Skocz do zawartości

Do znawców komputerów!

ArTh00r

Rekomendowane odpowiedzi

polecam i5 i 6 gb pamięci..

Baza stron z wysokim  Page index Authority 41  i  Domain Authority 30
Serwis Ogłoszeń z danymi tele-adresowymi, ofertą oraz linkiem do strony!
Serdecznie Polecamy..Dodaj ogłoszenie już teraz! Nie Czekaj!

i5 to kapa, zdecydowanie i7 na lga1155, np 2600k tylko że koszt grubo 1.2zł

Sam posiadam 3960x na LGA 2011 i nie narzekam :)

W wolnej chwili lubię grać z kumplami od 4 lat w Metin2 wojownikiem mentalem,

Pogrywam także na serwer metin2 który pozwala się odstresować od ciężkiej pracy.

Czasami coś oglądam, uzywająć programu p2p, eMule taki osiołek :) tylko wymaga listy server.met

A ja Wam powiem, że się przesiadłęm z AMD Phenoma II na Core i7 2600k i różnicy jakiejś kosmicznej nie ma. Tzn jest ale nie adekwatna do róznicy w cenie. Co do firm to akurat z Samsungiem nie miałem nigdy problemów za to z LG tak. Monitor LG mam 3 miesiące i już widać pierwsze martwe piksele, ostatnio nawet poszedł cały pionowy pasek przez ekran ale teraz znikł. Nagrywarka LG też mi dosyć szybko nawaliła. W sumie skłądając kompa masz do wyboru produkty chińskie, koreańskie, tajlandzkie i tajwańskie. Ja polecam tajlandzkie - np. Gigabyte jest dosyć dobrą firmą :) Nie polecam tajwańskiego ASUSA, może miałem pecha ale 2 lata temu miałem ich topową kartę graficzną i po pół roku się spaliła. Fabryczne chłodzenie sobie z nią nie radziło zupełnie.

Dla tych co lubią na biało i dla tych co na czarno:
logo_ap.jpg godmodelogo.jpg

Zaczyna sie jak zawsze w doradzaniu do sprzetu sugestie dorzuc 100zl do oferty z poprzedniego postu i masz cos znacznie lepszego i tak z zestawu za 2000zl zaraz doidziesz do zestawu za 5000zl ale i tak kazdy Ci po chwili napisze ze to lipa i lepiej kupic cos drozszego...

Ten zestaw co podales bez problemu pociagnie na wysokich ustawieniach Wiedzimna i Diablo. Diablo 3 w ogole ma male wymagania, wiec nie bedzie z tym problemow. Odpali tez Ci bez problemu kazda nowa gre.

Sugestia z Xboxem jest zuplenie nietrafiona, bo obcenie zadnej z gier nie ma na tej konosli. O ile Wiedzmin 2 na nia wyjdzie to o tyle Diablo bym sie nie nastawial, a na pewno nie w perspektywie 1 - 2 najblizszych lat. Blizzard potrafi zrobic cala gre, a pozniej ja skasowac jak z Starcraft Ghost, ktory mial byc ich pierwsza typowa gra na konsole, a ktora skasowali po kilku latach produkcji bo uznali, ze nie spelnia ich stndardow.

kodeks-logo-baner-pio.jpg

Blog z informacjami o prawnych aspektach związanych z funkcjonowaniem internetu, w tym problematyka dotycząca SEM i SEO. organisciak.pl

Wiedźmin 2 na wysokich nie pójdzie płynnie na takim sprzęcie, chyba że w jakiejś małej rozdzielczości, do Diablo masz racje, oficjalne wymagania widziałem, że się pojawiły po mojej wypowiedzi. Gry Blizzarda zawsze były dobrze zoptymalizowane.

Ja to robię tak: Biorę stawkę wyjściową (2k) i odejmuję od niej ceny zasilacza, obudowy, dysku, nagrywarki, pamięci.

Zasilacz - minimum 450W normalnej firmy np. Chiftec - wtedy 450W = 450W :) - jak masz możliwość porównać kilka to bierzesz do łapy i je ważysz - im cięższy tym lepszy :) bo ma bardziej masywne radiatory wewnątrz. Dobrze by było żeby zasilacz miał 12cm wiatrak sterowany PFC (będzie ciszej) przykład: https://www.morele.net/zasilacz-chieftec-gpa-500s8-384671/

Dysk - jak dla mnie, do kompa do grania wystarczy 250G :) Gry instalujesz i później wywalasz. Co istotne - 7200RPM, min 32 M cache SATA III - firma, pojemność, kolor etc, to duperele. Jak myślicie czemu wszystkie dyski są teraz takie drogie? Bo wszystkie komponenty do dysków większości firm były produkowane w tych samych fabrykach i wszystkich podobnie dotknęła powódź.

Pamięci - DDR 3 min 8G - przy tych cenach nie ma sensu oszczędzać kilkudziesięciu złotych. Taktowanie 1333, 1600 w sumie niezbyt istotne, bo zawsze im wyższe taktowanie tym dłuższe czasy dostępu, zatem między tymi częstotliwościami różnice będą niezauważalne. Ale jedno jeszcze jest ważne - pamięci powinny mieć radiatory. Będziesz grał kilka godzin, komp postawiony gdzieś pod biurkiem, nie zaszkodzi żeby miały lepsze chłodzenie. Wpadniesz na pomysł podkręcania - jak znalazł.

Obudowa, nagrywarka i cała galanteria typu myszki, klawiatury, czytniki kart, kamerki itp - wedle uznania, tylko pamiętaj, masz 2k złotych i każda złotówka przeznaczona na pierdoły odejmuje Ci z wydajności kompa.

Dalsza część dotyczy intela, AMD nie znam na tyle żeby aż tak prosto to opisać :)

Teraz to co zostało dzielisz przez 9 i szukasz procka za 3/9 grafiki za 3/9 i płyty głównej tak mniej więcej za 2/9 - pozostała 1/9 jest funduszem dającym Ci pole manewru w kwestii procesor, grafika, płyta. Dlaczego tak? Z doświadczenia - kupisz coś zbyt taniego, to będzie to później wąskim gardłem w całym zestawie.

Moje sugestie co do płyty głównej: USB 3.0, SATA III, lepie nie Asrock - może Gigabyte, Asus, MSI. Pewnie na chipsecie P55, bo nowsze to raczej nie ten przedział cenowy.

Procesor wielordzeniowy, nie próbuj porównywać procesorów z różnych lat na podstawie suchych danych typu taktowanie, cache, taktowanie magistrali - koniecznie trzeba spojrzeć na jakieś testy, ponieważ różna architektura może dawać zupełnie inne wyniki przy podobnych parametrach. Procesor w wersji BOX.

Grafika AMD (ATI) - bo w tym przedziale cenowym to jedyny słuszny wybór. Zainteresuj się grafikami Firmy Vertex3D - w tym momencie nie ma konkurencji jeśli chodzi o współczynnik cena/jakość. Jeśli uda się grafikę na DDR 5 to będzie super, ważne żeby była z minimum 128 bit-ową magistralą, 256 - było by świetnie, ważne żeby obsługiwała DX11. 1 G pamięci będzie rozsądną ilością w tym przedziale cenowym. Powyżej przy tego typu kartach to już tylko chłyt marketingowy :)

Do tego obowiązkowo Windows 7 64-bity, tylko taki obsłuży poprawnie procka no i pozwoli skorzystać z 8 G pamięci i DX 11

Powyższe pomysły dotyczą zestawu (kompletnego blaszaka) za 2k-3k PLN, poniżej i powyżej obowiązują trochę inne zasady :)

@TRENS - ja mam teraz kilkukrotnie mocniejszy telefon, jak pierwszy komputer przy którym siadałam :) ZX Spectrum 48+ :)

Whitepress - Liczy się tylko content marketing

Biznes-Host - serwery które polecam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności