Skocz do zawartości

Niski CTR proszę o ocenę rozmieszczenia reklam itp.

creatorpl

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Borykam się z problemem bardzo niskiego CTR w google adsense. Obecnie rzadko kiedy przekracza ono 0,4-0,5%.

Do wczoraj reklamy typu box miałem ustawione na wyświetlanie obrazków flasha itp. po przeanalizowaniu statystyk stwierdziłem, że klikalność w linki tekstowe jest 10krotnie większa toteż od wczoraj ustawiłem w boxach tylko treść. Jak od rana patrzę na statystyki 100% klików tylko i wyłącznie baner linkowy 468x15, w boxowy ani jednego kliknięcia. Strona jest odwiedzana codziennie przez około 2000-3500 unikalnych użytkowników (którzy generują około 10-20tys wyświetleń reklam). Strona o której mowa to https://locked.pl

Proszę o porady z czym warto po testować, co zmienić itp.

P.S. Od wczoraj reklamy z kolorystyki bardzo mocno rzucającej się w oczy (czerwień itp.) zmieniłem na takie, które pasują to tła strony. - brak efektów

,

Może warto tworzyć strony zawierające treść, obok której wstawisz reklamy?

Bo to, co pokazałeś, nie bardzo jest użyteczne dla czytelników.

Reklamy AdSense dobrze sprawują się tam, gdzie ludzie przychodzą coś przeczytać. Ale nie tam, gdzie przychodzą wykonać jakąś inną akcję, np. zagrać w kółko i krzyżyk.

Współczynnik odrzuceń w granicach 20-30%

Może rzeczywiście za mało treści, użytkownicy wchodzą wykonać tylko 3podstronnicową akcje i wychodzą.

Co do rozmieszczenia kilka mies. temu wszystkie reklamy były bardzo blisko linków przez co CTR wynosił ponad 2-3%, głównie poprzez pomyłkowe kliki ale skończyło się na tym, że google wysłało pisemko, że muszę to zmienić albo konto zostanie zawieszone.

edit: zmieniłem duży box na trochę mniejszy kwardat 250x250 - wydaje mi się, że lepiej rozmieszczony jest w nim tekst (może być jeszcze niewidoczny bo dopiero został stworzony)

@creatorpl: mam pewne uwagi.

Chciałem Pana ostrzec, gdyż nie powinno się umieszczać reklam między napis "Akceptuje Regulamin" a przyciski Tak / Nie.To może doprowadzić do bana.

Pozdrawiam

Dziękuje za zwrócenie uwagi w takiej sytuacji. Link ten dodałem dziś także mam nadzieje, że kłopotów nie będzie.

edit: Jak wspominałem wyłączyłem dziś w boxach treści obrazkowe i flashowe. Wynik tego działania beznadziejny. O ile klików w boxy (tylko z linkami) nie przybyła a nawet zmalało 2 krotnie to są one o wiele gorzej płatne. Wracam do flasha z tym, że poeksperymentuje z położeniem reklam. Nadal tylko nie wiem czy reklamy linkowe mają się rzucać w oczy czy raczej zlewać z tekstem.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności