Skocz do zawartości

Pozycjonowanie nowej strony lekarza

Darwin

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

To mój pierwszy post na tym forum, które nawiasem mówiąc okazało się dla mnie bardzo przydatne. Moja sytuacja wygląda obecnie tak, że będę wkrótce stawiał stronę domową lekarza, a następnie sam amatorsko w czasie wolnym zajmę się jej pozycjonowaniem. Przez ostatnie tygodnie sporo czytam blogów na temat SEO, postów z tego forum i innych stron. Więc podstawy teoretyczne chyba jakieś mam :D

Mój plan na SEO wygląda tak, że będę pozycjonował przede wszystkim frazę lokalną "specjalność_lekarza nazwa_miasta" oraz kilka fraz związanych z leczeniem niektórych przypadłości. Zamierzam do tego wykorzystać oczywiście standardowo katalogi i precle (istniejące oraz stopniowo również własne na darmowym hostingu). Do tego zamierzam stworzyć własną namiastkę zaplecza w postaci 4 blogów - 1 z nich będzie na własnej domenie .pl i prowadzić go będzie lekarz, którego strona jest pozycjonowana - zakładam, że będzie to w pełni profesjonalny blog, który niejako przy okazji będzie również zapleczem dla samej strony. Do tego sam będę prowadził 3 blogi tematyczne na darmowych serwisach (2 już założone i wrzucam pierwsze posty) - z unikalną zawartością.

Oczywiście w związku z powyższym pojawiło się trochę pytań:

1) Przy wpisaniu w Google frazy lokalnej np. "chirurg wrocław" obok zwykłych wyników pojawiają się na pierwszej stronie również wizytówki miejsc wraz z mapą, która wskazuje ich położenie w mieście. Takich miejsc jest zazwyczaj sporo, a pokazuje się tylko kilka. Zakładam, że Google ich raczej nie losuje tylko w jakiś sposób ustawia. Czy i w jaki sposób da się pozycjonować wizytówkę miejsca? W sumie nie ma tam wiele informacji - poza kategorią można dodać link do strony (może to coś da?) lub napisać opinię o miejscu. Może ktoś ma jakieś doświadczenia, jak podnieść daną wizytówkę w wynikach?

2) Czy warto zamieszczać na nowej stronie przyciski "Like" i "+1" z FB i G+ zakładając, że uda się uzbierać góra kilkanaście kliknięć na każdym, czy może lepiej w ogóle z tego zrezygnować?

3) Stawiana strona będzie całkiem nowa na nowej domenie - czy warto kupić domenę wcześniej i jakąkolwiek stronę na niej postawić, żeby Google zaindeksował ją, a sama domena się "postarzała"?

4) Często w meta keywords można ciągle zobaczyć słowa wpisane celowo z błędami. Czy biorąc pod uwagę, że Google prawie nie bierze tego pod uwagę i w dodatku poprawia pisownię, ma to ciągle jakiś sens?

5) Jak z Waszego doświadczenia Google radzi sobie z odmianą słów kluczowych, w tym szczególnie nazw miejscowości?

Jeszcze sporo innych jest, ale i tak już długi post wyszedł. Będę wdzięczny za wskazówki.

1) Poczytaj o "pozycjonowanie w mapach Google", oczywiście mapki można przeskoczyć

2) Oczywiście że warto!

3) Oczywiście że warto, domeny są jak dobre wino :D

4) W przypadku Google to nie ma sensu, inaczej sprawa może wyglądać z innymi wyszukiwarkami, wszystko zależy na jaki rynek się nastawiasz, jeśli glownie PL, to nie warto się w to bawić

5) Wszystko zależy, Google raczej kojarzy odmiany, poza tym warto linkować do strony docelowej poprzez rozne odmiany fraz

1. Mapki wypełnij i zweryfikuj konto , dodaj wszystko co można dodać

włącznie z opisami i kategoriami

2. + warto zamieścić, ale bez przesady

3. Zacznij już teraz linkować

4. Google poprawia słowa, ale nie zawsze sprawdź to dla Swojego słowa

5. Google radzi sobie z odminą, sprawdź jak duże są różnice.

TestyPozycjonera.pl Testy SEO - Białe, czarne i wszelkie inne odcienie SEO w praktyce.

KsiegaPozycjonera.pl Pozycjonowanie i Optymalizacja - Twoja baza wiedzy.

NarzedziaPozycjonera.pl Narzędzia Pozycjonera - Zleć nam czarną robotę pozycjonera.

Ja dodam tylko, że w tym przypadku założyłbym konto i monitoring w serwisach gdzie ocenia się "pracę lekarzy" ... Oczywiście tam gdzie się da dałbym link :D

Moja  fotografia kulinarna  :D  Fu*k Google ......Ask me .... Chcesz nauczyć się strzelać? Nasza nowa strzelnica w Gdyni, nówka nie śmigana ;) W Gdańsku też mamy strzelnicę ;)

@kikas & Bartek Damek

Dzięki Panowie za szybkie odpowiedzi. Okazało się, że pozycjonowanie w mapach Google to dosyć szeroki temat, ale już coś wiem na początek. Reszta jest jasna.

@Beerbant

Strony typu znanylekarz, rankinglekarzy i podobne to już mam na celowniku od początku. Wszędzie gdzie się da, warto zawsze dane dodać.

Jeszcze w sumie pozostała jedna kwestia. Zastanawiam się czy blog, który ma wspomagać pozycjonowanie strony i będzie pod oddzielną domeną warto stawiać na innym IP niż pozycjonowaną stronę. Z tego, co czytałem różnica IP ma znaczenie, pytanie tylko czy na tyle duże, żeby opłacało się ponosić dodatkowe koszty związane z jeszcze jednym kontem na serwerze?

Różnica IP ma znaczenie, ale nie przy jednym linku, więc może być to samo IP.

TestyPozycjonera.pl Testy SEO - Białe, czarne i wszelkie inne odcienie SEO w praktyce.

KsiegaPozycjonera.pl Pozycjonowanie i Optymalizacja - Twoja baza wiedzy.

NarzedziaPozycjonera.pl Narzędzia Pozycjonera - Zleć nam czarną robotę pozycjonera.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności