Skocz do zawartości

Czy wyniki z google maps liczone są tak, jak organiczne?

barbara69

Rekomendowane odpowiedzi

Będę wdzięczna za radę: wg. narzędzia do sprawdzania pozycji w google (seotracker.pl) mój serwis dla danej frazy jest na 5 miejscu. W wynikach wyszukiwania, które ja obserwuję na swoim komputerze jest na miejscu drugim, ale przed nim są trzy wyniki z mapy google. Czy to możliwe, że te trzy wyniki (z których jeden nijak nie pasuje do wyszukiwanej frazy) są liczone tak, jak wyniki organiczne?

Jeśli temat był już poruszany proszę mi wybaczyć dubel i wkleić link

Pozdrawiam

Barbara

W ostatnim czasie, chyba się właśnie to zmieniło i mapki liczone są jako organiczne. Moje narzędzie też zaczęło w ten sposób pokazywać.

Choć w przypadku wyników z mapkami zamiast TOP 10 może być TOP 13 więc może jeszcze coś zmienią.

Cognitive-it.pl - usługi SEO i SEM.

Cognitive-it.org - do poczytania blog o SEO i Adwords.

Każdy "lepszy" system do sprawdzania pozycji umożliwia wybór, czy wyniki z google maps, mają być liczone, jako wynik organiczny. Jest to zależne od tego, w jaki sposób masz ustalone z klientami, lub sama ze sobą - jaki chcesz ten wynik otrzymać.

Mapki mogą poakzywać się zarówno w wynikach regionalnych jak i byc stworzone na potrzeby geolokalizacji mimo, iż regionalizacji na niej nie ma...

Przykład prosty: lampy warszawa vide lampy, czy też tłumaczenia wrocław i same tłumaczenia. Mapka pojawia się alobo ciągła albo poszatkowana organikami ...

klienci ostatnio czesto pytają co i jak i dlaczego ... weź zrozum G kiedy taką mapkę wsadzi do organików a kiedy nie ...

Agencja marketingowa Semgence istnieje na rynku od 2018 i odpowiada za prowadzenie działań SEO dla wielu firm małych i dużych. Prowadzimy też kampanie Google Ads - niedawno zostaliśmy sie Partnerem Google spełniając odpowiednie kryteria. Betapoint

Pawle, przecież korzystasz z stat4seo :) sam wiesz, że tam się to ustawia i można przyjąć globalnie dla wszystkich lub pojedynczo pod klienta :) a co do googla, to ostatnimi czasy robi taki młyn, co wynika chyba z pomysłów płatnych map :)

tak tak :) ja mam ustawione bez mapek :) wczoraj przegadałem to z klientką przz godzine bo jej nie pasowałe ze jest na #9 - wiadomo dlaczego...

ja mam mapki wyłączone ze sprawdzania pozycji.

Agencja marketingowa Semgence istnieje na rynku od 2018 i odpowiada za prowadzenie działań SEO dla wielu firm małych i dużych. Prowadzimy też kampanie Google Ads - niedawno zostaliśmy sie Partnerem Google spełniając odpowiednie kryteria. Betapoint

Również tak to postrzegam, bo właśnie często miałem problem z usługami np. nauką jazdy, ochroną, czy też szkołami językowymi. Najlepiej to oddzielać mapki swoją drogą, pozycjonowanie organiczne swoją drogą.

Każdy "lepszy" system do sprawdzania pozycji umożliwia wybór, czy wyniki z google maps, mają być liczone, jako wynik organiczny. Jest to zależne od tego, w jaki sposób masz ustalone z klientami, lub sama ze sobą - jaki chcesz ten wynik otrzymać.

Czy mógłbyś mi polecić jakieś wiarygodne narzędzie do sprawdzania pozycji?

Zwykle unikam prywaty ale skoro system Stat4Seo został tu już przywołany to dopowiem, że w Stat4Seo jest możliwość ustawienia

globalnie oraz indywidualnie dla każdej z monitorowanych stron, czy chcemy wliczać pozycję wyników z Google Maps do pozycji, czy chcemy je ignorować, czy też zliczać zawsze na korzyść monitorowanej strony.

Oddzielnie również można wybrać ustawienie dla dwóch różnych rodzajów wyników Google Maps.

logo-stat4seo-blue-small.png

No dobra dobra, tylko jaki ma sens wyłączanie wyników z map google'a skoro użytkownik wyszukiwarki je widzi i o ile niektórzy mają ślepotę na wyświetlane adwordsy to raczej na mapy nie do końca. Moim zdaniem one muszą być liczone.

pozdr.

Maciek

Współprowadzę kilkanaście tematycznych projektów w necie (medytacja, joga, zdrowie itp.). Jeśli chcesz się skontaktować z propozycją ciekawej współpracy - jestem otwarty. Kilka przykładowych projektów: joga kraków, sufizm uniwersalny - medytacja czy joga portal.

mapy ? liczone ? gratuluje pomysłu :)

strzel sobie wyniki "lampy" dla warszawy oraz dla np gdańska i porównaj wyniki :) podobnie dla tłumaczenia - zobaczysz jak równe są wyniki regionalne dla fraz, które w orginale mapek nie mają a isntieją tylko dlatego że G tak sobie zrobiło geolokalizacje a nie regionalizacje.

mapy ? liczone ? gratuluje pomysłu :)

strzel sobie wyniki "lampy" dla warszawy oraz dla np gdańska i porównaj wyniki :) podobnie dla tłumaczenia - zobaczysz jak równe są wyniki regionalne dla fraz, które w orginale mapek nie mają a isntieją tylko dlatego że G tak sobie zrobiło geolokalizacje a nie regionalizacje.

Czy jeśli fraza zawiera nazwę miasta np. warszawa lampy to w każdym miejscu w Polsce google.pl wyświetli te same wyniki, włączając wyniki mapy? Interesuje mnie fraza "zakopane domki" - mój klient widzi inne wyniki niż ja. W dodatku gorsze :(

i to jest normalne ... w każdym punkcie polski będą inne wyniki.

mało tego na "zakopane domki" witryna może być w mapkach a nie będzie jej w organicznych (tak jest najczęściej).

No dobra zgred, ale spójrz na to z perspektywy klienta przy pozycjonowaniu na frazę regionalną.

Jego interesują wejścia na stronę i kowersja. Co z tego, że go wypozycjonujesz np. na 8 miejsce, jak ono będzie na drugiej stronie wyników, bo są wcześniej wyniki z map?

pozdrawiam

Maciek

Współprowadzę kilkanaście tematycznych projektów w necie (medytacja, joga, zdrowie itp.). Jeśli chcesz się skontaktować z propozycją ciekawej współpracy - jestem otwarty. Kilka przykładowych projektów: joga kraków, sufizm uniwersalny - medytacja czy joga portal.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności