Skocz do zawartości

Jak państwo codziennie dyma nas w dupę!

Elegant

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 62
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

@m_mlody

Ślub kościelny nie jest obowiązkowy, więc nie wprowadzaj młodzieży w błąd. B) Każdy płaci księdzu z własnej woli, może iść do popa, rabina czy kogoś innego.

Najlepszym systemem jest monarchia w starym wydaniu, nie ma cyrku wyborczego, w demokracji przecież podobnie jak w monarchi rzadzą ciągle ci sami. Żeby monarchia była skuteczna to musi przyjąć formę absolutyzmu lub dyktatury. Poza tym zależność typu senior-wasal to najlepsze co wymyślono. :)

ta. w polsce, jak nie masz ślubu kościelnego, to Ci dziecko zgnoją w szkole za przyzwoleniem rodziców, nauczycieli i dyrekcji - od bękartów, innowierców i innych takich tam... w tym państwie bycie katolikiem to obowiązek, szczególnie jeśli mieszkasz poza blokowiskiem

Możesz podać przykłady z tych 99%?

Proszę:

- koncesja pośrednika nieruchomości (częściowo już zniesiona, ale ciągle zawód regulowany)

- koncesja przewodnika turystycznego

- koncesja taksówkarza

to trzy pierwsze które przyszły mi do głowy.

Z innej beczki:

teraz aby jeździć samochodem służbowym musisz mieć badania psychotechniczne jak kierowca zawodowy

W Polsce jest ok. 2000 pozwoleń i koncesji. Myślisz, że wszystkie są potrzebne?

Oczywiście wydawanie tych koncesji i pozwoleń to w dużej mierze fikcja zrobiona tylko po to aby wyciągnąć kasę od ludzi i aby uzasadnić istnienie urzędników.

@Carnagge

To tam jest monarchia? Nie wiedziałem... Żebyś zrozumiał (widocznie nie załapałeś), miałem na myśli absolutyzm lub coś na kształt Hiszpanii gen Franco. :)

@m_mlody

Mieszkam na totalnym za..piu, miejscowość 1000 mieszkańców i klasztor paulinów (kilku ojców i drugie tyle braci, więc zagęszczenie kleru na mieszkańca jest ogromne), znam kilka osób żyjących bez ślubu i mających dzieci - nikt nikogo nie wyzywa. Mit i tyle...

- koncesja pośrednika nieruchomości (częściowo już zniesiona, ale ciągle zawód regulowany)

- koncesja przewodnika turystycznego

- koncesja taksówkarza

Te zawody są koncesjonowane tylko ze względu na wiedzę, jaką trzeba posiadać do jego wykonywania. Nie wyobrażam sobie jakiegoś studenta bez wiedzy jako przewodnika turystycznego albo 'niedzielnego kierowcy' jako taksówkarza (bo chce sobie dorobić 200zł).

Wiem, można na ten temat polemizować... bo za chwilę ktoś powie, aby wprowadzić koncesję na wykonywanie 'pozycjonowania'. :D

Oczywiście wydawanie tych koncesji i pozwoleń to w dużej mierze fikcja

Muszę przyznać, że nie wiem jak wyglądają procedury. Z ciekawości jedynie patrzałem na wymagania dot. taksówkarza - musi znać topografię miasta, kodeks pracy i jeszcze inne ustawy...

Te zawody są koncesjonowane tylko ze względu na wiedzę, jaką trzeba posiadać do jego wykonywania.
Np. właściciel firmy transportowej musi nie tylko posiadać koncesję, musi zdać on egzamin wymyślony przez państwo, że potrafi prowadzić taką firmę. Dodatkowo na określoną ilość samochodów musi być jeden pracownik z zdanym jakimś egzaminem (nie pamiętam jakim a żona już śpi :D ). Musi posiadać warsztat (serwis) lub mieć umowę z takim.

Wszystko po to żeby przypadkiem nie woził źle towaru lub żeby nie prowadził nieprawidłowo firmy. Państwo dba o niego.

dodane.

Bym zapomniał, musi posiadać zabezpieczenie chyba 100 tyś euro. Wpłacone jako depozyt lub zabezpieczone notarialnie mienie.

Nie znam się na pozycjonowaniu, ja tu tylko zużywam transfer i miejsce w sql.

Roman Kluska ujawnia: nadchodzi INFLACYJNY ARMAGEDON!

@kukis O każdym zawodzie można tak napisać oczywiście w imię dbania o klienta.

W Ikarze jakoś nie trzeba mieć zdanych egzaminów a kierowcy dowożą do celu.

Wiem, można na ten temat polemizować... bo za chwilę ktoś powie, aby wprowadzić koncesję na wykonywanie 'pozycjonowania'. ;)

Cicho, bo ktoś jeszcze wpadnie na ten pomysł i wprowadzi go w życie. Oczywiście dla dobra klientów...

Oczywiście wydawanie tych koncesji i pozwoleń to w dużej mierze fikcja

Muszę przyznać, że nie wiem jak wyglądają procedury. Z ciekawości jedynie patrzałem na wymagania dot. taksówkarza - musi znać topografię miasta, kodeks pracy i jeszcze inne ustawy...

Procedury procedurami a w rzeczywistości chodzi tylko o wyciągnięcie kasy, dla urzędników i firm wydających różne certyfikaty (często zatrudniających lub należących do urzedników).

Żadne pozwolenia i koncesje nie są nikomu do niczego potrzebne. Wolny rynek powinien regulować takie sprawy. Wiecie, że żeby projektować instalacje elektryczne trzeba być magistrem elektrotechniki? Nie wystarczy jakiś inżynier/egzamin, musi być magister. Jedyny dyskusyjny przypadek to moim zadaniem lekarz pogotowia ratunkowego, bo nie wiadomo na jakiego się trafi i nie ma czasu/możliwości poszukiwania kogoś znanego z dobrą opinią. W przypadku wszystkich innych zawodów wolny rynek jest wystarczającym regulatorem.

@Kukis: Nie podoba Ci się przewodnik bez wiedzy, weź innego (koncesjonowani też często gadają bzdury).

Sensu istnienia koncesji dla taksówkarza w ogóle nie rozumiem, nie wiem czemu ma ona służyć. Jaka wiedza jest tu potrzebna? Żeby dojechać pod jakiś adres? Ile razy jechałem i taksówkarz nie wiedział że w mieście jest w ogóle moja ulica... Na likwidacji koncesji stracili by tylko taksówkarze, bo ceny by spadły.

Widzicie ludzie jak fajnie działa wolny rynek w przypadku pozycjonowania, a nie wierzycie, że tak działał by w innych dziedzinach. Myślicie że jak by w pozycjonowaniu były koncesje to takie SS by jej nie miało? Miało by i dalej robiło to co robi. Koncesje tylko wprowadza się po to żeby zabetonować rynek, podnieść ceny i likwidować konkurencję.

Hmm kiedyś miałem uprawnienia SEPowskie bez okgraniczeń i mogłem projektować bez magistra , zmieniło się coś ?

Koncesje są potrzebne na niektóre produkty .

Najbardziej potrzebne jest jasne prawo nie dające możliwości nadinterpretacji biurwom państwowym ...

Przestałem olewać Skuteczne SEO . Zanim zapytasz gugla naucz się zadawać pytania ....

Moja  fotografia kulinarna  :D Jak Ciebie robią w ..... Wuja dowiesz się na seoinfo.edu.pl, Fu*k Google ......Ask me .... 

Oraz odpowiedzialnosc rzadzacych za podejmowane decyzje. Wtedy po pierwsze wiekszosc zastanowilaby sie czy w ogole chce to robic a po drugie moznaby ich rozliczyc. Tak jak lekarz ma problemy gdy popelni jakis blad. Teraz maja to w d**ie. Co najwyzej ich nie wybiora na nastepna kadencje i zajma sobie stolek w jakims przedsiebiorstwie jakiegos swojego kolesia, ktorego poznali podczas rzadzenia.

@Beerbant: Mając uprawnienia SEP możesz wykonywać instalacje elektryczne na podstawie projektu. Żeby zrobić projekt instalacji elektrycznej do budynku trzeba mieć tzw. uprawnienia budowlane, być magistrem elektrotechniki + doświadczenie i egzamin ( https://uprawnieniabudowlane.pl/wyksztalcen...en-budowlanych/ punkt IX) . Poza tym kiedyś uprawnienia SEP były dożywotnio, teraz bodaj na 5 lat i trzeba odnawiać.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności