Skocz do zawartości

Blog i pozycjonowanie

kams

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mam bloga, który jest tak jakby tymczasowy. Dlaczego? Na domenie stronapolska.pl prowadzę obecnie bloga (aby już zacząć pozycjonować stronę) potem na tej domenie będzie inny projekt, jednak wpisy z bloga oczywiście zostaną. Strona młoda - 2 miesiące.

Na jedną frazę byłem już na 5 miejscu google ("troszkę" pozycjonowałem kilkanaście wpisów w katalogach) a teraz patrzę, że spadłem na tą frazę na 50 miejsce (już z 2 tyg nie dodawałem nic do katalogow).

Dodatkowo gdy wpisuję frazę aby zobaczyć na jakim jestem miejscu to jako wynik w google mam stronapolska.pl/jakis-wpis-z-bloga.

Czy tak powinno być ? bo raczej powinno na domenę wskazywać w wynikach ?

Tak się zastanawiam czy nie powinno być stronapolska.pl/blog/wpis-z-bloga.pl Czyli zrobić kategorię ?? Bloga mam na wordpressie.

Więc czy to, że fraza wskazuje mi na jakiś wpis jest dobrze ?

Ja bym robił bloga na subdomenie: blog.stronapolska.pl

Co do tego, że pod daną frazę wyskakuje Ci jakiś post (podstrona) a nie strona główna - to całkowicie normalne, widocznie w Twoim przypadku Google uznało, że treść na podstronie bardziej pasuje do wyszukiwanej frazy.

Konto współdzielone. Kup teksty przez GT i z fakturą VAT.

Potrzebujesz tekstów? Pisz na PW albo zajrzyj, a na pewno coś wymyślimy ;)

Prawdopodobnie skończył się FSB to jedno, druga sprawa podstrona prawdopodobnie jest bardziej tematyczna w oczach Googla niż domena

główna pod tym słowem.

TestyPozycjonera.pl Testy SEO - Białe, czarne i wszelkie inne odcienie SEO w praktyce.

KsiegaPozycjonera.pl Pozycjonowanie i Optymalizacja - Twoja baza wiedzy.

NarzedziaPozycjonera.pl Narzędzia Pozycjonera - Zleć nam czarną robotę pozycjonera.

subdomena pozycjonuje się osobno niż domena.

No i w związku z tym?:) To duży plus, bo możesz z podlinkowanej subdomeny linkować do strony głównej.

Poza tym wiele katalogów stron nie chce przyjmować witryn dodawanych w formacie polskastrona.pl/blog/ bo traktuje je jako podstrony.

Konto współdzielone. Kup teksty przez GT i z fakturą VAT.

Potrzebujesz tekstów? Pisz na PW albo zajrzyj, a na pewno coś wymyślimy ;)

subdomena pozycjonuje się osobno niż domena.

No i w związku z tym?;) To duży plus, bo możesz z podlinkowanej subdomeny linkować do strony głównej.

Poza tym wiele katalogów stron nie chce przyjmować witryn dodawanych w formacie polskastrona.pl/blog/ bo traktuje je jako podstrony.

i związku z tym, że trzeba pozycjonować 2 adresy :P

Ale ja cały czas pozycjonuje w katalogach stronę główną, blog prowadzę po to aby było można dodawać stronę do katalogów, bo z tego co czytałem wiele katalogów nie przyjmuje stron "w budowie, mało wartościowej itp"

hmm to pomyślę, o blogu na subdomenie, dzięki

polskastrona.pl a polskastrona.pl/blog/ to też są dwa adresy.

hmm to już całkiem zgłupiałem :D czytałem sporo, że lepiej mieć podstrony czyli strona.pl/podstrona/ niż subdomenę bo się łatwiej pozycjonuje. Podstrona wpływa na cały adres i na jego moc a subdomena nie...

a teraz czytam tutaj na forum https://www.forum.optymalizacja.com/lofiver...hp/t66022.html:

Subdomeny w przypadku ich podlinkowania, a tym samym powiązania z główną domeną, od razu załapią z niej moc i nie będą zachowywały się jak nowe. Zwróć też uwagę na to, że podstron nie dodasz do niektórych katalogów, a subdomeny tak.

To w takim razie jak to podlinkować (co to znaczy) ? bo mam bardzo małą (jak nie nazwać znikomą ) wiedzę o pozycjonowaniu.

Linkowanie nie opiera się tylko na katalogach.

Są jeszcze precle, fora, web2.0 itd. Ogranicza cię tylko wyobraźnia.

Przy okazji często bardziej opłaca się zlecić linkowanie automatem niż robić to ręcznie (chyba, że wyceniasz 1h Twojej pracy na 1-2zł :D ).

BlackPress.pl - Automatyczna dodawarka do precli [Najtańsza na rynku - wystawiamy FV]

BlackPress.pl na forum PiO

Darmowa mieszarka synonimów

Linkowanie nie opiera się tylko na katalogach.

Są jeszcze precle, fora, web2.0 itd. Ogranicza cię tylko wyobraźnia.

Przy okazji często bardziej opłaca się zlecić linkowanie automatem niż robić to ręcznie (chyba, że wyceniasz 1h Twojej pracy na 1-2zł :) ).

Ja wiem, że trzeba jeszcze pisać precle, na forach itp. Na razie ograniczyłem się do katalogów aby podłapać trochę linków.

Wiem, że lepiej linkować z automatu (choć o tych automatach to też nie do końca są same pozytywy). Jednak póki co moja strona ani nie zarabia, ani nie ma na niej reklam itp. więc robię to ręcznie bo to darmowe ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności