Skocz do zawartości

Czy spotkałeś się z takim problemem?

novum

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Chciałbym zapytać Was o opinię, ponieważ pierwszy raz spotkałem się z poniżej opisanym problemem (strona internetowa/firmowa mojego znajomego). Mam własna teorię, ale zanim ją głośno powiem, chcę zobaczyć, co Wy sądzicie. Liczę na wartościowe wypowiedzi osób znających się na temacie.

Strona internetowa od roku w sieci (nowa domena). Pozycjonowana na 5 słów kluczowych, wszystkie były w top 10. 1 słowo kluczowe jest podczepione pod zaplecze. Pozostałe 4 słowa kluczowe pozyskały linki z katalogów (dobry PR, duże site) i tylko tą metodą są pozycjonowane.

Od czterech dni słowo kluczowe pozycjonowane zapleczem wyleciało z top 10 i zajmuje następujące pozycje: 73, 70, 67, dziś 73.

Linki pochodzą z zaplecza, z którym wszystko jest OK., tematyczne, tzw. bardzo wartościowe, z dnia na dzień rośnie w siłę... :D

Jeśli chodzi o pozostałe 4 słowa kluczowe (wyniki z dziś, nie mam wcześniejszej historii):

Pierwsze poza top: 500

Drugie poza top: 500

Trzecie na pozycji: 106

Czwarte na pozycji: 280

Od około 1,5 miesiąca strona nie była linkowana bezpośrednio. Słowo kluczowe, które jest na zapleczu - zaplecze cały czas rozbudowywane, pisane unikatowe teksty, linkowane itd. Nie sądzę, że ono się do tego przyczyniło problemu, ponieważ słowo kluczowe na zapleczu najbardziej obroniło sie przed spadkiem pozycji.

Na pozostałe cztery słowa kluczowe, po 1,5 miesięcznej przerwie, poszły nowe linki bezpośrednio z katalogów o PR 3-5, dosłownie może max. 10 linków.

Sprawdzałem, czy konkurencja nie puściła czasem jakiegoś blasta lub linki rotacyjne... żadnych śladów nie znalazłem.

Nie sądzę, że zaplecze przyczyniło się do tego problemu, ponieważ słowo kluczowe na zapleczu najbardziej obroniło sie przed spadkiem pozycji.

Raczej to ostatnie katalogowanie przyczyniło się do takiej sytuacji... a może się mylę?

Na razie obserwuje co się dzieje, hmm... myślę, żeby poczekać jak się sytuacja potoczy.

Czekam na Wasze wartościowe opinie oraz rady w rozwiązaniu w/w problemu.

Hmm... czekać dalej cierpliwie? Podjąć może "jakieś anty" środki?

Z góry dziękuję i pozdrawiam,

novum

Potrzebujesz domeny? Dobrego, taniego i niezawodnego hostingu WWW? Darmowego certyfikatu SSL?

-> Aktualna oferta, sprawdź teraz ! <-

Bez podania adresu strony można gdybać.

Czy treści na stronie są unikatowe? Czy strona jest poprawnie zoptymalizowana?

Jak ze stroną wszystko jest w porządku to możesz napisać do Google lub przekierować domenę na nowy adres. Można też poczekać, bo krótkotrwałe zawirowania się zdarzają.

Treningi WattUp.pl

@ KMlody84 - frazy ogólne

@ dywyn

1. Treść na stronie znajomego pochodzi większość z opisów kontrahenta (tak jak e-sklepy biorą opisy od hurtowni). Unikatowość tekstu w skali od 1-10 oceniam na 3. Szczerze powiem, że przez rok się nic nie działo... a tu taki "numer".

2. optymalizacja strony została porządnie wykonana.

Potrzebujesz domeny? Dobrego, taniego i niezawodnego hostingu WWW? Darmowego certyfikatu SSL?

@RafalafaR

@mkmak

Jakbym mógł to bym podał adres url, ale to nie moja strona wiec nie mam takich uprawnień. Podałem w pierwszym poście najważniejsze informacje i można z nich pewne wnioski wyciągnąć.

Pisanie mało metorycznych wypowiedzi typu "wróżka" mija się z celem... no cóż, ale to tu normalne.

Podałem w pierwszym poście najważniejsze informacje i można z nich pewne wnioski wyciągnąć.

To stanowczo za mało, żeby pomóc. Pomyśl, że najczęściej filtr bierze się z jakości strony.

Może w kodzie witryny są poważne błędy ? Na czym oparta ta strona ?

M

Pozycjonowanie lokalne, Wymiana linków tematycznych, Tematyczne artykuły sponsorowane.  >>>>> Informacje na stronie :  Tani hosting

Pisanie mało metorycznych wypowiedzi typu "wróżka" mija się z celem... no cóż, ale to tu normalne.

Tak, to jest tu normalne. Tak samo jak rzucanie info "byłem top1 jestem w 7 dziesiątce co robić?"

Zobacz ile dostałeś odpowiedzi w tym temacie? Żądasz merytorycznych wypowiedzi, ale na jakiej podstawie? Możemy sobie wymyślać teorie od zemsty konkurencji do narzekań, jaki to wujek G jest zły. A z tego co obserwuję, najczęstszym błędem jest jakaś dziwna, ślepa wiara w doskonałość i unikalność swojej strony, idealne "bardzo wartościowe" zaplecze i szukanie przyczyn wszędzie, tylko nie u siebie...

I don't suffer from insanity. I enjoy every minute of it.

Po dodaniu do katalogów mogą być spadki, ale rzędu kilku pozycji, więc to raczej nie to.

Cała sprawa wygląda na filtr i wtedy:

W pierwszej kolejności szukał na zapleczu i sprawdził losowo klika tekstów jak są widoczne w Google (nie wiem co oznacza słowo kluczowe obroniło się na zapleczu).

Dalej sprawdził teksty na stronie czy nie występują duplikaty w sieci oraz samą optymalizację strony - przeoptymalizowanie strony (nadmiar słów kluczowych, ukrywanie treści, nagłówki).

Kolejna rzecz to linki wychodzące - nietematyczne, zbyt duże ilości.

Ostatnia opcja to czkawka Google, czego życzę :)

P.S. @mkmak

- nie wycieraj sobie d... My, bo może nie wróżymy z fusów, ale zachowywać się jak prostak nie ma potrzeby

Cognitive-it.pl - usługi SEO i SEM.

Cognitive-it.org - do poczytania blog o SEO i Adwords.

Strona została wykonana na skrypcie open cart (jest wiele autorskich modyfikacji w funkcjolnalnosci, ale tylko w panelu admin i roboty tego nie indeksują). Skryp też został strasznie odchudzony ze zbędnego kodu, który występuje przy wersji orginalnej. Jesli chodzi o błędy strony, jak mówiłem... jest bardzo dobrze zoptymalizowana, skrypt ma też zero błedów przy walidacji xHTML i CSS.

Zapleczem są blogi wordpress... tematyczne, na które osobiscie pisze teksty i czesto aktualizuje. Blogi są na ogólnopolskich domenach tylko PL, serwery używam tradycyjne, a nie hostingi typu SEO. Zaplecze jest podlinkowane darmowymi, płatnymi katologami, preclami, o PR >0, o dużym site. Są też linki z for tematycznych, gdzie zostały umieszczone unikatiowe - recznie wpisy.

Jak mówiłem, strona firmowa ma tylko słabe opisy (moim zdaniem na poziomie 3 w skali 1-10), dostarczone od producenta (ponieważ parę produktów sprzedaje, jest koszyk zakupowy i podłaczone płatności).

Sorry chłopaki, że napisałem... "Pisanie mało metorycznych wypowiedzi typu "wróżka" mija się z celem... no cóż, ale to tu normalne."

Dzwoniłem do znajomego, ale nie chce jednak podawać na publicznym forum linka do swojej strony... szkoda :/

Staram się przekazać Wam jak najwiecej informacji... za wypowiedzi w temacie jeszcze raz dziękuje i przepraszam... jak uraziłem :)

(nie wiem co oznacza słowo kluczowe obroniło się na zapleczu).

Cztery słowa są pozycjonowane starą metodą, czyli bezposrednio linki z katalogów do strony pozycjonowanej. One miały najwieksze spadki z top 10 (opisane w pierszym poscie)

Jedno słowo jest podczepione na zaplecze, czyli nie ma bezposrednio linkowania z katalogów.... najpierw katalogi, precle, wpisy na forach linkują do stron zapleczowych opartych na WP, dopiero z tych stron zapleczowych docelowo ida linki do strony pozycjonowanej.... i ta własnie fraza zaliczyła najmiejszy spadek pozycji (czyli na pozycje 73... oj teraz widzę, że jest spadek na 241).

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności