Skocz do zawartości

Porównywarki wypadły?

Dark

Rekomendowane odpowiedzi

Ale jako ciekawostkę podam, że jest też dobra wieść - Google Chrome też oberwał :D (czyli nie wie prawica co czyni lewica)

na początku stycznia dostał minimum 60 dni - i na "browser" go się nie uświadczy w TOP10 - a dlaczego - https://searchengineland.com/google-chrome-...ed-posts-106551

jako ciekawostkę podam, że serwis łamiący ich regulamin i wytyczne agregujący cudze treści ma sie cały czas dobrze i czesto gości w top 10 dla wielu fraz ...

Przestałem olewać Skuteczne SEO . Zanim zapytasz gugla naucz się zadawać pytania ....

Moja  fotografia kulinarna  :D Jak Ciebie robią w ..... Wuja dowiesz się na seoinfo.edu.pl, Fu*k Google ......Ask me .... 

• Odpowiedzi 661
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Z ciekawostek odnośnie SWL'i i np kupowania linków w prolinku. Nie ukrywam, że mam tam kilka stron i widziałem, że nawet Microsoft kupuje tam linki na różne frazy, na strony polskie jak i angielskie. Wiec jak widać coś w tym jest.

Także odnośnie ostatnich filtrów, czuje też że to pokazówka i niebawem wszystko wróci do normy.

Bać to się trzeba na horrorach. Tu trzeba miec świadomość, że tak naprawdę nie znasz ani dnia, ani godziny, kiedy i za co dostajesz klapsa z niespodzianką od wujka G :]

- Reklama -

Podatki we Wrocławiu: biuro podatkowe wrocław

Miejscówa do parkowania przy Okęciu: parking okęcie

430468_219553388135426_100002422988942_472044_200445933_n.jpg

Przestałem olewać Skuteczne SEO . Zanim zapytasz gugla naucz się zadawać pytania ....

Moja  fotografia kulinarna  :D Jak Ciebie robią w ..... Wuja dowiesz się na seoinfo.edu.pl, Fu*k Google ......Ask me .... 

@Jeż: rozumiem o co Ci chodzi, ale tak jak napisałeś, to jest science-fiction. Do tego jeszcze pewne nieścisłości. Jak piszesz:

To co się stało z wyszukiwarkami, może pewnego pięknego dnia spotkać dokładnie każdego z Was.

To zapewne chodzi Ci o porównywarki :P. Jednak ważniejszą nieścisłością jest to, że z tego co piszesz można się domyśleć, że porównywarki dostały [bana], a to jest zwykły FILTR, który pewnie minie za 30 czy 60 dni. To jest wielka różnica. Tutaj znowu powtórzę swój argument.

Czy uważasz, że to było by fair, gdyby wielkie firmy miały zagwarantowane TOP3 czy nawet TOP10? Gdzie równe szanse dla wszystkich?

@Krzysiu: google liczy na to, że sobie pomyślimy że to dotknie wszystkich korzystających z SWLi. Prawda jest taka, że sobie nie mogą poradzić z SWLami już od lat. Nawet tymi dynamicznymi.

@Jeż: rozumiem o co Ci chodzi, ale tak jak napisałeś, to jest science-fiction. Do tego jeszcze pewne nieścisłości. Jak piszesz:

... że z tego co piszesz można się domyśleć, że porównywarki dostały [bana], a to jest zwykły FILTR, który pewnie minie za 30 czy 60 dni.

To nie jest zwykły filtr, bo jak by zadziałał tu algo (a dla mnie zwykły to własnie taki nadawany automatycznie), to mieli bysmy w wynikach naprawdę rewolucję. Tu zadziałał magiczny palec paracownika SQT w konkretnie wycelowane serwisy przy jednoczesnym tłumaczeniu: za kupownie linków i po to by sie teraz zastanawiac nad sensem kupowania SWL - takie jest przeca stanowisko G zapodane przez Guglarza.

Zakładamy na moment, że faktycznie za kupowanie poleciały te serwisy, to ja sie pytam, co z innymi branżami gdzie tez sie kupuje linki? Czemy dziś nie mają one tego zwykłego filtra? Pytania retoryczne, chyba, że jest jakas dobra odpowiedź :P

- Reklama -

@Krzysiu: google liczy na to, że sobie pomyślimy że to dotknie wszystkich korzystających z SWLi. Prawda jest taka, że sobie nie mogą poradzić z SWLami już od lat. Nawet tymi dynamicznymi.

Kiedyś nie mieli takiej siły przebicia w mediach. Dzisiaj o tych ręcznych machinacjach na indeksie głośno jest wszędzie, od największych portali po forum dla makijażystek :P

I dalej dużo gadania na podstawie onetu. Trochę to nawet smutne.

- poleciało dużo innych serwisów

- porównywarki - owszem, flaga "teraz im pokażemy, ma być na onecie"

- inne serwisy dostały kopa na innej zasadzie. I wcale nie tego samego dnia i wcale nie w ten sam sposób.

Efekt w sumie w dużym stopniu osiągnięty, na onecie się jarają, na PiO lecą teksty jak użytkowników onetu.

dymna.jpg

@zakręcony: filtr nałożony ręcznie dla mnie jest również zwykłym filtrem, który minie po jakimś czasie. Nie jest to absolutnie ban. Ręczne filtry są coraz częstsze niestety.

27 stycznia Kaspar napisał na G+:

Zespół #Google #Search Quality zajął się kwestią kupowania linków przez popularne polskie witryny i podjął odpowiednie kroki w tych wypadkach gdzie zaistniała taka potrzeba. Mamy nadzieję, że z czasem więcej klientów SWLi przemyśli swoją strategie zdobywania linków.

Takie chyba jest zdanie SQT, żeby sprawdzać witryny i mają możliwość nakładania filtrów ręcznie w razie potrzeby. Jak posiada się dużą witrynę to niestety trzeba bardziej uważać na to co się robi, bo łatwiej ktoś może to dostrzec.

My jednak musimy cały czas wymyślać sposoby na linkowanie takie aby SQT ich nie wyłapało.

Istnieje wiele możliwości, my możemy sobie jedynie gdybać. Filtr ustawiony ręcznie może mieć ustawiony czas po którym będzie odblokowany, albo być filtrem stałym który można zdjąć tylko ręcznie, albo jakiś półautomatyczny który zniknie po określonym czasie kiedy zajdą określone warunki etc.

Inne serwisy każdego dnia dostają kopa i jest to normalne, fakt, było tak i będzie. Leci spam raport (bo o filtrach z algo nie piszę) i po sprawdzeniu leci filterek, albo i nie. Zależy jak do sprawy podejdzie SQT mając swoje wytyczne i organ zwany mózgiem, który je jakoś interpretuje.

Tu raczej było chyba inaczej, przynajmniej mi się tak wydaje. Tu nie chodzi, że ceneo, czy cała reszta nie zasłuzyła, a o to, że najpierw Guglarz daje wpis u siebie, że oj sie dużym dostanie, po czym faktycznie sie dostało tym dużym. Gdzie SQT był przed ta informacją? Trząsł portami jak tylko przyszedł spam raport na te serwisy? Czy może sam nie podejmował się prób sprawdzenia czy te serwisy mają cos na sumieniu czy nie.

@michal wlaśnie o to chodzi, że sobie upatrzyli te konktretne serwisy właśnie teraz i poleciały kary. Czemu tylko te? By dac innym wielkim czas na erekcję. tfu znaczy reakcję? :P

- Reklama -

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności