Skocz do zawartości

Porównywarki wypadły?

Dark

Rekomendowane odpowiedzi

Ale o jakim Wy rynku mowicie? Na jakim rynku Google ma monopol i jak to chcecie zwalczyc? To ze jest najpoplarniejsza wyszukiwarka i nakazecie im, zeby na fraze 'wyszukiwarka' w Google pokazywalo sie na 1 miejscu Ceneo to nie jest zadna walka z monopolem.

Powtarzam Wam, ze monopol jest wtedy jak ktos kontroluje jakis rynek i ma w nim wiekszosc. Natomiast ciezko mowic, ze wyszukiwarka to sam w sobie jakis rynek, bo to jest abstrakcyjne i odnosiloby sie do tysiecy mozliwosci korzystania z wyszukiwarki w rozny sposob, na roznych rynkach.

Jak ktos chce to moze zrobic wlasna wyszukiwarke i tez ja rozpromowac.

Waszym tokiem myslenia monopolistami sa m.in. w Polsce - Allegro, czy Demotywatory.

kodeks-logo-baner-pio.jpg

Blog z informacjami o prawnych aspektach związanych z funkcjonowaniem internetu, w tym problematyka dotycząca SEM i SEO. organisciak.pl

• Odpowiedzi 661
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

@Carnagge

Rynek reklamy w sieci... Przecież ta firma nie tylko kontroluje stawki reklam wyświetlanych w swojej wyszukiwarce ale też na innych stronach. Ile warta byłaby reklama na wp czy onet gdyby wykosić te serwisy z google? Wszystko sprowadza się do jednego - chcesz zarabiać - musisz istnieć w google. Jesteś duży, znalazłeś innowacyjną niszę - ciesz się póki możesz, google już planuje jak w nią wejść i zmonopolizować.

Google w sieci to takie sieci energetyczne w realu. Możesz mieć dziesiątki elektrowni ale bez kontroli przesyłu nic nie znaczysz. Dodatkowo firma kontrolująca przesył buduje własne elektrownie. :soczek:

Z drugiej strony google 2x przegrało proces o domenę gmail.pl i to nie z jakimś gigantem. Więc bez przesady, z każdym da się wygrać.

to była zupełnie inna bajka ...

Przestałem olewać Skuteczne SEO . Zanim zapytasz gugla naucz się zadawać pytania ....

Moja  fotografia kulinarna  :D Jak Ciebie robią w ..... Wuja dowiesz się na seoinfo.edu.pl, Fu*k Google ......Ask me .... 

Akurat jeśli chodzi o aledrogo to śmiało można powiedzieć, że mają monopol.

Może nie spełaniają wymagań formalnych/prawnych aby tak ich określić, ale faktyczny mają.

eM

Strona https://sklep-promar24.pl to sklep internetowy sprzedający dobre polskie zlewozmywaki.

Google może w każdej chwili zamknąć Twój biznes jednym wciśnięciem palca jeden z moich klientów PiO miał kiedyś stronkę na której wyciągał bez pracy miesięcznie czterocyfrową pokaźną sumkę, przyszedł filtr i pieniędzy brak... wiecie jak to jest stracić grunt i poziom na jakim się żyło?

Google z każdą stroną może robić to co z niepotrzebnymi laptopami:

Jakub Jaworowicz

Zobacz mój Blog o WordPress i Marketingu

Powtarzam Wam, ze monopol jest wtedy jak ktos kontroluje jakis rynek i ma w nim wiekszosc.

rozumiem, że nie znasz rynku reklamy w wyszukiwarkach i rynku wyszukiwarek internetowych, tyle w tym siedzisz a nie znasz ... To smutne :soczek:

Przestałem olewać Skuteczne SEO . Zanim zapytasz gugla naucz się zadawać pytania ....

Moja  fotografia kulinarna  :D Jak Ciebie robią w ..... Wuja dowiesz się na seoinfo.edu.pl, Fu*k Google ......Ask me .... 

Jakby nie patrzeć -d-u-p-a z tyłu...

I nie mamy na to wpływu.

A tym, którzy myślą, że mają. No cóż...

Jesteśmy za malutcy. Nie my na tym świecie rozdajemy karty. I trzeba to przyjąć z godnością :soczek:

I szybko dostosowywać się do nowych realiów.

Pozdrawiam,

eM

Strona https://sklep-promar24.pl to sklep internetowy sprzedający dobre polskie zlewozmywaki.

@Beerbant

Może jestem zwolennikiem spiskowych teorii ale po prostu nie wierzę, że jeden czy nawet kilku anonimowych ludzi może stworzyć potwora rozmiarów facebooka czy właśnie google...

a mi się nie chce wierzyć, że tak potężne dane o światowej gospodarce zgromadzone przez google leżą sobie tak na ich serwerach niewykorzystane ...

Informacje z analyticsa to niezły gospodarczy kop ....

ja tam sądzę że nie ma rzeczy niemożliwych :soczek: Narazie google nastąpiło na odcisk zbyt małej liczbie osób, żeby powodować "niepokoje społeczne".

Tak jak KE broni praw konsumentów w przypadku "jedynej słusznej przeglądarki", tak samo może zrobić z G.

A dla leniwych: sprzątanie białystok ;]

A dla relaksu możesz zapalić kadzidełka

faceplus_banner_234x60_black.png Punkty FanCop od 3pln / 1k

SPRZEDAM: Volvo S40 1.9D, 2002; 220k przebiegu. Lokalizacja: Białystok; Tel 724-148-596

K..... bando hipokrytów. wszyscy jak jeden zarabiacie na robieniu google w bambuko, 90 % z was albo używała swl-i albo używa, a jak nie to dodawarek, balsterów i innych metod do czarowania... nie uważam ze postawienia 100.000 stron w html- pozycjonujących 1 serwis .. jest bardziej etyczne niż kupienie linków.

Dlaczego ?

1. Marnujemy energie na świecie generując ruch na tych serwisach,

2 gogle marnuje potencjał i czas swoich serwerów i robotów,

3 marnujemy setki milionów terabajtów pamięci ...

4. tryliony domen ..

i to tylko dlatego zęby bardziej Legalnie oszukać google…..

To cale pierdzenie o white seo jest równie szczere jak gadanie polityków czy działania google które ma monopol i go nadużywa, siedzenie i cieszenie się ze jakaś firma upadnie sporo ludzi straci robotę bo jakiś matołek w google musi zwiększyć obroty z reklam z Biliarda do 2 bilardów bo prezes nie zmienia samochodu co tydzień a tylko co 2 tygodnie.

To co od jutra wszyscy przechodzą na reklamy … i co ? będziecie za hasło „hamburger warszawa” płacić 200 zł … bo jest 500 reklam w wynikach wyszukiwania ? kto wam da taki budżet ?

z roku na rok w internecie robicie coraz większy syf, każdego dnia zalewacie wyszukiwarkę tysiącami sztucznych linków, użytkownikom coraz trudniej znaleźć wartościowe i aktualne informację. Google o tym wie i w akcie desperacji próbuje wszystkich chwytów aby odstraszyć firmy od wydawania kasy na płatne SWL'e i pseudo fachowców od PR.

Oczywiście nie popieram coraz śmielszych poczynań Googla i coś czuje że niedługo internet podzieli się na fanów i antyfanów Googla, którzy przeniosą się na nową - lansowaną przez poszkodowane serwisy wyszukiwarkę. Google przestanie być monopolistą a nowa wyszukiwarka przestanie zwracać tak wielką uwagę na linki ;-)

Na razie jeszcze zbyt odległy scenariusz ale prawdopodobny. :D

Witam,

Prowadzę serwis internetowy, który co prawda tym razem uniknął uderzenia batem, ale i tak ma bogatą historię jeśli chodzi o walkę z Google. Nie jest to strona szczególnie popularna, więc nawet nie będę wymieniał jej nazwy. Prawie nigdy nie używałem SWLi, linkowanie tylko naturalne, po prostu zbiera mi się na żygi, gdy pomyśle o tej całej zabawie w SWLe, XRumery i inne gówna. Zajmowanie się tym uwłacza mojej godności, bez urazy.

Pomimo tego ta strona jakiś czas temu(2010 rok) doszła do ponad 1,5mln UU miesięcznie. Wykminiłem pewną lukę w algorytmie, która pozwalała dominować SERPy pod pewne frazy przy pomocy starej treści bez żadnych wysilków jeśli chodzi o linkowanie. Mniejsza z tym co to za luka(bo już nie działa), wtedy Google było w obec tego bezsilne, "search scientists" jak lubią siebie nazywać okazali się zbyt ciency.

Co zrobiło Google żeby rozwiązać problem? Ban na konto AdSense za jakąś pierdołę i game over. :)

Czytam teraz ten lament on Nokaut, Ceneo i inne badziewia i nie wiem czy śmiać się czy płakać? Panowie i panie myślały, że już zawsze będzie tak pięknie? :D Wszelki zarobek uzyskany w oparciu na Google należy traktować jako tymczasowy, tak jakby go już za 5 godzin mogło nie być.

Co do Ceneo to ciekawi mnie czy polecą niebawem wszystkie serwisy należące do grupy Naspers, gdzie stosują te same nachalne techniki spamowania(aka pozycjonowania, nazywajmy rzecz po imieniu :rolleyes:). Może jednak Google ich nie ruszy, bo dla wielu fraz jedynymi w AdWordsie są serwisy należące do Naspersa. Jak myślicie?

Jeszcze jedna sprawa. Czytam to forum od dawna(od jego założenia?) i widzę jak w tej linkowej orgii koledzy oderwali się od rzeczywistości(w Google tyle się ostatnio dzieje, a tutaj czas jakby się zatrzymał). Casus Ceneo/Nokautu itp. nie jest niczym nowym, Google już to wcześniej trenowało w Ameryce, wyguglajcie sobie co się stało z Walmartem w 2011 roku, a też było tak pięknie..

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności