Skocz do zawartości

Stowarzyszenie PiO

Vexatus

Rekomendowane odpowiedzi

Jako totalny laik wypowiem się, co sądzę o samej idei "stowarzyszenia dobrego SEO", mam nadzieję, że się nie obrazicie ;)

Moim zdaniem nic z tego nie będzie.

Oczywiście możecie wypracować jakiś "kodeks etyczny", podpisać się pod nim, wymyślić jakieś certyfikaty "Rzetelna Firma SEO", ale czy przybędzie Wam od tego klientów? Wątpię.

Taka idea może się podobać słabym graczom - doświadczeni po prostu będą dalej robić swoje i pracować na swoją markę :)

Kiepskie firmy będą działać niezależnie od tego, czy się stowarzyszycie czy nie, a opinii o branży SEO nie zmienicie.

• Odpowiedzi 84
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

My Dwoje mamy dość firm i wolnych strzelców psujących rynek

za:

* niektórzy wolni strzelcy zaniżają ceny w danej specjalizacji (fotografia, tworzenie stron internetowych),

* czasem wolnym strzelcem okazuje się amator który chce dorobić - ma zbyt duże mniemanie o sobie oraz nie umie poprawnie wycenić swojej pracy

przeciw:

* wielu wolnych strzelców ma własną DG i wie, że utrzymanie stałego klienta przynosi często duże zyski - dlatego kiedy klient mówi ale u konkurencji drożej/ taniej to rzetelny free lancer umie wypunktować (ogólnikowo) na podstawie czego ustalił taką cenę a często jego praca jest wykonana lepiej niż 'profesjonalnej' firmy,

* freelancer ceni swój czas (jego praca czesto jest szybciej wykonana oraz bardziej drobiazgowo) natomiast pracownik profesjonalnej firmy nie zawsze pracuje na 100% swoich sił oraz nie koniecznie wykonuje super dbale swoją prace (ojj nikt się nie kapnie a co najwyżej firma oberwie a nie ja)

multikonto

Logiem będzie sierp i młot a maskotką piesek o wdzięcznym imieniu "Stalin"? :)

Tworzycie stowarzyszenie, aby przeciwdziałać mechanizmom wolnorynkowym. To osoba która ma gotowe zaplecze i może tematycznie pociągnąć dane zlecenie ma brać tyle samo co ktoś który musi pracować od "0". Uczciwe zasady i moralne prowadzenie biznesu to jedno ale jakieś komunistyczne bzdety o zrównywaniu wycen i psuciu rynku mi się w głowie nie mieszczą.

My Dwoje mamy dość firm i wolnych strzelców psujących rynek

My Dwoje mamy dość ciągłym walką o Nasze pieniądze

Jak ktoś ma dosyć wolnego rynku to pora albo zacząć starać się o Wizę u wujka Kima albo iść na zasiłek.

Stworzenie jednego systemu wycen (...) dzięki któremu zwalczymy nieuczciwą konkurencję

Ja już w ogóle nie wiem o co wam chodzi. Z jednej strony wolni strzelcy psują rynek, z drugiej chcecie stworzyć jednolity system wyceny. Który jak każdy wie promuje jak najtańsze wykonywanie usług i bylejakość (nie trzeba być geniuszem, żeby zauważyć że jak nie można konkurować ceną to się konkuruje tnąc koszty). Coś jak SEO-ZPN dla 15 letnich pokemonów, gdzie dzieciaki biją się o zlecenia za 15 złotych. Więc jak to ma wyglądać? Będziecie zgłaszać do ZUSu 15 letnich frilenserów z allegro i bić się o ich zlecenia? :)

Jaki to niesie przekaz? Że profesjonalne firmy SEO boją się dzieciaków i chcą sztucznego regulowania rynku bo mają aż tak kiepskie usługi. Że wam się nie chce ani walczyć ani się starać o klienta? Jak dla mnie to inicjatywa ośmiesza branżę i nigdy bym się pod takim czymś nie podpisał. To wy jesteście dla klienta a nie klient dla was, biadolenie, że może kupić tańszą usługę jest po prostu żałosne i jedynie zniechęci kontrahentów jeśli sami twierdzicie, że macie dość konkurencji a gdzie indziej jest lepiej i taniej.

Ja gdybym przeczytał, że musicie "walczyć o pieniądze bo X psuje branżę"... to bym już wiedział komu mam zlecać wszystkie projekty :)

Ustosunkuje się później teraz oglądam Z Archiwum X sezon 6 a tu Bach SMS z systemu zarządzania wizerunkiem :)

no więc - źle odbieracie ten tekst - tyle narazie reszta na dniach puki co zbieram baty - dziękuję przydadzą się (Punkt 2 checklunch - odznaczony) :)

Nie chodzi o sterowanie cenami, zmowy cenowe tylko edukacje klientów z zakresu tego ile mniej więcej dane hasło powinno kosztować u "porządnej firmy"

Wolni Strzelcy - mam dość u siebie w mieście takich co idą i mówią - Panie 5 haseł za 90zł, - boję się pomyśleć co będzie w większych niż mój kochany Inowrocław, a potem już więcej z usług seo nie skorzystają albo będą mega ostrożni :)

Nieoficjalne statystyki: Userów PiO do tworzenia treści- 12, 4 się zastanawia

Wpisowego nie będzie

Na PiO jestem od 2006 roku (pierwsze konto sam zneutralizowałem), założyłem drugie do czytania viper134 (2007) i ostatecznie po zmianach w życiu prywatnym oraz zawodowym jestem od 2011

BTW:

Pozaty tekst jest w stylu komunikatów Google o zmianach w algo albo tych, których się nas uspokaja, celowo został napisany w ten sposób aby można go było różnie interpretować więc czekam na rozwój tej dyskusji :)

a domeny kupiłem dwie nie jedną w gwoli sprostowania, a spotkań osobistych nie będzie conajmniej do czerwca 2012

I dodam tłustym drukiem bo niektórzy za drastycznie pojechali w interpretacjach

ŻADNEGO DONOSZENIA GDZIEKOLWIEK

Jakub Jaworowicz

Zobacz mój Blog o WordPress i Marketingu

Pomysł jest:

1. Nie do zrealizowania. W jaki niby sposób macie zamiar wymóc na kimkolwiek zmiany jego cen czy praktyk o ile nie łamią prawa?

2. Głupi - bo tylko takim słowem zwykłem określać wszelkie socjalistyczne zapędy.

3. Śmieszny - więcej napisał już o tym slawek22

Mimo całej sympatii jaką darzę pomysłodawcę, niestety kciuk w dół.

Ktoś przebił Lema :)

Socjalistycznych zapędów tam nie ma a fuj

Ten punkty to tylko dodatek bo skupiać się będe głównie nad punktem pierwszym - EDUKACJĄ

Wiec na szybko co się kryje pod budzącym kontrowersji zdaniem?

Pokazanie ILE ORIETACYJNIE kosztuje usługa w dobrych firmach, zapobiegając psucia reputacji (rynek już jest zepsuty i bardziej się nie da) przez małolatów z ZPN latającym i wciskającym bajki 5 haseł za 90zł - TYLKO I WYŁĄCZNIE EDUKACJA oraz ZAPOBIEGANIE i ZNEUTRALIZOWANIE tego zjawiska na tyle na ile to możliwe!

Takie myslenie jak to:

Który jak każdy wie promuje jak najtańsze wykonywanie usług i bylejakość

Jest jedną z rzeczy, którą trzeba przez taki serwis w świadomości klientów zmienić bo i oni mają przez to kłopoty i My bo potem klient który raz się naciął (natnie się pewnie i drugi) będzie węszył spisek, że kolejny chce go wydymać, że cena jest za wysoka nie chce tyle stracić, więc cenę winduje w dół... tracimy i My i on bo jak zejdziemy z ceny to dostanie on gorszą usługę - taka prawda, i kółeczko się zamyka :)

Co śmieszne większość osób na to narzekała na owych małolatów, a teraz nagle owe małolaty się wszystkim podobają - mi nie, tracimy klientów przez takich małolatów

Widzę, że nie przewidziałem, że Wasz umysł, aż tak daleko Was zaniesie więc zmienie ten tekst na trochę mniej dwuznaczny a Wam jak temat się rozwinie nagram w wersji audio konspekt specjalnie dla zapracowanych skrócę go z 12 kartek a4 do 3-4

Kto chce niech popiera, kto nie chce niech nie popiera proste :)

Głównym celem jest EDUKACJA zarówno klientów jak i "nowych" tutaj czy gdziekolwiek szukających informacji - Stworzenie docelowo w 3 językach (ktoś zna rosyjski to będzie i 4) jak skutecznie pozycjonować - zrobienie W PEŁNI DARMOWEGO najbardziej fachowego i uaktualnianego przez same firmy SEO (na zasadach Wikipedi) Kursu o Pozycjonowaniu. Na tej stronie na 80% nie będzie nawet reklam...

A specjalista mówił... jak zaczną pisać nie wypowiadaj się k** wydaje kase na konsultacje i się nie słucham do rad

Jakub Jaworowicz

Zaraz z krzesła spadnę...

Najpierw się ucieszyłem samym pomysłem ale po przeczytaniu tych postulatów strasznie się zwiodłem.

Edukacja, karta etyczna... ok

ale

Licytacja ? Jeden system wycen ? Chcesz odebrać pracę tym którzy zajmują się zdobywanie klientów ?

Certyfikaty Rzetelności ?? Może jeszcze odpłatne ? Od razu pomyślałem, że masz fajny pomysł na biznes...

Ogólnie przeciw zaśmiecaniu internetu. Kiedyś wszyscy tego pożałujemy.

Sklep medyczny - zapraszam w razie potrzeby ;)

Licytacja ? Jeden system wycen ? Chcesz odebrać pracę tym którzy zajmują się zdobywanie klientów ?

Certyfikaty Rzetelności ??

Przeczytaj post wyżej,

licytacja zleceń to już inna sprawa i też zostało to nazwane w dwojaki sposób,

ok kasujemy punkt i będzie dobrze tak?

Matt

P.S.

A certyfikat rzetelności... hmmm... powiem później aczkolwiek to nie jest projekt a którym ja chce zarabiać :D

Jakub Jaworowicz

Ciebie denerwuje ze ktoś robi 5 fraz za 90 pln a mnie denerwują cwaniaczki co za jedna frazę biorą 900 i jeszcze narzekają na konkurencję. Prawda jest taka ze sporo prostych fraz to max 50 złotych na miesiąc i nikt mi nie będzie mówić ile ja za nia mam brać. Jeśli zdecyduje ze robię za 1 złoty to dopóki klient jest zadowolony to nie twój biznes by mi mówić ceny. A jeśli nie zadowolony to ucieknie i pójdzie do innego seowca. NIE DLA DYKTOWANIA MI CO I ZA ILE MAM ROBIĆ

pozycjonowanie - interwencja

@Viper ja mam inne pytanie. Piszesz, że jesteś na forum od 2006r. Czy wyrobiłeś sobie wobec tego jakąkolwiek markę? Z tego co widzę, to udzielasz się więcej na forum dopiero na tym ostatnim koncie. Kim Ty w ogóle jesteś? Pytam z ciekawości, a nie żeby się przywalić. Po prostu zastanawia mnie, kto chce założyć to stowarzyszenie. Jakie masz doświadczenie?

seowyszbanner.gif

Ano zgadza się oprócz

A co to klienta obchodzi? Nie muszę studiować działania silnika żeby oddać samochód do naprawy.

ale chyba obchodzi Ciebie czy mechanik jest rzetelny i jak przejedziesz 50 km to znowu silnik Ci sie nie rozsypie co ? Chyba że ufasz wszystkim mechanikom na świecie ...

Przestałem olewać Skuteczne SEO . Zanim zapytasz gugla naucz się zadawać pytania ....

Moja  fotografia kulinarna  :D Jak Ciebie robią w ..... Wuja dowiesz się na seoinfo.edu.pl, Fu*k Google ......Ask me .... 

Krótka piłka

z 5-6 lat temu chcieliśmy coś takiego zrobić - nie wyszło bo problemy były takie jak i dzisiaj czyli "każdy sobie rzepkę skrobie dymając klientów na całego"

Nie bedę ukrywał ruszam z projektem katalogu firm SEO rzetelnie podchodzących do klienta (mam gdzieś ceny można za złotówkę jak i za 10K - wali mnie to) główny nacisk położę na ściemnianie klientowi jakie to SEO skomplikowane, białe, skuteczne, z gwarancjami itp.

Od roku zbieram swoimi kanałami informacje o firmach , na początku do projektu zaprosze wybrane firmy , potem każda firma bedzie mogła zgłosic swój akces. Nie bedzie to żadne stowarzyszenie. Zgłaszając się do projektu każda firma zobowiąże sie do przestrzegania kodeksu etycznego którego podstawą będzie najkrócej mówiąc dobre traktowanie klienta jako partnera w biznesie na zasadzie win-win oraz fair play wobec konkurencji, w tej chwili konsultuje tekst tego "kodeksu" z paroma ludźmi.

Przystąpienie będzie bezpłatne ale aby być bardziej jakby skonsolidowanym i bardziej wiarygodnym w oczach klientów będzie wprowadzona opłata , na chwilę obecną przewiduje 10 zł / miesięcznie czyli 120 zeta / rok wpłacona ta suma ma być na konto fundacji . Dopiero po wpłacie i wysłaniu potwierdzenia firma otrzymuje możliwość skorzystania z pewnych narzędzi które będzie mogła wykorzystać do promocji własnej.

Nie ukrywam, że najwiecej mam pracy z wymysleniem sposobów weryfikacji firmy w prsypadku pojawienia sie negatywnych opinii o niej albo w drugą stronę - fejkowych peanów pochwalnych ale myslę , że ten problem potrafie rozwiązać ...

Tyle mojego :D

Przestałem olewać Skuteczne SEO . Zanim zapytasz gugla naucz się zadawać pytania ....

Moja  fotografia kulinarna  :D Jak Ciebie robią w ..... Wuja dowiesz się na seoinfo.edu.pl, Fu*k Google ......Ask me .... 

No i git! Zawsze uważałem, że stworzenie czegoś takiego to tydzień-dwa dla pracowitego fachowca, tylko musi być zamordysta, nie oglądający się na opinię innych. I nie kierujący się sympatią/antypatią.

Imho:

- wyższe opłaty roczne/półroczne

- skuteczna metodologia weryfikacji

- dopracowany doprowolny kodeks

- mnóstwo materiałów edukacyjnych

- publikowane wywiady z branżowcami

- prowokacje dla sprawdzenia firm :P

nie każdy kto ma pisaka jest Dostojewskim,

nie każdy kto ma siusiaka jest Casanovą

i nie każdy kto ma rumaka - pozycjonerem...

- wyższe opłaty roczne/półroczne

myślisz , że sie sprawdzi ? Chociaż to by odsiało trochę krzaków i ściemniaczy ...

skuteczna metodologia weryfikacji

na początku wytypowani potem wszyscy - rynek zweryfikuje

dopracowany doprowolny kodeks

z tym przyznaję mam kłopoty - najgorzej jest z uniknięciem wpadu w paranoje szczegółową (ale tym niech się brandzlują pokemony)

mnóstwo materiałów edukacyjnych

to będą robić same firmy publikując materiały i prowadząc odpłatne szkolenia dla klientów

publikowane wywiady z branżowcami

Nie no bez jaj - kto by miał na to czas ale może by się dał namówić na to Kaspar ?? :P

prowokacje dla sprawdzenia firm

zasada wzajemnego zaufania przede wszystkim - prowokacje zostawiam naszym (p)osłom ...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności