Skocz do zawartości

Blokowanie domeny przez ICANN , domena zawiera trademark

joginek

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mam problem z domena .us , wczoraj otrzymałem maila od gościa z USA który twierdzi ze moja domena zawiera jego znak handlowy i może mi dać 200$ albo poskarży się do ICANN i wtedy jego zdaniem stracę ta domenę. Sprawdziłem na stronie tarr.uspto.gov ze gość faktycznie ma rezerwowany taki znak handlowy w USA.

Problem w tym ze od dawna istnieje wiele podobnych domen ale .com , .org , .ru i gość ich nie odebrał. Znak handlowy jest wręcz dziwny i w normalnym kraju nikt by go nie zarezerwował bo dotyczy nazwy śmiesznych obrazków.

Czy ktoś miał podobny problem w przeszłości ? , ile czasu może trwać odebranie domeny przez ICANN , jak uniknąć problemow z domenami w przyszłości , czy domeny globalne jak .com i .org są bezpieczniejsze pod względem uniknięcia mojego problemu ?

Ja bym zwrocil uwage na cos innego - domeny .us sa dostepne tylko dla obywateli USA. Jak ktos Cie podkabluje to stracisz domene bo nie jestes zapewne obywatelem USA. Rejestratorzy robia jakis myk, ze rejestruja domeny na swojego ambasadora w USA, ale to tez roznie bywa. Poza tym nie trudno pozniej sprawdzic, ze jeden koles ma tysiace domen wiec cos jest nie tak.

kodeks-logo-baner-pio.jpg

Blog z informacjami o prawnych aspektach związanych z funkcjonowaniem internetu, w tym problematyka dotycząca SEM i SEO. organisciak.pl

Jak napisał wyżej Carnagge - wszystko zależy od osoby/podmiotu na którą/który została zarejestrowana domena. Jeśli domena została zarejestrowana z obejściem/złamaniem prawa w oparciu o które działa rejestrator domeny to sprawa jest przegrana już na starcie.

Z drugiej strony - ktoś, kto jest w 100% pewien swoich praw z reguły nie podejmuje negocjacji z drugą stroną w kwestii dobrowolnego zrzeczenia się przez nią praw, tylko zwyczajnie zgłasza sprawę tam gdzie trzeba.

Wydaje mi się, że znaczenie może mieć także czy domena została zarejestrowana przed czy też po uzyskaniu przez "gościa" praw do znaku handlowego oraz czy sprawa dotyczy domeny w której tylko występuje znak handlowy, czy tez składa się ona jedynie z zastrzeżonego znaku handlowego (czyli www.xxx.us lub www.coś-tam-xxx.us).

Zaznaczam jednak,. że to tylko takie moje luźne dywagacje, bo nie znam się jakoś szczególnie na prawie międzynarodowym/patentowym i najrozsądniej z Twoje strony będzie zasięgnąć opinii jakiegoś wyspecjalizowanego w tej dziedzinie radcy prawnego - o ile oczywiście domena jest jakoś szczególnie atrakcyjna i warta tego typu zabiegów.

VEX Media - w przygotowaniu.

Mój płatny katalog SEO - w przygotowaniu.

Online-24.pl - w przygotowaniu.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności