Skocz do zawartości

O co zapytać firmę hostingową?

kruzyk

Rekomendowane odpowiedzi

Witam nie mogłem się czegoś takiego doszukać więc piszę.

Chcę w końcu wykupić jakiś hosting i mam nawet coś na oku, ale chciałbym wiedzieć kilka rzeczy:

- czy obsługuje mod_rewrite

- czy ma jakieś ograniczenia co do ilości plików na koncie (nie uzależnione od przestrzeni konta na pliki)

- czy obsługuje .htaccess

I teraz zaczyna się moje pytanie:

O co warto jeszcze zapytać?

Jak naliczany jest transfer i ile go jest/na rok - wiem.

Co jest jeszcze istotne przy wyborze hostingu? Co wartoby było żeby hosting posiadał?

Dziękuję za pomoc :)

Pokażę wam tylko systemy wymiany linków.

kruzyk.1.gif

Napewno w pierwszej kolejności powinieneś znać uptime serwera. Później jeżeli firma oferuje okres testowy dogłębnie przetestuj support np. pytając sie o błache rzeczy i sprawdzając jakie są odpowiedzi i czas ich udzielania przez support. Pytaj się nawet o banalne rzeczy poniewaz support powinien odpowiedzieć na każde pytanie klienta. No i pozostaje jeszcze zapytać się firme o to czy w razie braku jakiejś biblioteki php można ją zainstalować.

Pozdrawiam

Co jest jeszcze istotne przy wyborze hostingu? Co wartoby było żeby hosting posiadał?Dziękuję za pomoc :)
- fizyczną lokalizację serwera, chociaż to możesz sam określić

- parametry techniczne serwera procesor + RAM, typ dysków, rodzaj macierzy dyskowej

- czy wykonują kopie zapasowe pliki + baza danych i jak często

- czy bazę danych obsługuje ten sam serwer co hosting, czy oddzielna maszyna

- maksymalny rozmiar pojedynczej bazy danych

- czy jak wyczerpiesz transfer automatycznie zablokują konto

- jaki PHP [4-5] i jaki system bazodanowy jest dostępny dla przedmiotowego konta

- i inne :D

Proszę

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

Dzięki, na szczęście większość wiem :)

Bardziej miałem na względzie jego biblioteki php itp...

Coś co może się przydać lub coś bez czego skuteczne pozycjonowanie i optymalizacja nie może się obejść albo jest w tym pomocne.

Pozdr.

kruzyk.1.gif

Dzięki, na szczęście większość wiem :D

Bardziej miałem na względzie jego biblioteki php itp... :)

Skoro wszystko wiesz, to po co pytasz... Jakie są biblioteki pokazuje phpinfo() "odpalone" na koncie testowym. A o instalację dodatkowych admin tak jak nadmienił Divi

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

Już się poprawiam Kolego Diwi

To co Diwi zaznaczył z tym adminem i supportem jest bardzo istotne :D I w ramach tego [sprawdzania łączności] możesz atakować pytaniami typu:

- jak wygląda sprawa wildcardu dla domen, subdomen

- klimat PEAR i możliwość dodania dodatkowych modułów

- etc., etc...

Najlepiej całodobowo i to z różnych adersów email i IP :)

Skoro wszystko wiesz, to

Jejku, nie napisałem, że wszystko wiem...

Poza tym miałem na myśli to, że znam odpowiedzi na większość pytań i nie napisałem, że się coś stało dlatego, że je wypisałeś :P

Pozdr. :)

- jak wygląda sprawa wildcardu dla domen, subdomen

- klimat PEAR i możliwość dodania dodatkowych modułów

OOO :D

tylko jeszcze nie wiem do czego dzika karta mi się przyda... tzn gdzieś o tym czytałem ale przeminęło z wiatrem... :/

kruzyk.1.gif

tylko jeszcze nie wiem do czego dzika karta mi się przyda... tzn gdzieś o tym czytałem ale przeminęło z wiatrem... :/
Niestety nie wiem co to jest ta "dzika karta" -> co to jest ?

wildcard = dzika karta :)

To używaj dalej takiego języka a wszyscy będziemy wiedzieli o co chodzi [ pisze to za siebie ] :spam:

To co możemy uzyskać dzięki wildcard dla omeny lub subdomeny?
Dzięki temu + PHP możesz stworzyć site z niezliczoną ilością pseudo subdomen. Wywołanie adresu *.jakas_domena.pl będzie wskazywać na adres jakas_domena.pl i dzięki PHP wyciągniesz string mogący stanowić podkład np.: nick do dalszych zastosowań.

trochę to dziwny wątek :spam:

jak się kupuje hosting to się powinno wiedzieć do czego będzie wykorzystywany i co nam potrzeba :)

a jak w przyszłości coś nam nie będzie pasować, to się przenosimy, i o to co nam nie pasowało pytamy ;) w takiej sytuacji najlepiej zapytać (wyczytać) możliwość płacenia na pół roku, a nie rok z góry...

a jeżeli chcesz siedzieć dłużej, to bym się pytał o dodatkowy transfer, możliwość przejścia na większy pakiet za rozliczeniem ze starego, niewykorzystanego czasu do końca abonamentu...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności