Skocz do zawartości

osoba prywatna a rozliczanie zarobionych pieniędzy z prolinka, linkolo, seopilot

Eldoka

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 30
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Dla mnie takie podejście prolinka jest trochę bez sensu. AdTaily kwestie rozliczenia wzięło na siebie i wystawia osobom pit po zakończeniu roku jak każdy pracodawca. Banerek AdTaily i link reklamowy to przecież reklama tylko w innej postaci. AdTaily też ma interpretację dla siebie, stąd takie ich stanowisko było, tylko nie wiem czy się nie zmieniło, bo tak było chyba w 2011 r. dla rozliczenia za 2010

Najtańsze domeny i tani dobry hosting www (e-poradnik o domenach i hostingu). Kupuj najtańsze domeny!

Cennik odnowień domen z VAT: .PL - od 42 do 50 zł (IDN 15 zł), .EU - 25 zł, .COM, .NET, .INFO, .BIZ, .ORG - 30 zł, REGIONALNE- 18,45 zł.

ipHosting.pl - kup domenę na hosting seo

Dla mnie takie podejście prolinka jest trochę bez sensu. AdTaily kwestie rozliczenia wzięło na siebie i wystawia osobom pit po zakończeniu roku jak każdy pracodawca. Banerek AdTaily i link reklamowy to przecież reklama tylko w innej postaci. AdTaily też ma interpretację dla siebie, stąd takie ich stanowisko było, tylko nie wiem czy się nie zmieniło, bo tak było chyba w 2011 r. dla rozliczenia za 2010

Jesteś pewien, że Adtaily płaci za Ciebie podatek? My np. też wystawiamy PIT roczny ale po to aby osoba wiedziała ile zarobiła i mogła się prawidłowo rozliczyć z US.

Linkolo.pl - Skuteczne pozycjonowanie

Ten fragment miażdzy

Pamiętajcie jednak, że wskazówki jakie poniżej przedstawiamy są jedynie naszą interpretacją i nie są jakąkolwiek podstawą prawną czy też oficjalnym stanowiskiem na które możecie się powołać przy swoich rozliczeniach. Zawsze, w razie jakichkolwiek wątpliwości, najlepiej zgłosić się do właściwego Urzędu Skarbowego z prośbą o pisemną interpretację tego jak rozliczać się z przychodu ze sprzedaży reklam na serwisie internetowym.

Jak tam z interpretacją? Moja przejdzie czy ktoś ma lepszą?

forum zdrowotne - dodaj ogłoszenie za darmo!

naprawiasz elektronikę? - dodaj ogłoszenie za darmo!

masz kwiaciarnię? - dodaj ogłoszenie za darmo!

• 3 miesiące temu...
Ja rozliczam jako ryczałt eidencjonowany od dierżawy powierzchni reklamowej (8,5%).

Ja swoją interpretację poprawiłem i dostałem odpowiedź po 4 miesiącach (musiałem uzupełnić wniosek +1 miesiąc).

Odpowiedź: nie można rozliczać to jako dochód z najmu / dzierżawy (Izba Skarbowa w Katowicach).

Po prostu porażka. Nawet Izby Skarbowe wydają sprzeczne interpretacje.

Dodatkowo podałem w argumentacji wyrok sądu https://orzeczenia.nsa.gov.pl/doc/0E1C54EBE1

gdzie izba skarbowa przegrała w podobnej sprawie, a oni mi w interpretacji odpisali, że każdy wyrok dotyczy jednej sprawy i jak mi się nie podoba to mogę ich zaskarżyć.

• 9 miesięcy temu...

Zbliża się czas rozliczeń Panowie i Panie.

Mam pytanie: Wpisujecie coś w "koszty uzyskania przychodów", bo na niektórych stronach podają 20% z dochodu żeby tam wpisać, a inni twierdzą, że deklarowanie tego = kłopoty, jak to jest w końcu ?

Zbliża się czas rozliczeń...

• 1 miesiąc temu...

Witam,

gdzie wpisujecie przychody? Jako wynajem/dzierżawa, inne źródła czy prawa autorskie i inne prawa?

Dodam, że pani w US zasugerowała mi, że mam to wpisać w pole prawa autorskie i inne prawa - Bo przecież to Pan stworzył tą stronę.

Mi jednak wydaje się, że to najmniej prawdopodobna opcja.

PIT36 w polu inne źródła.A podatek cały płacisz do 30 kwietnia tak jak PIT, a zaliczki co miesiąc można, ale nie trzeba.

Mam interpretacje na ten temat. Kosztowała 40 zł, ale polecam każdemu żeby się nie pluli.

Pozdrawiam wszystkich urzędników, ich praca mnie inspiruje :)

Może ktoś, kto już zebrał kilka interpretacji wrzuciłby to gdzieś w jednym miejscu. Skoro każda jest inna to przy okazji trochę unikatowego contentu :)

Na tej sprawie znów widać jak na dłoni, absurdalność polskich przepisów podatkowych. Poza tym, że podatek dochodowy, czyli karanie ludzi karami finansowymi, tym większymi im bardziej ktoś jest przedsiębiorczy, jest sam w sobie najgłupszym rozwiązaniem jaki ten państwowy system stworzył.

Może ktoś, kto już zebrał kilka interpretacji wrzuciłby to gdzieś w jednym miejscu. Skoro każda jest inna to przy okazji trochę unikatowego contentu :)

Interpretacje są już w internecie, ale nic Ci to nie da, bo najlepiej mieć indywidualną interpretację.

Dlaczego? Na północy Polski Izby Skarbowe twierdzą, że można to traktować jako najem, a na południu jako "inne źródła".

A najlepsze, że Sądy wydają jeszcze inne interpretacje...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności