Skocz do zawartości

domeny zagraniczne do polskiej strony

toolazy_todie

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich!

Chciałbym przestrzec wszystkich początkujących przed błędem który ja popełniłem. Tak więc...

Założyłem stronę i szukając dla niej domeny z pośród wypisanych wcześniej fraz nie znalazłem nic z .pl, .com, .com.pl, .net. W desperacji zacząłem przeglądać inne dostępne końcówki, ale jedyne wolne były np. z nazwami miejscowości, i inne dziwne. Postanowiłem znaleźć inną końcówkę.

Szperając w internecie natknąłem się na blog kominek.in. Wpisałem parę fraz w google dotyczących blog wg mnie i na każdą z nich strona była wysoko w wynikach wyszukiwarki. Pomyślałem, że końcówka .in jest nawet ok.

Wykupiłem domenę semeniuk.in i zaczęła się jazda...

Po pierwsze brak na początku strony w google w ogóle. Dodałem więc stronę do kilkunastu katalogów, napisałem jeszcze kilkanaście ogłoszeń z linkami i czekam na efekty... Po 3 tygodniach strona zaczęła się pojawiać na 30 stronie google na frazie semeniuk! Po wpisaniu semeniuk.in była na 5 stronie. No wiec szybko do wujka google i szukam informacji dlaczego tak się dzieje?! I znalazłem google "zgeolokalizowało" stronę na Indie i za nic nie chce tego zmienić. Dodam że domenę kupiłem na godaddy.com i przekierowałem ją na nazwa.pl tam też mam hosting.

W pozycjonowaniu strony pomogły trochę reklamy AdWords. Skutek jednak również nie jest porażający! Po 3 tygodniach emisji reklamy najbliżej pierwszej strony w wyszukiwarce pojawia się strona na frazę semeniuk - 6-8 strona.

Dla google.co.in po wszystkich opisanych wyżej zabiegach na frazę semeniuk jestem na 5-tej pozycji

Jedynym plusem domeny z końcówką .in jest jej łatwa zapamiętywalność. Podając komuś adres strony praktycznie od razu wpada w ucho.

Tak więc podsumowując uwaga na domeny z końcówką z innych krajów jeśli chce się strony promować w Polsce! Trzeba sobie dobrze przemyśleć do kogo ma być adresowana strona i w jaki sposób ma być promowana przed wyborem takiej końcówki.

Domyślam się, że dla większości osób na forum to są banały. Mi jednak zabrakło takiej informacji. Myślę, że znajdzie się parę osób którym przyda się moja historyjka;) a resztę za oczywistości przepraszam!

A może makijaż warszawa?

Charakteryzacja na imprezę?

Sorki ale piszesz glupoty, nie tylko o tych domenach, ale tez o samym pozycjonowaniu jak np.

W pozycjonowaniu strony pomogły trochę reklamy AdWords.

Domena nie ma zadnego znaczenia. Tak samo sie pozycjonuje .in jak .pl i mozesz zdobyc tak samo wysokie miejsca. Twoja historia wynika z tego, ze Ty nie pozycjonowales. Dodanie kilku linkow w katalgoach, czy ogloszeniach to nie pozycjonowanie. Poza tym strona jest fatalnie przygotowana - praktycznie zero tekstu.

Google rozpoznaje geolokalizacje zasadniczo po jezyku strony. Przez to, ze nie miales prawie zadneog tekstu, zadnych linkow to Google wzial pod uwage domene, bo tylko to mogl wziac pod uwage i wrzucil Cie na Indie.

Natomiast koncowka domeny nie ma zadnego znaczenia i spokojnie mozna zodbywac 1 miejsca w Polsce domenami z koncowkami innych krajow. Bylo to nawet pokazane na mocno konkurencyjna fraze 'pozycjonowanie', gdzie na 1 miejsce IT wbil domene .de

kodeks-logo-baner-pio.jpg

Blog z informacjami o prawnych aspektach związanych z funkcjonowaniem internetu, w tym problematyka dotycząca SEM i SEO. organisciak.pl

To mnie pocieszyłeś! :) Bo już myślałem, że sam się załatwiłem tą domeną.

Dobra może zbyt górnolotnie nazwałem to co robiłem "pozycjonowaniem" no ale tych linków, ogłoszeń, etc. jak naliczyłem było ok 400 więc to myślę nie jest bez wpływu.

Co do przygotowania strony to niestety muszę się trzymać wytycznych. Stąd brak treści. Proponowałem blog... No muszę się zmagać z tym co mam.

Skąd wiesz czym się kieruje google głównie? Wszystkie inne moje strony z końcówka .pl były obecne w google.pl od razu, a niejednokrotnie były to strony robione najpierw po angielsku w całości. Natomiast semeniuk.in nie mogłem znaleźć w google.pl a w google co.in strona była praktycznie od razu.

Czemu napisałem, że w pozycjonowaniu strony pomogły mi reklamy adwords? Po po 2 tygodniach kampanii strona pojawiła się w google.pl. A w tym czasie jedynie AdWords stosowałem. No chyba, że ok 10 wejść dziennie przez 2 tygodnie z fb dało taki efekt.

Uczę się, więc krytyka mile widziana:)!

A może makijaż warszawa?

Charakteryzacja na imprezę?

Bylo to nawet pokazane na mocno konkurencyjna fraze 'pozycjonowanie', gdzie na 1 miejsce IT wbil domene .de
niom... tyle, że było 301 z domen .pl ... a to troszkę zmienia postać rzeczy

ale w odpowiedzi na wątpliwości autora postu - można, ale trzeba poznać troszkę 'tajników SEO', do czego zachęcam: od góry...

powodzenia

w przypadku dużych trudności zawsze można skorzystać z usług któregoś z pozycjonerów, który taką frazę wciągnie nosem :)

BTW: przenoszę temat do działu Dla Początkujących, gdzie jest jego miejsce

dymna.jpg

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności