Skocz do zawartości

Nowy skrypt katalogu! 1.1 pierwsze testy

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 554
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Kurcze, nie śledziłem ostatnio losów Twojego katalogu, ale muszę powiedzieć, że jestem pod wrażeniem!:pisze:

Ratownik medyczny o swojej pasji, pracy i nie tylko polskim ratownictwie medycznym. Prowadzi także szkolenia z pierwszej pomocy i projektuje koszulki ratownictwo medyczne dla ratowników, pielęgniarek i innych medycznych specjalistów.

nic dodać nic ująć...

niestety Erbit do skryptu dodać jeszcze trzeba bardzo dużo :pisze:

np 4 -5 podkategori w doł ?

Przeglądnąłem sporo istniejących katalogów opartych na ogólnodostępnych skryptach i jak pisałem w jednym z wcześniejszych postów przeważa struktura kategoria / podkategoria dlatego na niej się oparłem.

Coś na wzór np. 3 nadrzędnych działów można stworzyć instalując skrypt 3 razy - nie ma z tym żadnych problemów, ale jest to półśrodek.

że jestem pod wrażeniem!

no to instaluj u siebie i testuj! :blink:

Piotr jest mega koles

:blush:

NextGD

ano, może być kosmos :D

- buduj content metodą drag&drop i łatwo zgarnij SEO backlinki z msDrop

- wideoporadniki jak korzystać z msDrop

Testowałem katalog na demo_otwarty_pl importując dane z xml dwukrotnie wprowadzając około 1600 wpisów i 600 podkategorii (wersja ze zbiorową aktywacją i bez) a następnie usuwając całość.

Wszystko działa bez zarzutu, baza czyści się do zera, import bez błedów.

Brakuje moim zdaniem linku do strony głównej po imporcie menu:"Importuj dane z pliku xml"

Lista rozwijalna do tworzenia relacji wpis->kategoria to duże ułatwienie, chwilę jednak zastanawiałem się jak z niej wyjść po wybraniu podkategorii.

:):brawa::brawa: Tylko tak dalej, życzę wytrwałości

Testowałem katalog na demo_otwarty_pl

Wielkie dzięki za testy, wieczorkiem udostępnię do pobrania skrypt z bieżącymi modyfikacjami więc będzie można usuwanie testować na własnych serwerach.

Brakuje moim zdaniem linku do strony głównej po imporcie menu:"Importuj dane z pliku xml"

zawsze można kliknąć w logo, to powrót na stronę główną menu administracyjnego. Twoją poprawkę tak czy inaczej naniosłem i teraz informacja po imporcie wygląda tak:

Sukces! dane zostały zaimportowane

Aby kontunuować przejdź do strony głównej menu administracyjnego

chwilę jednak zastanawiałem się jak z niej wyjść po wybraniu podkategorii.

no to zrobiłem tak:

- lista z kategoriami do wyboru nie jest już rozwijalna tylko wyświetla się wraz z otwarciem szczegółów wpisu.

- kategorie i podkategoire oznaczone na czerwono to te nieaktywne w katalogu, wcześniej czerwona była podkategoria w której wpis już się znajdował ale to wprowadzało zamęt

- kategoria w której jest wpis oznaczona jest (x)

- co więcej dodałem spore info na stronie wyjaśniające sprawę od początku do końca "Wybierz z listy kategorię, następnie zaznacz wybraną podkategoirę, jej numer automatycznie pojawi się w okienku powyżej "stwórz nową relację - wpisz numer ID podkategorii:". Następnie naciśnij "Stwórz". Powtórz czynność tyle razy w ilu podkategoriach chesz aby znadował się bieżący wpis. Kategorie i podkategorie oznaczone na czerwono nie są aktywne ale można do nich przyklejać wpisy. Znaczek (x) przy podkategorii oznacza, że wpis jest z nią już sklejony. "

Jednym słowem najlepszy z najlepszych.

wow! nie wiedziałem że ten skrypt aż tak się może spodobać ale to bardzo dobrze :)

Nie przejmujcie się problemami przy dodawaniu wpisu, są jakieś problemy w trakcie łączenia się ze stroną ale nie mogę ich do końca zlokalizować.

Co prawda powtorze za innymi "rekord swiata" ... webwweb robil zawsze na mnie wrazenie ale ten skrypt to :P ... kapelusz z glowy.

Do moderatorow: jako ze temat sie rozrasta i cieszy sie duuuzym zainteresowaniem proponuje ... poprostu przykleic.

...nic nie dzieje się bez przyczyny...

nie sledze tematu od poczatku w 100% ale mam pytanko

dla tych, ktorzy beda chcieli miec katalog w wymaganym linkiem zwrotnym (lub dla wyroznienia strony) czy bedzie mozliwosc podawania przy dodawaniu strony adresu gdzie link zwrotny sie znajduje?

fajnie by bylo jakby skrypt sam sprawdzal czy link zwrotny jest dodany ;-)

ograniczenie ilosci wpisow dla jednego adresu mam nadzieje ze bedzie?

Laki, dzięki, miło czytać takie opinie ;)

°K°, ale import URLi z pliku tekstowego powoduje tworzenie wpisów cząstkowych zaweirających:

- tytuł - stworzony z poszatkowanego urla (ot tak żeby był)

- url

Wpis cząstkowy nie zawiera ani opisu ani słów kluczowych więc raczej nie należy wpuszczać czegoś takiego jako aktywne. Jeśli chodzi o kategorie ładowane z pliku txt lub podkategorie ładowane z pliku txt to po dodaniu partii kategorii bądź podkategorii można bardzo szybko aktywować je hurtem.

sebcio80, jeśli to miałoby poprzestać na 1 razowym sprawdzeniu obecności linku to ok, można w konfiguracji dodać opcję "wymagany link zwrotny".

Ograniczenie ilości w których może znajdować się wpis dodany przez Internautę jest w menu administracyjnym w "Konfiguracji". Dodawanie / moderacja wpisów przez admina jest zawsze bez ograniczeń.

Piotrek własnie zauważyłem, że to linki cząstkowe umkneło to mojej uwadze.

Tak reszta bez zarzutów, import działa całkiem dobrze 10 minut i mamy 150 kategorii i 2200 podkategori tempo expresowe.

Jeszcze miałem tylko problem bo przy imporcie literek "ś" "ć" nie czytało. Ale już poradziłem sobie.

Ps. Jeszcze zrobiłem import xlm załączonego na początku wszystko pięknie łatwo i przyjemnie.

Do pobrania jest najnowsza wersja skryptu, w której zahaczamy już o wyświetlanie oraz zintegrowane z tym mod_rewrite. Link w pierwszym poście.

Skrypt do pobrania oczywiście zawiera opisywane tutaj modyfikacje

i z nowych rzeczy przede wszystkim:

mod_rewrite

wchodzimy do Konfiguracji i części "Przyjazne URLe - mod_rewrite:" możemy sobie już ustawić parametry przepisywania:

Przepisywanie URLi: tak | nie

Separator: "-" | "_" | "," | ";"

Nazwa URLa dla kategorii: (.*).html

Nazwa URLa dla podkategorii: (.*).html

Nazwa URLa dla szczegółów wpisu: (.*).html

Nazwa URLa dla informacji o katalogu: (.*).html

Włączamy przepisywanie i zapisujemy zmiany. Przy potwierdzeniu zapisu pojawił się dodatkowy tekst "tworzenie przyjaznych URLi jest włączone upewnij się że w konfiguracji serwera bądź pliku .htaccess masz odpowienie reguły przepisywania - zobacz przyład..." oraz link do przykładu RewriteRule, wchodzimy w stronę z przykładem, zaznaczamy reguły i wklejamy je do pliku konfiguracyjnego serwera bądź do .htaccess !!!

Jest też tu ukryty myk, ale nie powiem jaki, może ktoś go odkryje... :D

edit: na moim demo nie macie co właczać mod_rewrite bo nie wrzucam tam reguł więc przepisywanie pomimo że w wyświetlaniu będzie linkować przyjaźnie, nie zadziała właściwie

W konfiguracji działają na wyświetlanie następujące opcje:

Strona główna:

Ile kolumn z kategoriami: 1 | 2 | 3 | 4

Czy wyświetlać podkategorie: tak | nie

Po ile podkategorii: 3 | 6 | 9

Kategorie:

Ilość kolumn z podkategoriami: 1 | 2 | 3 | 4

Podkategorie i szczegóły wpisu:

Po ile wpisów wyświetlać w podkategoriach: 10 | 15 | 20

upgrade bez instalacji (z wersji z 26.01)

ściągamy zipka, rozpakowujemy na swoim dysku, łączymy się z FTP i:

1. w katalogu głównym podmieniamy plik otwarty_index.php

2. opróżniamy katalog /otwarty_admin/ i umieszczamy w nim 8 nowych plików

3. umieszczamy nowy katalog /otwarty_disp/ wraz z 6 plikami

4. w katalogu /otwarty_img/ podmieniamy tylko 1 obrazek cat-deact.gif

5. z katalogu /otwarty_inc/ usuwamy plik funkcje.php

wszystko pięknie łatwo i przyjemnie.

właśnie o to chodzi :)

własnie miałem pisać, że dzięki ostatnim poprawkom skrypt jest już na tyle sprawny że można próbować indeksować podstrony !!!

jeszcze dziś dojdą szczegóły wpisu oraz info i przepisywanie mamy z głowy

kolejne poprawki będą związane przede wszystkim z kosmetyką wyświetlania, w każdym razie najwazniejsze mechanizmy działania mamy już za sobą z czego jestem bardzo zadowolony :D

°K°, mam pytanie czy użyłeś u siebie przepisywania URLi i czy wygenerowane reguły poprawnie zadziałały? zresztą daj linka do swojego katalogu niech nacieszę oko :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności