Skocz do zawartości

Firma - kilka pytań

messina

Rekomendowane odpowiedzi

Hej :)

Czy mogę się was poradzić jako doświadczonych biznesmenów w kilku kwestiach dotyczących prowadzenia firmy? Mam kilka pytań.

1. Czy jeżeli firma zaczyna działanie np. od 1 lipca, a np. 24 czerwca kupię drukarkę to będę mogła to wliczyć w koszty?

2. Czy mając firmę i nie będąc podatnikiem VAT muszę zawierać ze zleceniodawcą umowy? Czy wystarczy tylko wystawić rachunek? Czy mogę w takiej sytuacji zawrzeć ze zleceniodawcą umowę o dzieło?

Księgowa mi mówiła, że zawiera się umowę cywilnoprawną w przypadku podatnika vat, ale nie wiem jak w przypadku bezvatowca. I czy w ogóle trzeba takie umowy zawierać.

3. Czy jeżeli zlecę księgowośc firmie lub w oddam ją w ręce księgowości internetowej to oni sami uregulują wszystkie podatki w urzędzie skarbowym?

4. Czy ktoś to sprawdza jak firma prowadzi księgę i czy w specjalnej teczce trzeba mieć wszystkie rachunki - np. zakupu ołówka, długopisu, biletu na autobus (jeśli zamierzam to wliczyć w koszty

5. Czy jeśli mam przychody to od przychodów odliczam koszty i wychodzą mi dochody i dopiero od dochodów odprowadzam podatek dochodowy (nie będąc podatnikiem VAT)- to wiem, ale chcę się upewnić. :)

Najbardziej interesuje mnie 2 punkt.

Z góry dziękuję ;)

1. Czy jeżeli firma zaczyna działanie np. od 1 lipca, a np. 24 czerwca kupię drukarkę to będę mogła to wliczyć w koszty?

nie

2. Czy mając firmę i nie będąc podatnikiem VAT muszę zawierać ze zleceniodawcą umowy? Czy wystarczy tylko wystawić rachunek? Czy mogę w takiej sytuacji zawrzeć ze zleceniodawcą umowę o dzieło?

to jest w Twoim interesie, żeby mieć umowę, która Cię będzie zabezpieczać

nie musisz mieć umowy na każdą usługę

3. Czy jeżeli zlecę księgowośc firmie lub w oddam ją w ręce księgowości internetowej to oni sami uregulują wszystkie podatki w urzędzie skarbowym?

nie

4. Czy ktoś to sprawdza jak firma prowadzi księgę i czy w specjalnej teczce trzeba mieć wszystkie rachunki - np. zakupu ołówka, długopisu, biletu na autobus (jeśli zamierzam to wliczyć w koszty

tak

5. Czy jeśli mam przychody to od przychodów odliczam koszty i wychodzą mi dochody i dopiero od dochodów odprowadzam podatek dochodowy (nie będąc podatnikiem VAT)- to wiem, ale chcę się upewnić. :)

wiesz, to po co pytasz

przychód i dochód to dwie różne kwoty

dymna.jpg

ad 1. Powyżej pewnej kwoty będziesz mógł, tak robiła moja księgowa, szczegółów nie znam - mogło chodzić o wliczenie jako środek trwały, wtedy przedmiot musi posiadać wartość powyżej jakiejś kwoty tak np możesz też wprowadzić auto, które wcześniej nie było kupione na rachunek/fakture

ad 2. Nie ma konieczności zawierania umowy, chyba że nakazuje to prawo, albo zdrowy rozsądek.

ad 3. Regulujesz podatki sam;), możesz tylko wyrazić zgode na przesyłanie PITów przez nich do Twojego urzędu. Musisz przesłać w tym celu odpowiedni druk do swojego US.

ad 4 Jak coś chcesz wliczyć w koszty to musisz mieć na to rachunek/fakturę inaczej nie da się nic wliczyć i trzeba to przechowywać.

ad5 Mniej więcej tak, jest jeszcze kwota wolna od podatku.

RĘCZNE PROFILE - CO.UK oraz PL - Najlepsze linki w sieci !

Dorota,

a dlaczego nie spytałaś o to księgowej?

...

Pytałam niektóre rzeczy, ale to było miesiąc temu i w między czasie nasunęły mi się inne pytania. A zresztą księgowa mówiła, że można odliczyć sobie jako koszt komputer, który się kupiło rok temu... Więc nie wiem. Mówiła też, że trzeba zawrzeć umowę cywilnoprawną. Ale o to czy można mieć umowę o dzieło nie zapytałam...

Obecnie wiele osób pracuje na umowę o dzieło, więc to chyba oczywiste że firma może taką podpisać z os. fiz. Co do konieczności zawarcia umowy - generalnie jeśli ktoś ma wykonać coś dla Twojej firmy, co zgodnie z przepisami powinno być objęte umową (czyli +/- wszystko) to się ją zawiera, ale umowa zlecenie czy o dzieło nie musi być zawierana na piśmie - KC nie reguluje formy jej zawarcia, więc wystarczy ustna. Jednak na piśmie jest zawsze "podkładka".

może na umownie.pl znajdziesz co nieco

Agencja marketingowa Semgence istnieje na rynku od 2018 i odpowiada za prowadzenie działań SEO dla wielu firm małych i dużych. Prowadzimy też kampanie Google Ads - niedawno zostaliśmy sie Partnerem Google spełniając odpowiednie kryteria. Betapoint

Obecnie wiele osób pracuje na umowę o dzieło, więc to chyba oczywiste że firma może taką podpisać z os. fiz. Co do konieczności zawarcia umowy - generalnie jeśli ktoś ma wykonać coś dla Twojej firmy, co zgodnie z przepisami powinno być objęte umową (czyli +/- wszystko) to się ją zawiera, ale umowa zlecenie czy o dzieło nie musi być zawierana na piśmie - KC nie reguluje formy jej zawarcia, więc wystarczy ustna. Jednak na piśmie jest zawsze "podkładka".

Ale czy firma z firmą może zawrzeć umowę o dzieło. Np. firma copywriterska z agencją interaktywną, która zamawia teksty u tej pierwszej.

ale umowa jest dla TWOJEGO zabezpieczenia... z punktu prawnego rachunek jest wystarczający, ale jeśli Ci go nie zapłacą, to jaką masz podstawę, żeby rościć sobie do tego prawa?

poza tym umowa powinna szczegółowo określić sposób wykonania usługi oraz sposób i kwotę płatności

powtórzę, żebyś dobrze zrozumiała:

to jest TWOJE zabezpieczenie

dymna.jpg

Ale czy firma z firmą może zawrzeć umowę o dzieło. Np. firma copywriterska z agencją interaktywną, która zamawia teksty u tej pierwszej.

Nie wydaje mi się. Zresztą nawet jakby można było to po co. Rozliczenia między firmami dokonuje się w oparciu o rachunki lub faktury, jeśli ktoś chce się dodatkowo zabezpieczyć to stosuje się umowę cywilno-prawną czyli podpisuje się świstek, na którym ustala się dokładnie zasady współpracy i rozliczeń.

Umowy o dzieło czy umowy-zlecenia używa się do rozliczeń z "pracownikami", którzy nie są zatrudnieni w oparciu o umowę o pracę, ani nie mają własnej działalności gospodarczej.

pozdrawiam

Maciek

Współprowadzę kilkanaście tematycznych projektów w necie (medytacja, joga, zdrowie itp.). Jeśli chcesz się skontaktować z propozycją ciekawej współpracy - jestem otwarty. Kilka przykładowych projektów: joga kraków, sufizm uniwersalny - medytacja czy joga portal.

Nie wydaje mi się.

Zamiast przypuszczeć lepiej przedstawić fakty:) Stronami umowy o dzieło mogą być osoby fizyczne, osoby prawne, jak również jednostki organizacyjne nie posiadające osobowości prawnej. Nie ma przepisu, który zabraniałby podpisać taką umowę pomiędzy dwoma firmami.

Rozliczenia między firmami dokonuje się w oparciu o rachunki lub faktury, jeśli ktoś chce się dodatkowo zabezpieczyć to stosuje się umowę cywilno-prawną

Umowa o dzieło nie jest niczym innym, jak umową cywilnoprawną. W zależności od indywidualnego przypadku, wystawia się wtedy fakturę lub rachunek.

Zamiast przypuszczeć lepiej przedstawić fakty:) Stronami umowy o dzieło mogą być osoby fizyczne, osoby prawne, jak również jednostki organizacyjne nie posiadające osobowości prawnej. Nie ma przepisu, który zabraniałby podpisać taką umowę pomiędzy dwoma firmami.

Niby ok, tylko PO CO? Umowa o dzieło ma określone zastosowanie w praktyce - w rozliczaniu za pracę, kiedy jako zleceniodawca chcemy ominąć płacenie ZUSu wykonawcy. Po co zawierać ją miedzy firmami, skoro tam kwestia ominięcia ZUSu nie wchodzi w rachubę?

pozdr.

Maciek

Współprowadzę kilkanaście tematycznych projektów w necie (medytacja, joga, zdrowie itp.). Jeśli chcesz się skontaktować z propozycją ciekawej współpracy - jestem otwarty. Kilka przykładowych projektów: joga kraków, sufizm uniwersalny - medytacja czy joga portal.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności