Skocz do zawartości

Znikoma liczba kliknięć w reklamy google

madox91

Rekomendowane odpowiedzi

U mnie ostatnio CTR ładnie podskoczył...

To dlatego zrezygnowałeś z publicznej spowiedzi :P

Ja tam w CTR nie zauważyłem jakiś "gwałtownych ruchów", szczególnie, gdy na niektórych kanałach widzę statsy typu: Kliknięcia=13, szacunkowe zarobki=0,07€ :/

Bronuś

• Odpowiedzi 40
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

JA też odnotowałem spadek ctr i ceny za klika od dwóch tygodniu tragedia z wejściem tej aktualizacji https://googlepolska.blogspot.com/2012/01/u...ledniajacy.html, w tamty roku też dział sie coś takiego na przełomie lutego i marca.

Jeszcze lepsze że w te dni dostałem od adsense 3 ponaglenia żebym dodał dodatkowe reklamy na strony bo miałem tylko po jednej jednostce, skusiłem się dodałem dodatkowe reklamy i na drugi dzień moje strony poleciały w rankingu, trwa to ponad 2 tygodnie, dziękuję im za radę :).

"Szaleństwem jest robić wciąż to samo i oczekiwać innych rezultatów": Albert Einstein

Już nawet się wpierdzielają do tego gdzie reklamy zamieszczasz - chore, chore... można jeszcze bardziej przekroczyć granicę nakazując webmasterom jak mają robić swoje strony????, ciekawi mnie czy algorytm uwzględnia tylko to ile w kodzie znajduje się jednostek reklam przed tekstem - nie dawno czytałem na blogu adsesne, że w celu optymalizacji zarobków warto jednostkę o najwyższej klikalności wstawić jako pierwszą w kodzie nawet jeśli się jako pierwsza nie pojawia. eh już nie mam siły się denerwować.

dział sie coś takiego na przełomie lutego i marca.

no było, było... później było za to super przez kilka miesięcy i potem znowu lipa. Nie wierzę, że to kwestia reklamodawców, po prostu Google mając za dużo pieniędzy cały czas "inwestuje" w zmiany, oni po prostu cały czas mieszają, zmieniają, cuduja dlatego biznes internetowy to chyba najbardziej niestabilna branża na rynku bo google sobie robi co chce a wszyscy inni muszą to przełknąć.

Niedziela u mnie było już lepiej z ctr za to stawki liche - wyłączyłem dopasowanie reklam do upodobań uzytkowników, ale nie wiem czy to miało coś wspólnego, nie wiem nawet czy to zadziałałao.

Niedziela u mnie było już lepiej z ctr za to stawki liche - wyłączyłem dopasowanie reklam do upodobań uzytkowników, ale nie wiem czy to miało coś wspólnego, nie wiem nawet czy to zadziałałao.

a zawsze mnie ciekawiło czy wyłączenie dopasowania reklam do upodobań użytkowników coś mi pomoże, potestuj przez kilka dni i daj znać jak wyniki :P

zresztą sam też potestuje tylko zastanawia mnie czy jak wyłącze upodobania będzie to również stosowane przy youtube?

Widzę,że mój temat się dobrze rozkręcił :)więc mam parę pytań ponieważ chciałbym bardziej zoptymalizować swoją stronę fobia społeczna .

1)czy jeśli wyjadę z propozycją,aby ktoś klikną na moją reklamę nie będzie zbrodnią?

2)po prawej stronie są banery .Czy radzilibyście mi,aby zmienić je na reklamy tekstowe,bo gdzieś czytałem,że więcej osób wchodzi,gdy jest reklama tekstowa.Google analitycs wykazyje 78% odrzuceń,aż tyle.Nowych odwiedzin aż 66%,a powtórnych tylko 33%.Znaczy to,tak jak już ktoś wcześniej wspomniał,że coś jeszcze robię źle,bo strona jest słaba.A może artykuły są niezaciekawe?

3)Strona jest na drugim miejscu,czasami na trzecim.Ile zrobić podstron,aby nie wydawała się nudna?

4)czy każdą podstronę trzeba optymalizować?

Zarabianie w internecie z pasją --> opisuję różne programy, doradzam. 
Zbiór książek --> drukowane książki,e-booki,audiobooki
Fobia społeczna --> serwis dla nieśmiałych i lękliwych społecznie

i jak tam z tym wylaczenie doposowań reklam do upodobań, są postępy ? :D

Czy ktoś mógłby mi odpowiedzieć na moje pytania zawarte powyżej,bo bardzo chciałbym znać odpowiedź na nie i mam nadzieję,że na tym słynnym forum się dowiem :)Tutaj usłyszałem odpowiedź na pierwsze pytanie,które i tak już mniej więcej znałem,natomiast na pozostałe 3 odpowiedźi nie znam. ;)

Zarabianie w internecie z pasją --> opisuję różne programy, doradzam. 
Zbiór książek --> drukowane książki,e-booki,audiobooki
Fobia społeczna --> serwis dla nieśmiałych i lękliwych społecznie

Widzę,że mój temat się dobrze rozkręcił :)więc mam parę pytań ponieważ chciałbym bardziej zoptymalizować swoją stronę fobia społeczna .

1)czy jeśli wyjadę z propozycją,aby ktoś klikną na moją reklamę nie będzie zbrodnią?

2)po prawej stronie są banery .Czy radzilibyście mi,aby zmienić je na reklamy tekstowe,bo gdzieś czytałem,że więcej osób wchodzi,gdy jest reklama tekstowa.Google analitycs wykazyje 78% odrzuceń,aż tyle.Nowych odwiedzin aż 66%,a powtórnych tylko 33%.Znaczy to,tak jak już ktoś wcześniej wspomniał,że coś jeszcze robię źle,bo strona jest słaba.A może artykuły są niezaciekawe?

3)Strona jest na drugim miejscu,czasami na trzecim.Ile zrobić podstron,aby nie wydawała się nudna?

4)czy każdą podstronę trzeba optymalizować?

1. Możesz poprosić żeby ci ktoś kliknął w reklamę. Tak jak zasugerował Lis w konsekwencji twoje konto zostanie zablokowane

2. Zrób testy A/B - dla 500 wejść ustaw baner graficzny dla kolejnych 500 ustaw baner tekstowy. Zobaczysz, w którym przypadku jest większy CTR. Oczywiście liczba wejść jest umowna. Możesz zrobić dla tysiąca albo dla całego okresu - np. jednego miesiąca. To samo można zrobić z pozycją reklam na stronie. W sieci znajdziesz też dużo poradników / raportów z badań dotyczących poprawnego umieszczania reklam.

3. Ilość stron zależy od tematyki - bardzo niszowe strony radzą sobie świetnie z kilkoma podstronami, niektórym trzeba więcej - generalnie nie ma stałej liczby

4. Tak, każdą stronę należy optymalizować, zarówno pod kątem wyszukiwarek jak i użytkownika.

Kluczowe elementy w optymalizacji strony to:

-zadbać o odpowiednie i oryginalne title, description

-nagłówki

-treść

Pozdrawiam.

M.

i jak tam z tym wylaczenie doposowań reklam do upodobań, są postępy ? ;)

U mnie to wygląda tak po wyłączeniu dopasowań do upodobań:

1 dzień - Bez zmian

2 dzień - Wzrost CTR o 1/3 czyli nieźle, ale spadek stawek - mimo wszystko wyszło na plus

3 dzień - to samo co 2, ale jeszcze niższe CPC - już nie tak dobrze

4 dzień - już spadek ctr - niskie stawki

5 dzień - dzisiaj na daną chwilę CTR słaby jest na poziomie z pierwszego dnia ;/ ale to za wcześnie na wnioski

W sumię myślę, że ogólnie dużo to nie zmienia, za dużo jest zmiennych żeby wyciągnąć jakiś wniosek - CTR niby większy, ale nie zawsze, a stawki niższe.

Niby oni zawsze zalecają testowanie, ale jak tu coś testować jak adsense jest tak zmienne, ciągle coś tam zmieniają, ciągle nowe algorytmy zarówno w adsach jak i w wyszukiwarce, to się zmienia struktura trafficu też to może mieć wpływ. No i co tu można potestować jak nigdy nie wiadomo czy zmiana jest efektem wprowadzonych przez nas zmian, czy innych zmian, a czynników wpływających jest ogrom. Ogólnie to u mnie się tak od pół roku psuje gdzieś.

P.S.

Ogólnie to nawet nie wiem czy to wyłączenie zadziałało, bo wchodząc z forum pio na swoją strone o innej tematyce dostaję obrazkową reklamę seo.

Przede wszystkim to zobacz sobie to w raporcie, ja wyłączyłem a wg raportu takie reklamy mi się ciągle pokazują.

a tak z ciekawosci wylaczyles "Preferencje dotyczące reklam opartych na zainteresowaniach" oraz "Ustawienia reklam firm zewnętrznych" czy tylko te "Preferencje dotychące reklam opartych na zainteresowanich" ?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności