Skocz do zawartości

Czy konieczna jest umowa użyczenia pokoju do prowadzenia DG?

krzycho15

Rekomendowane odpowiedzi

Ja się rejestrowałem w ceidg i w urzędzie gminy powiedzieli że nie muszę mieć umowy użyczenia gdyż prowadzę działalność internerową. Ponieważ żyjemy w dziwnym kraju zalecam sobie taką wydrukować (pełno jest darmowych wzorów na Internecie) i trzymacna wszelki wypadek.

• 8 miesięcy temu...

u mnie to wygladało tak że, podpisałem z ojcem oswiadczenie że nie bedzie pobierał żadnych opłat odemnie za to prowadzę biuro w "jego" domu oraz że nie w koszty będa wrzucane tylko rachunki za internet. Jedno oświadczene posżło do księgowe, drugie do urzędu skarbowego a trzecie oryginalne mam ja. Wszystko w temacie.

Podczas kontroli skarbowej urzednicy zaaprobowali oswiadczenie? a w jaki sposob odliczasz rachunki za internet skoro zapewne rowniez korzystasz z niego w celach nie zwiazanych z dzialanoscia gospodarcza?

Ja miałem kontrole z US jak tylko zgłosiłem zwrot VAT i nikt mi internetu i odliczenia część czynszu i mediów nie zakwestionował i nie mam umowy najmu z właścicielem mieszkania, nawet o to nie zapytali, może miałem szczęście.

Szlifowanie betonu to moja praca, hobby to hodowla królików

Nowość drinki do wdychania na wesele

Dobrze jest mieć taką umowę użyczenia, jest to przykładowo dla księgowej podstawa do odliczeń części opłat liczonej procentowo np. pokoju w którym prowadzi się działalność do całości mieszkania.

Zajmuję się optymalizację oraz pozycjonowaniem stron internetowych, wystawiam F.Vat. Proszę śmiało pisać, dzwonić, chętnie odpowiem na wszelkie pytania, wycenię frazy, doradzę.

https://websy.pl/ kontakt@websy.pl, tel: 697715522, NIP: 716-254-81-05, REGON: 060330653

Z tego co pamiętam to wystarczyło oświadczenie (chyba do US), że działalność będzie wykonywana w domu i tylko tyle, nigdzie więcej nie jest to wymagane a rachunków za prąd, wodę itp wiadomo że nie odliczysz, ale już internet możesz przepisać na firmę i śmiało odliczać, tak samo telefon.

"Ja nie bywam w kuluarach, nie wiem gdzie to jest. Bywam w innych miejscach w innym towarzystwie..." SEO Norris - cytat roku 2014
"Dlatego dużo firm i freelancerów zajęło się pp, nie poradzili sobie z klientami i aktualizacjami algo." Cytat wszech czasów!

Odliczasz czynsz, prąd.

Zajmuję się optymalizację oraz pozycjonowaniem stron internetowych, wystawiam F.Vat. Proszę śmiało pisać, dzwonić, chętnie odpowiem na wszelkie pytania, wycenię frazy, doradzę.

https://websy.pl/ kontakt@websy.pl, tel: 697715522, NIP: 716-254-81-05, REGON: 060330653

Odliczasz czynsz, prąd.

Jeżeli piszesz oświadczenie że działalność wykonujesz w domu to nie odliczasz czynszu, prądu (nie wiem czy wiesz ile kosztuje prąd dla firm). Jeżeli wynajmujesz pomieszczenie i płacisz za wynajem to wtedy tak, odliczysz wszystko.

"Ja nie bywam w kuluarach, nie wiem gdzie to jest. Bywam w innych miejscach w innym towarzystwie..." SEO Norris - cytat roku 2014
"Dlatego dużo firm i freelancerów zajęło się pp, nie poradzili sobie z klientami i aktualizacjami algo." Cytat wszech czasów!

• 1 rok później...

Mam podobny problem.

Ojciec jest właścicielem mieszkania 2pok., które chciałby mi wynająć do prowadzenia DG. Jakie dokumenty w takim wypadku należy przygotować? Dodam, że nikt z nas nie jest w nim zameldowany. Przygotowuję wniosek o dofinansowanie z urzedu pracy na DG.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności