Skocz do zawartości

Roboty a Flash jako strona startowa

Rstaciak

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

dostałem do optymalizacji stronę klienta która na starcie ma full flash w formie intra gdzie na końcu wyświetla się menu (także we flashu) które dopiero po wybraniu przenosi do docelowej strony głównej.

Czy Waszym zdaniem namówić klienta na likwidacje tego flasha czy można go jakoś ładnie bez ryzyka ominąć poprzez jakiegoś typu automatyczne przekierowanie po np. 15sec ?

multikonto

Likwidacja flasha to jedno. Drugie rozwiązanie to podłożenie strony html-owej bez obsługi flasha.

TestyPozycjonera.pl Testy SEO - Białe, czarne i wszelkie inne odcienie SEO w praktyce.

KsiegaPozycjonera.pl Pozycjonowanie i Optymalizacja - Twoja baza wiedzy.

NarzedziaPozycjonera.pl Narzędzia Pozycjonera - Zleć nam czarną robotę pozycjonera.

Ja bym namawiał klienta na usunięcie flasha a jak uparty to modyfikacja flasha do niezbednego minimum i osadzenie go na stronie

Przestałem olewać Skuteczne SEO . Zanim zapytasz gugla naucz się zadawać pytania ....

Moja  fotografia kulinarna  :D Jak Ciebie robią w ..... Wuja dowiesz się na seoinfo.edu.pl, Fu*k Google ......Ask me .... 

Pozwolę sobie przy okazji zapytać, jakie są o wady flasha? Mam jedną stronę zrobioną wyłącznie we flashu i w wynikach wyświetla się całkiem dobrze (wszystko w top10, jakaś połowa na pierwszych miejscach), google też przyznało PR3. Frazy może nie są bardzo trudne ale nie jest to też "wypas owiec w Bieszczadach". Przy tworzeniu strony we flashu z tego co pamiętam są dodatkowe pola, ala meta tagi. Jedyne co mnie niepokoiło to statystyki (wysoki współczynnik odrzuceń), chciałem nawet już zmieniać stronę, ale widać że na strona spełnia swoje zadanie, bo zgłaszają się klienci (strona jest firmowa), którzy znaleźli firmę właśnie dzięki stronie. Więc osobiście nie do końca rozumiem tego postrzegania flasha jako samo zło. Może mi ktoś to wytłumaczy?

nikt nie mówi, że to samo zło ale:

* roboty Google wolą kod HTML od flasha,

* powoli odchodzi się od tej technologii na rzecz np. HTML5.

Strona, może zawierać flasha chociaz zalecane jest by część opisowa była klasyczna a część strony by pokazać coś graficznego może być we flashu.

Ja w swoim przypadku miałem możliwość bezproblemowego usunięcia flasha ale mi osobiście się podobał i miałem dylemat czy można to ominąć w jakichś sposób.

Argumentami które przeważyły za usunięciem były:

* ten temat,

* flash wymuszał na użytkowniku dodatkowe kliknięcie (a im mniej tym lepiej) by przejść do właściwej strony.

multikonto

chyba nigdy nie widziałem strony zrobionej we Flashu, do której nie miałbym absolutnie żadnych zastrzeżeń.

Podstawowe problemy dla użytkowników:

* wszelakie intra, animacje wymuszają dodatkową reakcję użytkownika bądź testują jego cierpliwość

* w wielu wypadkach strona działa po prostu zbyt wolno

* blokowanie skrótów klawiaturowych (nie mogę podejrzeć źródła przez ctrl+u, zamknąć karty przez ctrl+w, nawet dodanie do ulubionych przez ctrl+d jest niemożliwe) oraz prawego przycisku myszy.

Podstawowe problemy SEO

* brak jakiegokolwiek contentu

* brak podstron (jak pozycjonować trochę dłuższy ogon?)

Oczywiście mowa o stronach w całości wykonanych we flashu, bez wersji HTML.

Zawsze klientom odradzam wykorzystanie Flasha do stworzenia strony. Jedyny uzasadniony sposób wykorzystania tej technologii na stronach internetowych to banery reklamowe, gry i animacje typu https://swgalaxies.datastart.hu/modules/Vid...der-loituma.swf

Z bardziej drastycznych przypadków pamiętam stronę klienta, która była wykonana we Flashu i po otwarciu i pozostawieniu na 20min wymusiła na przeglądarce wykorzystanie 2GB ramu i 70% procesora.

nie polecam flasha, ładnie wygląda, robi wrażenie na oglądajacych ale pozycja w wyszukiwarkach odległa, testowałem różne warianty mojej strony z i bez flasha na różnych domenach, po likwidacji flasha odetchnąłem z ulgą w rankingach

• 2 tygodnie później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności