W 2009 roku chciałem pozycjonować swój sklep i wczoraj znalazłem zestawienie:

Średnio frazy miały ok. od 100 000 do 250 000 wyszukań - teraz te same frazy mają po ok. 4 000 000 do 8 000 000.

Więc pozycjonerzy częściowo sami zaspamowali G. - dlatego jak czytam posty pozycjonera o tym, żeby nie spamować to śmiać mi się chce...

Ktoś kiedyś powiedził .... " sami sobie zgotowali ten los.."

Chodziło mi dokładnie o to, ze algorytm i podstawa seo jest ciągle taka sama. Zmiany są tylko w spamowaniu i narzędziach do spamowania bo siłą rzeczy gugiel łata jedną dziurę, a my wymyślamy inną.

I w sumie można powiedzieć, że pozycjonuję "z łapy". Tak jak wieki temu sprawę załatwiało 100+ linków z serwisów powiązanych tematycznie z pr4+, tak i dziś bez problemu załatwia to sprawę na 99% fraz.

Kiedyś wystarczyło kilkaset linków z katalogów, żeby wybić się na top3. A teraz... Nie ma szans, żeby skupiając się na katalogowaniu wypracować dobrą pozycję na trudną frazę.

Można :)

No właśnie "kiedyś". A po drugie to pozycjonowanie nie opiera się tylko na katalogowaniu ;) Na początku może wystarczyly tylko same katalogi, ale jak wiadomo z biegiem czasu zwiększa się konkurencja, a jeśli chcesz czuć się bezpiecznie w tej branzy musisz cały czas poszerzać swoją wiedzę i umiejętnośći, poznawać nowe techniki pozycjonowania itd.

Racja

Czyli idzie ku lepszemu ;)

Pozycjonowanie w końcu będą robić ludzie potrafiący programować i co najważniejsze myśleć.

Oczywiście dobre katalogi zawsze będą miały moc i tak samo zadbane stare fora internetowe.

Jeżeli my nie chcemy się nauczyć SEO to wielkie G nam pokaże gdzie jest nasze miejsce.

Nie do końca, programiści mają zbyt bardzo ograniczone pole widzenia. Nie chcę tu uogólniać, ale jeżeli ktoś jest od wszystkiego, to do niczego...

Ogólnie kupa pierdółek od was Panowie takich że normalnie zwijam interes i jadę pracować na budowie w Warszawie.

Kwintesencją całego tematu jest cześć wypowiedzi usera @czif.

, ten wyścig zbrojen nigdy się nie skończy.

Zapamiętajcie to sobie :P .

T.

Wyścig się nie skończy, zrobi się miejsce dla młodej krwi.

A tak od siebie...

Zmiany idą dwukierunkowo:

- z jednej wycinają łatwe spamowanie (czyt. SWL), więc pokemony muszą zainwestować. Inwestycja = słaba opłacalność = wyższe ceny za pozycjonowanie = wszyscy zadowoleni :)

- z drugiej znaczenie nabiera własne zaplecze, ilość prywatnych IP, DNS, itp oraz używanie drogich programów wspomagających pozycjonowanie.

Reasumując... przy dzisiejszej konkurencji, indeksacji itp., małe firmy zajmą się szerokim pozycjonowaniem + łatwe frazy; duże firmy + gwiazdy SEO spiją śmietankę, czyli trudne frazy, których wartość będzie z roku na rok rosła...

... małe firmy dysponujące słabym kapitałem, będą budowały swoją siłę:

- na tworzeniu wartościowych serwisów,

- na umiejętnym zagospodarowywaniu domen z historią.

Gość Slawexsdz

-Ja myślę, że padną tylko śmieciowe SWLe. Np. e-weblink, który dostaje coraz więcej banów za słabą treść i spam na stronach. Jeżeli chodzi np. o Statlink, chyba nie zapowiada się, że google go tak szybko wykończy. W zasadzie są to dobrej jakości strony, a linki są stałe, więc dla googla w jakimś sensie "naturalne".

-Weźmy pod uwagę fakt, że SWL też będą dostosowywać się do wymogów google. Oby SWL były ciutek bystrze od googlarki:)

G zapewne połata kolejne dziury w algorytmie, może osłabi moc 301, na pewno skończy się wielka moc rumaków i to nie ze względu na G, tylko w związku z totalnym zaspamowaniem baz. katalogi zostaną dodatkiem do pozycjonowania.

Największa niewiadoma dla mnie to chciwość G, myślę ze niedługo mapy G zostaną zastąpiona płatnymi mapami (jak tu nie brać kasy za 1 stronę),

Myślę ze "lubie to" to ślepa uliczka, za łatwo będzie wpływać na wyniki i G się z tego wycofa, ale zaproponuje coś na czym zarobi.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności